• 瀏覽: 14,388
  • 回覆: 127
  • 追帖: 2
本主題由 liecharyo 於 2021-3-24 02:35 PM 分類
原以為過年前會多公司裁員﹑執笠,點知呢股熱潮在過完年繼續有來,有數個朋疹9都講佢地公司開始相繼大裁員,但是否生產唔好蝕錢,所以裁員? 事實又唔係咁喎,呢個裁員﹑執笠瘟疫何時才完結。

熱賣及精選
引用:
原帖由 黃老太1 於 2021-3-1 11:42 AM 發表

原以為過年前會多公司裁員﹑執笠,點知呢股熱潮在過完年繼續有來,有數個朋疹9都講佢地公司開始相繼大裁員,但是否生產唔好蝕錢,所以裁員? 事實又唔係咁喎,呢個裁員﹑執笠瘟疫何時才完結。
疫情影響?
有啲無影響既照樣借機減薪裁員,
見工壓價!

我都係今日第一日搵工剛剛上網搵工無咩工,果時2019年我都找到工,一年俾一年越來越難找工。

引用:
原帖由 黃老太1 於 2021-3-1 11:42 AM 發表

疫情肯定有影響

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2021-3-1 12:30 PM 發表

我都係今日第一日搵工剛剛上網搵工無咩工,果時2019年我都找到工,一年俾一年越來越難找工。
有啲執咗笠有啲精簡人手,所以冇工請。

引用:
原帖由 哪吒仔 於 1-3-2021 12:51 發表

有啲執咗笠有啲精簡人手,所以冇工請。
除了保安之外有得做,一係惠康百佳一品吉之島大量請人,大公司我附合唔到條件,我請找D,反而出現金工重多工搵。

引用:
原帖由 招財貓888 於 2021-3-1 01:09 PM 發表

除了保安之外有得做,一係惠康百佳一品吉之島大量請人,大公司我附合唔到條件,我請找D,反而出現金工重多工搵。
出現金糧唔係仲好咩?

引用:
原帖由 哪吒仔 於 1-3-2021 13:12 發表

出現金糧唔係仲好咩?
好處唔使供強積金但僱主執笠公司唔好彩人工追究唔到同埋唔合法,因僱主無登記商業牌。

引用:
原帖由 招財貓888 於 2021-3-1 01:16 PM 發表

好處唔使供強積金但僱主執笠公司唔好彩人工追究唔到同埋唔合法,因僱主無登記商業牌。
冇咁麻煩但係又唔着數

引用:
原帖由 哪吒仔 於 1-3-2021 13:17 發表

冇咁麻煩但係又唔着數
我今年43歲唔細,唔會考慮出現金工,因費時又轉工徒時間,除非逼住做住出現金工一段時間又唔係做成世,諗都唔會咁唔好彩公司執笠掛。

引用:
原帖由 招財貓888 於 2021-3-1 01:21 PM 發表

我今年43歲唔細,唔會考慮出現金工,因費時又轉工徒時間,除非逼住做住出現金工一段時間又唔係做成世,諗都唔會咁唔好彩公司執笠掛。
43唔算好大,搵份長工穩定啲。

引用:
原帖由 哪吒仔 於 1-3-2021 13:23 發表

43唔算好大,搵份長工穩定啲。
我很做野,但而家要面對一日等一日消息心情急速擔心一日在一日家中渡過,這點打工仔見工等消息,我當然明白佢地感受心情急擔心,我未知咩工適合我做,轉數俾人慢一半。

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-3-1 12:01 PM 發表

疫情影響?
有啲無影響既照樣借機減薪裁員,
見工壓價!
商界自上年年中開始就睇唔通未來市況,為咗保持公司競爭力部份工司開始轉形,部份採取觀望態度。到咗今年依然睇唔透個市,為咗生存,商界係無法開源嘅情況下只好節流。

回覆 引用 TOP

引用:

我公司擴充再加人工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2021-3-1 01:29 PM 發表

我很做野,但而家要面對一日等一日消息心情急速擔心一日在一日家中渡過,這點打工仔見工等消息,我當然明白佢地感受心情急擔心,我未知咩工適合我做,轉數俾人慢一半。
你專長係咩工?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]