• 瀏覽: 5,307
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
開放式廚房改回「梗廚」通常幾錢? 因為違例,要補回兩邊防火牆同防火門。謝謝。

熱賣及精選
bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
收到信?
比你幾多時間還原?

回覆 引用 TOP

百零萬左右

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
邊個屋苑? 新果D 都係開放式架啦,
是原本有個梗廚你拆左佢?

回覆 引用 TOP

梗廚先正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2021-2-28 11:19 PM 發表

開放式廚房改回「梗廚」通常幾錢? 因為違例,要補回兩邊防火牆同防火門。謝謝。
政府樓?

回覆 引用 TOP

cut煤氣,改電磁爐,即時合例!成本唔使三千
我家用咗電爐十幾年,晚晚煮飯,煤氣cut了

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-3 01:13 AM 發表

cut煤氣,改電磁爐,即時合例!成本唔使三千
我家用咗電爐十幾年,晚晚煮飯,煤氣cut了
原本是「梗廚」,無論用任何爐具都不能拆牆,話用無火爐具就得是誤導。

引用:
原帖由 40342 於 2021-3-3 11:20 AM 發表

原本是「梗廚」,無論用任何爐具都不能拆牆,話用無火爐具就得是誤導。
咁就要睇下出還原信係乜野部門啦,屋宇署出既是捉你建築改動,就一定要還原,
消防署捉既係消防條例,改電CUT煤氣就可以

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-3 11:25 AM 發表

咁就要睇下出還原信係乜野部門啦,屋宇署出既是捉你建築改動,就一定要還原,
消防署捉既係消防條例,改電CUT煤氣就可以
消防條例都無話開放式廚房只可用無火爐具,而且防火組公開答過開放式廚房用那爐是建築商的選擇。說用無火爐具就可改成開放式廚房,是無良設計公司誤導顧客。

引用:
原帖由 40342 於 2021-3-3 11:31 AM 發表

消防條例都無話開放式廚房只可用無火爐具,而且防火組公開答過開放式廚房用那爐是建築商的選擇。說用無火爐具就可改成開放式廚房,是無良設計公司誤導顧客。
消防條例當然無限制你用乜野爐具啦,不過有講,用明火煮食的廚房必須有具防火防煙能力既門,你唔用煤氣就無明火,就唔會要求你有門啦!
講白D就是一個備餐區!不是廚房了

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-3 11:35 AM 發表

消防條例當然無限制你用乜野爐具啦,不過有講,用明火煮食的廚房必須有具防火防煙能力既門,你唔用煤氣就無明火,就唔會要求你有門啦!
講白D就是一個備餐區!不是廚房了
你認為用無火爐具就可以改成開放式府房?請去防火組問清楚。

無論如何,原本是「梗廚」,想改開放式就定要入則申請,加裝消防花晒等設備。現在所有開放式廚房的新樓,每年都要做消防年檢。

原來房屋是有廚房,不是換過爐具就不是廚房而變成了備餐區。

我估計舊樓驗樓計劃執行多了,出現復原廚房的例子愈來愈多。

引用:
原帖由 40342 於 2021-3-3 11:43 AM 發表

你認為用無火爐具就可以改成開放式府房?請去防火組問清楚。

無論如何,原本是「梗廚」,想改開放式就定要入則申請,加裝消防花晒等設備。現在所有開放式廚房的新樓,每年都要做消防年檢。

原來房屋是有廚房,不是換過爐具就不是廚房而變成了備餐區。

我估計舊樓驗樓計劃執行多了,出現復原廚房的例子愈來愈多。
其實不是改廚房,而是取消廚房呢樣野!既然這層樓是沒有廚房,就不需要按照廚房的消防條例去檢查了
現在香港的居住空間這麼小,沒有廚房好常見,
至於有人將有廚房的圖則改成無廚房,當然要入則屋宇署啦!但正規入則成功率好低,無經濟效益

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]