• 瀏覽: 522,830
  • 回覆: 6
  • 追帖: 255
報到

熱賣及精選
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-3-6 02:28 PM 發表

以色列差不多全民注射了,但每日依然五千人確診!
俾啲時間。 以色列人口唔算多, 但有錢可以咁快全民接種疫苗, 正好俾各國研究疫苗效用同應用。 俾啲時間佢哋有足夠抗體, 睇下佢哋係咪因為有打針放鬆晒防疫措施而繼續多人中招, 睇下有打針仲有幾多重症同死亡率, 有幾多領咗變種病毒。 大家入定花生睇嘢, 專家大把數據研究。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-3-9 01:36 PM 發表

唔駛點努力 >> 除非兩個小妹妹可以過到佢阿媽戈種唔追求高奢及平淡既生活。

叉開話題,呢個內地藝人唔知真定假,但係佢屋企有過百億仲去宇宙中心做練習生,某程度我係佩服既。因為宇宙中心訓練藝人出名係地獄!只係我又不禁概嘆,有錢有資源既二代,都湧入娛樂圈了,任老孻女也是,問世上有幾個錢學森和狄娜。

創業容易守業難。 如果佢無經營家業既才能,倒不如讓佢唔好做,只持股,將公司交俾專業人士經營仲可能守住家業。 無才能但又要夾硬頂住個位,賤了家業,累咗員工及自己。

好似話三星總裁話唔會交俾一對仔女經營,其實也是好事。 佢個仔十幾廿歲但讀書唔叻,仲好似啪嘢,俾佢頂咪戔敗家。 三星總裁都為咗坐呢個位坐埋監,呢啲代價唔係個個都頂到。

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2021-3-17 04:09 PM 發表

純粹我自己估㗎咋,但咁啱近期金管局總裁亦說聯滙不會變。
講起聯滙,我認為總會有日會變。 不過當金管局宣布之時就應該係即時執行。 香港股滙市係國際提款機,如果金管局話幾時會改,你估老尾同國際大鱷會有咩行動搞事? 無記錯中國人民銀行改用一藍子外幣政策都係宣布之時就係執行之時,之前一啲風聲都無漏過。

所以宜家唔轉,未係時機轉就梗係只得嗰萬年句子- 聯滙行之有效, 唔會改。 而且香港人唔見棺材唔流眼淚,好似83年轉聯滙前都要有一, 兩年時間等港元兌英鎊跌到一半先夠時機做嘢。 如果聯滙要變都應該係咁嘅環境。

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2021-3-17 09:25 PM 發表

總會有一日會變,但現在未係時候,歷史任務未完成。

至於會否突然reset ,印象中就算馬來西亞在亞洲金融風暴時是比較“突然”,但突然的轉換對香港來說會未必是好事,始終香港定位是國際金融中心,如果突變對投資信心會是負面。
改滙率制度一定係突擊進行, 唔會一早講幾時改咩制度。 因為要掛鉤某種貨幣就要入夠嗰種貨幣既貨。 你話俾人知幾時改, 改啲咩, 老美同國際大鱷實搞事, 唔好忘記香港股滙市係國際提款機。  要改滙率制度, 背後要花好長時間研究同準備, 無可能朝令夕夕改,而且要改都要有環境, 如港元勁跌, 唔值得再投入巨額外滙基金支持聯滙, 市場亦預料聯滙會變, 只係唔知幾時同點變啫。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-3-18 07:34 AM 發表

香港政府貨幣最多的除美元外,就是人民幣及歐。。。
有啲野可能一早準備好了。。。

但現時風急浪高,戰火真的隨時會發生,到底還有什麼貨幣值得信任?
若四方戰爭真的發生,美元收皮,金融失效。。。外幣?可能通通都成了公仔紙。。。
中國人的地方,都該用國內流通的東西,食住行衣,只要可以解決糧食問題一切也可捱得過。。。
我都相信所有轉變早巳研究咗同準備好,要變時即時就轉到, 中央亦會back up。 我只係想講,要變時係突然宣布即時執行,一日未到執行之時,一日外界問咩都只係嗰句唔會變。 唔會預早話你知幾時要轉啲咩。

聽講某人當年一邊向外界講聯滙行之有效,唔會變,一邊叫人每日換兩萬人民幣。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-3-18 11:44 AM 發表

聽友人說,仲要係周六晚上,等D人無得去銀行😒
宜家有網上理財, 唔怕, 不過滙率貴啲啫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]