• 瀏覽: 2,154
  • 回覆: 21
我泊咗架車喺私人地方,成架車包括車胎都喺私人地方內,但係個尾突咗出行人道,於是被抄牌。請問咁樣可唔可以申訴張告票?

精選汽車
牛肉乾抄你第幾條控罪?

回覆 引用 TOP

幾舊水哂自己咁多時間同精神..

回覆 引用 TOP

有圖有真相,你嘅私人地方?

回覆 引用 TOP

貨櫃尾同Mini尾..😏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bookstripes 於 2021-3-2 03:56 AM 發表

我泊咗架車喺私人地方,成架車包括車胎都喺私人地方內,但係個尾突咗出行人道,於是被抄牌。請問咁樣可唔可以申訴張告票?
車尾凸左出行人路 : 就唔係 "成架車在私人地方內" 啦
車尾不是架車的一部分 ?

回覆 引用 TOP

個尾突咗出行人道、個尾係指乜野尾?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bookstripes 於 2021-3-2 03:56 AM 發表

如果你可以証明 : (例如) 車位長度 4.5米, 但你部車長 5米, 無辦法, 點泊都會凸出, 那就可以打得贏.

所謂泊咗架車喺私人地方,即係乜野地方 ??  法例都有私家路,私家路上停泊有某 D 特定違例,都一樣可以被抄牌

回覆 引用 TOP

架車泊上樹頂 俾人抄牌
請問可唔可以打得甩?

回覆 引用 TOP

引用:

私人地方又好私家路又好,總之,你架車車尾係伸咗出去行人路。行人路係公家路,公家地方警察一樣可以告得你。就算係私家路,衹要你係阻街,警察一樣可以有執法權。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-3 12:06 PM 發表

私人地方又好私家路又好,總之,你架車車尾係伸咗出去行人路。行人路係公家路,公家地方警察一樣可以告得你。就算係私家路,衹要你係阻街,警察一樣可以有執法權。
私家路 = 只有我自己用, 如何阻街呀 ?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-3 12:04 PM 發表

你有相有真相,呢個就係教材。噉咪可以告你囉 !
你睇下運輸處條例再講啦.
私家車停車位 4.5米, 我架私家車長 5米, 告條毛 ?

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2021-3-3 03:13 PM 發表

你睇下運輸處條例再講啦.
私家車停車位 4.5米, 我架私家車長 5米, 告條毛 ?
你架車泊錶位,如果架車唔喺個格仔裏邊其實都有權抄你。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]