• 瀏覽: 2,369
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
我今年23歲,兩年前畢咗業,而家係電訊公司,做緊文員,份工係我第一份全職,做咗一年外判工,人工11500,返9-6六日輪班,同組得3個人,是但一個請咗假就會幾忙,忙極最遲7點幾收工,做耐咗發現唔鍾意份工,一來冇興趣做,二來,覺得做咗一年都比較似打字員,之前跟過隔離同事學過少少出單,但是平時佢負責做哂都唔洗我點做,加上覺得做文員冇咩前途,返得唔係幾開心,成日揾屋企人呻,對屋企人唔住。我想最遲今年一定要走,唔想係度做多幾年啦。問下各位意見應唔應該辭職呀。不過而家個市咁樣,揾工好難

熱賣及精選
引用:
原帖由 春天懷舊的頭巾 於 2021-2-28 01:00 PM 發表

我今年23歲,兩年前畢咗業,而家係電訊公司,做緊文員,份工係我第一份全職,做咗一年外判工,人工11500,返9-6六日輪班,同組得3個人,是但一個請咗假就會幾忙,忙極最遲7點幾收工,做耐咗發現唔鍾意份工,一來冇興趣做,二來,覺得做咗一年都比較似打字員,之前跟過隔離同事學過少少出單,但是平時佢負責做哂都唔洗我點做,加上覺得做文員冇咩前途,返得唔係幾開心,成日揾屋企人呻,對屋企人唔住。我想最遲今年一定 ...
咩科學歷?
辭職啦仲忍!

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-28 01:08 PM 發表

咩科學歷?
辭職啦仲忍!
讀到top up degree,讀國際商業傳意,不過覺得讀完冇咩用😂

引用:
原帖由 春天懷舊的頭巾 於 2021-2-28 01:00 PM 發表

我今年23歲,兩年前畢咗業,而家係電訊公司,做緊文員,份工係我第一份全職,做咗一年外判工,人工11500,返9-6六日輪班,同組得3個人,是但一個請咗假就會幾忙,忙極最遲7點幾收工,做耐咗發現唔鍾意份工,一來冇興趣做,二來,覺得做咗一年都比較似打字員,之前跟過隔離同事學過少少出單,但是平時佢負責做哂都唔洗我點做,加上覺得做文員冇咩前途,返得唔係幾開心,成日揾屋企人呻,對屋企人唔住。我想最遲今年一定 ...
吾做文員,想做邊行呢

引用:
原帖由 M仔 於 2021-2-28 01:50 PM 發表

吾做文員,想做邊行呢
嚟緊報咗仁安醫院個醫護支援人員課程,,入到行做病人助理,如果唔得,應該去做飲食,以前做過西餐廳侍應和M記parttime🤔

引用:
原帖由 春天懷舊的頭巾 於 2021-2-28 02:08 PM 發表

嚟緊報咗仁安醫院個醫護支援人員課程,,入到行做病人助理,如果唔得,應該去做飲食,以前做過西餐廳侍應和M記parttime🤔
做醫護都吾錯呀,人工高好多,又夠穩定

回覆 引用 TOP

系呀,但都要做到先得,大把人爭😂

引用:
原帖由 春天懷舊的頭巾 於 2021-2-28 01:29 PM 發表

讀到top up degree,讀國際商業傳意,不過覺得讀完冇咩用😂
真係無咩用...
可試下做醫護
但要預左無文員咁舒服

個人看法︰

1. 樓主現時是否已找到更有錢途工作?如果未找到,我勸  樓主暫時勿離職。

2. 樓主有無進修計劃?如果有,不妨暫時做著現有工作,待進修更多學識,可以晉身更高階職位時,再辭職都未遲。

不如去讀護士學校做護士得唔得

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
引用:

趁年輕轉工~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天懷舊的頭巾 於 2021-2-28 02:08 PM 發表

入仁安醫院做好哇,人工高好多又穩定。

辭職吧
你想做甚麼
給目標自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西門町 於 2021-2-28 05:10 PM 發表

不如去讀護士學校做護士得唔得
以前考公開試考得唔好,暫時唔敢奢求做護士啦,做到病人助理後再諗啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哪吒仔 於 2021-2-28 06:23 PM 發表

入仁安醫院做好哇,人工高好多又穩定。
未必入到架,要睇佢收唔收😂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]