• 瀏覽: 8,248
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
以前啲人行船,好似話出糧員工淨係袋一半,另一半俾員工屋企人,又唔洗交稅,所以好儲到錢。如果生性,一路升職,幾皮嘢一個月,養埋老婆,供埋仔女出國讀書都得。不過要學師,邊做邊學。同埋成日喺海度好悶吓,坐監咁,仲冇得話辭職就走咗去。有啲人賭錢,儲唔到仲周身債,要屋企人幫手還。

而家好似冇聽到人話做行船嘅?

熱賣及精選
引用:
原帖由 purplerain70 於 1-3-2021 09:41 PM 發表

以前啲人行船,好似話出糧員工淨係袋一半,另一半俾員工屋企人,又唔洗交稅,所以好儲到錢。如果生性,一路升職,幾皮嘢一個月,養埋老婆,供埋仔女出國讀書都得。不過要學師,邊做邊學。同埋成日喺海度好悶吓,坐監咁,仲冇得話辭職就走咗去。有啲人賭錢,儲唔到仲周身債,要屋企人幫手還。

船上工作肯定有

佛渡有情
引用:
原帖由 天靖 於 2021-3-1 21:47 發表

船上工作肯定有
係啦,但好少人話做呢行,或者請人。
唔知係咪要熟人介紹先入到行?

睇下D船公司入去條件,可估到一二

佛渡有情

回覆 引用 TOP

仲有船行,自然仲有人行船...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-3-1 09:41 PM 發表

香港係有海員訓練學校的,自己上網查下啦

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-3-1 09:41 PM 發表

聽講過行船成日周圍播種

回覆 引用 TOP

引用:

如果依家我仲係後生,我會選擇行船。睇你性格,我比較獨,所以望住個海我冇問題。但如果要晚晚蒲,就唔洗諗啦。捱10-15年,考到船長牌,就好多選擇。可以返上崖做海事處驗船,又或者以前入信德走澳門船,人工唔差,比你一般文職收入高兩三倍。

有,但一定要讀海學校, 船上工作由洗廁所做起,一路做一路學,一路讀書

回覆 引用 TOP

大把人啦, 你望下個海咁多船, 船上工作日日有海鮮食, 分分鐘一年食的海鮮仲高過你人工。。。

用銀行買股,佣金貴三倍,小數怕長計

優惠受條款約束

回覆 引用 TOP

引用:

我有朋友做過
做左五六年左右
係冇地方駛錢
但真係冇曬人生
個老婆就好似單身咁
仔都唔認得佢
之後就留返香港做野
轉左幾次工之後,而家做個份工應該有五萬左右

回覆 引用 TOP

悶到暈

輸到冇晒自信