• 瀏覽: 522,827
  • 回覆: 4,658
  • 追帖: 255
支持

熱賣及精選
「面對拜登瘋了和民主黨的陰招,中國應如何自處?」

還能 如何自處?對盎格魯白皮,只可以一記重拳令佢倒地,令佢臣服,別無他法。

報到。
支持馬兄。
迎接天命!
祝願我們大中華繁榮昌盛!國泰民安!

隨時、隨性、隨緣、隨喜、隨遇而安。
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-3-1 10:02 PM 發表

辛丑年已開局,2021 年亦已過了二個月,算起來,國家由 1978 年打倒四人幫到 1980 年改革開放,跌跌碰碰也四十多年了。中國人,叫自己做漢人;因為地理關係,叫自己的國家為中國;而外圍的國家,一般叫中國為天朝,這稱謂可以看出中國在古時的地沿政治的地位。一百二十一年前的庚子拳亂引發起的八國聯軍之役和之後的辛丑條約叫這個天朝直下十八層地獄,接下來的動亂和屈辱叫整個世界再看不起這個天朝,不但如此, ...
朱池朱池,打咭朱池。小的好努力留言,就係想看馬兄同大叔D宏大出場序文

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
談到彎彎何時倒下
馬兄講得無錯

要打彎彎
目標根本唔再係單純為"統一"
而係要打老尾嘅霸權 - 係打尾完霸權
能夠推冧尾完霸權
老尾全球軍事霸權自然就不戰而自我瓦解了

即使只係用半天時間就可以武統咗彎彎
但如果中尾博弈大格局無咩改變
尾完霸權又無改變嘅話
想信阿爺亦不急於一時
所以我好認同馬兄所講
"灣灣甚麽時侯倒下..........是中國要看凖時機
一擊就要老美的美元霸權倒台"

Hi, I'm "小市民" but you can call me "Loco_Boy" or "火車仔" 都可以架 !
樓主提到灣灣
阿爺開始有動作了
馬英九時代簽下ECFA
十年期上年十月其實已經到期
好多人估計,中國不會再繼約
十月過後沒動作,咁等年底,又冇動作
主動權在誰手上,台灣根本就等大陸反應
如今第一波停進口鳳梨
整個台灣雞飛狗跳,慣例鬧中國政治操作
有人問點解唔一口氣終止ECFA?
似乎一項一項玩,效果會比好
鳳梨後就是蓮霧...之後芒果
點解會搵農產品出手?
生果呢樣野,食唔食都好閒
但係長期支持民進黨果農就會好傷
蔡大嬸呢幾年跟住侵侵玩,太得戚
台灣經濟靠大陸,居然可以咁囂張?

報到

報到

支持馬兄

支持!

多謝馬兄繼續開帖。

報到+支持

馬兄出帖,先回後閱🤓

I think, therefore I am
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-3-1 10:02 PM 發表

辛丑年已開局,2021 年亦已過了二個月,算起來,國家由 1978 年打倒四人幫到 1980 年改革開放,跌跌碰碰也四十多年了。中國人,叫自己做漢人;因為地理關係,叫自己的國家為中國;而外圍的國家,一般叫中國為天朝,這稱謂可以看出中國在古時的地沿政治的地位。一百二十一年前的庚子拳亂引發起的八國聯軍之役和之後的辛丑條約叫這個天朝直下十八層地獄,接下來的動亂和屈辱叫整個世界再看不起這個天朝,不但如此, ...
支持馬兄

十卜

若以色見我 以音聲求我  是人行邪道 不能見如來

金剛般若波羅蜜經
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]