• 瀏覽: 1,835
  • 回覆: 14
  • 追帖: 3
本主題由 Fred33 於 2021-3-6 10:21 PM 移動
有冇做上級的,下屬唔聽你話,自己上司又有無理要求

對下屬,已經成日請佢地食野,平時小食,過時過節請哂佢地出去食飯,但佢地都冇當係自己人

對上司,有送下禮物,恭敬有禮,佢當自己呀四

熱賣及精選
引用:
原帖由 jacklaw2008. 於 2021-3-1 03:38 PM 發表

對下屬,已經成日請佢地食野,平時小食,過時過節請哂佢地出去食飯,但佢地都冇當係自己人

下屬心諗:
我又唔係無糧支,想食自己無錢買咩。
出去食飯?唔 L 好啦,收工係私人時間,
就算係一個底層 ACO,隨時都 30K 一個月,唔差在老細餐飯啦。
與其請我食嘢,不如耍左上頭啲卜街 order 好過啦。
如果食老細啲嘢,就要做到卜街,真係寧可唔食喇。

上司:
恭敬有禮,你應份架?
唔通你當自己係白下 ACO/CA/WM,
可以顛到拍枱吊9我?

送禮?唔好啦,我人工多過你,要乜無錢買咩。
拿,聽聞隔離 team 有個老細,
就問個 CA 借左幾皮嘢,問個 ACO 又借左十皮,
你當我係果啲老細?
定係以為,我等個十萬八萬還賭債?

結論,想 hea,最低限度都去做 ACO 或以下。
雖然,近年 ACO/CA 呢啲位,已經無左長俸年代果種 hea,
但至少呢,就唔洗理「下屬」,
堅係要擺爛,老細都未必吹得漲。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-3-1 07:05 PM 發表

下屬心諗:
我又唔係無糧支,想食自己無錢買咩。
出去食飯?唔 L 好啦,收工係私人時間,
就算係一個底層 ACO,隨時都 30K 一個月,唔差在老細餐飯啦。
與其請我食嘢,不如耍左上頭啲卜街 order 好過啦。
如果食老細啲嘢,就要做到卜街,真係寧可唔食喇。

上司:
恭敬有禮,你應份架?
唔通你當自己係白下 ACO/CA/WM,
可以顛到拍枱吊9我? ...
送禮比上司,小心觸犯「防止賄賂條例」

引用:
原帖由 河原町 於 2021-3-1 07:09 PM 發表

係囉,單係呢一點,就覺得佢唔係公務員。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-3-1 07:15 PM 發表

係囉,單係呢一點,就覺得佢唔係公務員。
Really??

原來除咗香煎,仲有人會扮公務員

送禮畀上司😮,小心有人請你飲coffee

由月光族變中光族

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 河原町 於 2021-3-1 07:19 PM 發表

Really??

原來除咗香煎,仲有人會扮公務員
都係有個「jack」。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacklaw2008. 於 2021-3-1 03:38 PM 發表

呢位朋友, 公職人員送禮物俾上司係違反防止賄賂條例的。

再講, 管理下屬亦唔係單靠平時請佢地食飯或者送小食此等小恩小惠...

有的人說不清哪裡好
但就是 誰都替代不了

回覆 引用 TOP

引用:

小心飲咖啡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 河原町 於 2021-3-1 07:09 PM 發表

愚昧一問,見過有年長已婚下屬,派利是俾年輕單身上司,有無觸犯「防止賄賂條例」

引用:
原帖由 真相太白 於 2021-3-2 07:29 AM 發表

愚昧一問,見過有年長已婚下屬,派利是俾年輕單身上司,有無觸犯「防止賄賂條例」
我都想知x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真相太白 於 2021-3-2 07:29 AM 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13817582&extra=&page=1

引用:

一定唔可以,比人知道必炒

利申: 現職公務員

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-3-2 03:01 PM 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13817582&extra=&page=1
多謝爆兄提供參考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john926 於 2021-3-2 06:57 PM 發表

一定唔可以,比人知道必炒

利申: 現職公務員
請問點解係"必"炒,而唔係"可能"炒、"或者"炒、"有機會"炒。可否具體少少講吓。

利申:便利店理貨師

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]