• 瀏覽: 2,315
  • 回覆: 20
我對於公立醫院約化療程序不太明白, 請問第一次見腫瘤科醫生後, 再約個多月後見化療科,
我想請問, 首次見化療科當日, 係咪就開始做第一次化療, 定見左醫生後再下一次先真正開始化療?
個腫瘤科醫生只係簡介過有幾種藥可以用, 但未有結論用邊隻, 最終用邊隻藥係咪由個化療科醫生決定?
咁如果我唔想等咁耐, 响私家醫生開始左化療先, 之後保險爆額先再轉公立, 公立係咪會跟番私家醫生用開果隻藥? 涵接會唔會難協調?

熱賣及精選
睇情況啦 
我就星期4見完醫生  第2日星期5就打得化療

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ImNothing 於 2021-3-1 07:50 PM 發表

我對於公立醫院約化療程序不太明白, 請問第一次見腫瘤科醫生後, 再約個多月後見化療科,
我想請問, 首次見化療科當日, 係咪就開始做第一次化療, 定見左醫生後再下一次先真正開始化療?
個腫瘤科醫生只係簡介過有幾種藥可以用, 但未有結論用邊隻, 最終用邊隻藥係咪由個化療科醫生決定?
咁如果我唔想等咁耐, 响私家醫生開始左化療先, 之後保險爆額先再轉公立, 公立係咪會跟番私家醫生用開果隻藥?  ...
QM 無分腫瘤/化療科, 都係同一批醫生, 你第一次睇一定未抽血, 醫生應該有book定下次抽血, 覆診, 化療中心期比你, 如果無化療中心期, 你預下次覆診先再安排, 正常早1日抽血/覆診, 第二日化療或者朝早抽血/覆診, 下午化療, 要住院就唔清楚
公立有果隻藥, 正常都比你涵接, 最多要自費, 除非認為你唔適合用, 到時叫私家寫信比你拎去公立跟進

引用:
原帖由 ImNothing 於 2021-3-1 07:50 PM 發表

咁如果我唔想等咁耐, 响私家醫生開始左化療先, 之後保險爆額先再轉公立, 公立係咪會跟番私家醫生用開果隻藥?  ...
你去公立睇臨床腫瘤科
定係腫瘤內科呀?
威記?

見腫瘤科醫生前,個朝會先驗血,到見腫瘤科醫生佢會問想唔想治療同提供幾個方案.(我個案) 如果接受化療,佢會安排化療時間同用邊隻藥化療,同埋會俾埋止嘔藥,止痛藥,漱口水,胃藥等等,減少化療副作用.

第一次去會先見姑娘解釋化療情況,副作用,平時飲食..... 跟住先去化療.

我QE,剛做完6次化療,本來轉口服化療藥,不過因白血球偏低,暫停一下.

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-3-2 09:59 AM 發表

你去公立睇臨床腫瘤科
定係腫瘤內科呀?
威記?
威記, 就咁叫"腫瘤科", 冇內科/臨床依D字眼.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 anitalo 於 2021-3-2 11:35 AM 發表

見腫瘤科醫生前,個朝會先驗血,到見腫瘤科醫生佢會問想唔想治療同提供幾個方案.(我個案) 如果接受化療,佢會安排化療時間同用邊隻藥化療,同埋會俾埋止嘔藥,止痛藥,漱口水,胃藥等等,減少化療副作用.

第一次去會先見姑娘解釋化療情況,副作用,平時飲食..... 跟住先去化療.

我QE,剛做完6次化療,本來轉口服化療藥,不過因白血球偏低,暫停一下.
有冇升白針打幫下白血球? 做完6次, 已經捱過左一個階段了, 繼續加油, 我仲未開始

多謝咁多位回應, 睇來似係會直接開始化, 因為個預約係先有一個護士講座, 1小時後先係個化療科Appointment.

引用:
原帖由 ImNothing 於 2021-3-2 11:10 PM 發表

有冇升白針打幫下白血球? 做完6次, 已經捱過左一個階段了, 繼續加油, 我仲未開始
冇,因為月底會照MRI,所以休息一下,等結果再安排.

我自己食營養奶粉,煲花生衣水,食木耳,銀耳.... 補充

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ImNothing 於 2021-3-2 11:12 PM 發表

多謝咁多位回應, 睇來似係會直接開始化, 因為個預約係先有一個護士講座, 1小時後先係個化療科Appointment.
化療前及化療中要飲速愈素或其他營養品,增強體能

另外現在有新功能,化療到第5針後可以免費選擇你最近的私家醫院照X光,如果腫瘤無細有大就停第6針

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2021-3-1 10:31 PM 發表

QM 無分腫瘤/化療科, 都係同一批醫生, 你第一次睇一定未抽血, 醫生應該有book定下次抽血, 覆診, 化療中心期比你, 如果無化療中心期, 你預下次覆診先再安排, 正常早1日抽血/覆診, 第二日化療或者朝早抽血/覆診, 下午化療, 要住院就唔清楚
公立有果隻藥, 正常都比你涵接, 最多要自費, 除非認為你唔適合用, 到時叫私家寫信比你拎去公立跟進
要住院的,上午9點入院,下午4點後可以出院

見醫生前1日要秋血及交深喉的痰,第2日見醫生,第3日入院做化療,

有時即日上午9點左右秋血,跟住等報告3小時後見醫生,可以約下午另外時間見的

見醫生計總之一天要等3到4個小時連取藥才走得

我親身體驗

加油啊!

引用:
原帖由 kin201303 於 2021-3-4 04:22 PM 發表

化療前及化療中要飲速愈素或其他營養品,增強體能

另外現在有新功能,化療到第5針後可以免費選擇你最近的私家醫院照X光,如果腫瘤無細有大就停第6針
停第六針係咪等於宣告治療無效?之後轉藥?

引用:
原帖由 跳窗 於 2021-3-4 05:02 PM 發表

加油啊!
多謝🙏🏻一齊加油💪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]