• 瀏覽: 2,862
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
本主題由 Akeem 於 2021-5-11 01:24 PM 使用 提升卡 道具
自從裝咗支電容咪發現牆身玻璃反射太犀利有咩辦法?

Qidi dabaru rẹ, jẹ ki a ṣe!
熱賣及精選
引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 12:46 PM 發表

樓梯底基本就係聚陰, 又俾梯級腳透玻璃頂心頂肺, 點會拎黎搞人既活動野.

慳字得個貧..

人在樓梯底, 個頭一世俾人踩
咁睇來講吓鬼故都幾好喎,慳啲唔好咩?節儉係美德嘛,唔識搞財位唯有咁貧困,成日俾人踩冇乜所謂,要放下身段先搵到錢。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-2 10:08 AM 發表

Sry  誤會咗係喇叭引起迴音。
通常錄音廣播都帶耳機開監聽,唔會係喇叭問題,電容咪太敏感收到太多背景反射,好似借咗狗嘅耳仔聽多好多嘢。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-2 01:31 PM 發表

樓主。
如果係咪迴音大。

1. 換咪(換心型咪,或者靈敏度低啲嘅咪)
2. 改變咪嘅指向方向
3. 調咪嘅 gain
4. 改喇叭方向(但如果係 fixed 咗位就郁唔到)
5. 直情唔用咪,將電子琴 line out 入 mixer
感謝意見

1. 個咪已經係心型,用電容咪就係想靈敏度高,清晰透徹。
2. 電容方向稍為向外斜一啲有改善。
3. Gain調太細後面加大噪音重多,反而Gain大啲用軟件Noise Gate好似好啲。
4. 無出喇叭,開咗會同咪loop back,主要用耳筒監聽。
5. 琴嘅LIne Out已經入Mixer,但係歌聲人聲要用咪入。

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-2 10:11 AM 發表

係時候換屋啦😎
住得舒舒服服唔想搬,裝修又一年半載好痛苦。

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 02:40 PM 發表

五條A子 想做網紅  要落多d本 ...
不知不覺間閣下可能已經貢獻唔少,先講聲多謝老細。

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-3-2 03:35 PM 發表

樓梯底同扶手形成細小半封閉空間,再加埋大片玻璃反射;可試下在樓梯底斜面同玻璃欄杆掛藝術毛氈畫吸音,看看有沒有改善
感謝意見,可以一試。

引用:
原帖由 maldini1967 於 2021-3-2 06:32 PM 發表

咁啦,一個室內空間有六個面,包括4面企身及天,地,如果依六個面都係硬身,及反射高的面料,D聲係會彈嚟彈去好鬼嘈。建議在收音位置,揀其中至少2個面加軟性物料,例如垟身加fabric panel, 地台加張rug,睇下有無改善?
感謝意見,一言驚醒呢個位後面玻璃同上面斜頂可能問題比較大可以先試下。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-2 10:07 PM 發表

唔係,吊死鬼會吊喺樓梯底
咁係咪應該要好驚?

引用:
原帖由 noct2000 於 2021-3-3 12:26 AM 發表

樓主住香港?好靚喎屋企
過獎啦,喺香港呀。

引用:
原帖由 夜異理想 於 2021-3-3 12:17 AM 發表

家裏畢竟是家裏不是專業的ktv呀,妳可以換隔音玻璃,還可以做壹些隔音設施,減少聲音的回響
同意,我也這麼想所以才求教。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-3 11:33 AM 發表

如果你試過都唔得就,唯有換位。
搬個琴入房,或者其他地方
感謝意見,放呢個位方便有時唱K輸出去客廳音響系統,放樓上其他房間太遠唔方便操作。

試咗開Mixer 80Hz HPF咪嘅背景噪音已大為減低, 再微調Gain同Level已可接受。

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-3 01:11 PM 發表

樓梯底可能播下  破地獄法事既 youtube, 咁樣果日就會正常...
九同八點樣搭得埋?

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-3 09:44 PM 發表

好簡單,整條Q,第八埸搭第九埸,快,仲趕得切。
乜嘢係Q?點樣整?

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-3 10:02 PM 發表

係咪香港人呀?馬仔都唔識買,過關,八埸搭九埸。。。。。不過算啦,唔識唔好學,我唔會教人賭錢嘅。
仲以為整啲乜嘢可以隔音添,去馬場食飯應酬就有,落注就真係未試過,你嬴多啲。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]