• 瀏覽: 2,572
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-3-2 03:35 PM 發表

樓梯底同扶手形成細小半封閉空間,再加埋大片玻璃反射;可試下在樓梯底斜面同玻璃欄杆掛藝術毛氈畫吸音,看看有沒有改善
感謝意見,可以一試。

飄風不終朝   驟雨不終日
    信不足焉   有不信焉
熱賣及精選
引用:
原帖由 maldini1967 於 2021-3-2 06:32 PM 發表

咁啦,一個室內空間有六個面,包括4面企身及天,地,如果依六個面都係硬身,及反射高的面料,D聲係會彈嚟彈去好鬼嘈。建議在收音位置,揀其中至少2個面加軟性物料,例如垟身加fabric panel, 地台加張rug,睇下有無改善?
感謝意見,一言驚醒呢個位後面玻璃同上面斜頂可能問題比較大可以先試下。

信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 12:46 PM 發表

樓梯底基本就係聚陰, 又俾梯級腳透玻璃頂心頂肺, 點會拎黎搞人既活動野.

慳字得個貧..

人在樓梯底, 個頭一世俾人踩
唔係,吊死鬼會吊喺樓梯底

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-2 10:07 PM 發表

唔係,吊死鬼會吊喺樓梯底
咁係咪應該要好驚?

信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-3-2 09:56 AM 發表

自從裝咗支電容咪發現牆身玻璃反射太犀利有咩辦法?
掛棉胎吸音

樓主住香港?好靚喎屋企

引用:
原帖由 noct2000 於 2021-3-3 12:26 AM 發表

樓主住香港?好靚喎屋企
過獎啦,喺香港呀。

信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 夜異理想 於 2021-3-3 12:17 AM 發表

家裏畢竟是家裏不是專業的ktv呀,妳可以換隔音玻璃,還可以做壹些隔音設施,減少聲音的回響
同意,我也這麼想所以才求教。

信不足焉   有不信焉
如果你試過都唔得就,唯有換位。
搬個琴入房,或者其他地方

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-3 11:33 AM 發表

如果你試過都唔得就,唯有換位。
搬個琴入房,或者其他地方
感謝意見,放呢個位方便有時唱K輸出去客廳音響系統,放樓上其他房間太遠唔方便操作。

試咗開Mixer 80Hz HPF咪嘅背景噪音已大為減低, 再微調Gain同Level已可接受。

信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-3 01:11 PM 發表

樓梯底可能播下  破地獄法事既 youtube, 咁樣果日就會正常...
九同八點樣搭得埋?

信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-3-3 06:36 PM 發表

九同八點樣搭得埋?
好簡單,整條Q,第八埸搭第九埸,快,仲趕得切。

附件

Screenshot_20210303-214142_HKJC~2.jpg(113.13 KB)

2021-3-3 09:44 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]