• 瀏覽: 2,526
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
自從裝咗支電容咪發現牆身玻璃反射太犀利有咩辦法?

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
熱賣及精選
Sry  誤會咗係喇叭引起迴音。

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-3-2 09:56 AM 發表

係時候換屋啦😎

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 12:46 PM 發表

樓梯底基本就係聚陰, 又俾梯級腳透玻璃頂心頂肺, 點會拎黎搞人既活動野.

慳字得個貧..

人在樓梯底, 個頭一世俾人踩
咁睇來講吓鬼故都幾好喎,慳啲唔好咩?節儉係美德嘛,唔識搞財位唯有咁貧困,成日俾人踩冇乜所謂,要放下身段先搵到錢。

"We lied, we cheated, we stole.”- Mike Pompeo  (April 15, 2019)
引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 12:46 PM 發表

樓梯底基本就係聚陰, 又俾梯級腳透玻璃頂心頂肺, 點會拎黎搞人既活動野.

慳字得個貧..

人在樓梯底, 個頭一世俾人踩
你嗡咩呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-2 10:08 AM 發表

Sry  誤會咗係喇叭引起迴音。
通常錄音廣播都帶耳機開監聽,唔會係喇叭問題,電容咪太敏感收到太多背景反射,好似借咗狗嘅耳仔聽多好多嘢。

回覆 引用 TOP

樓主。
如果係咪迴音大。

1. 換咪(換心型咪,或者靈敏度低啲嘅咪)
2. 改變咪嘅指向方向
3. 調咪嘅 gain
4. 改喇叭方向(但如果係 fixed 咗位就郁唔到)
5. 直情唔用咪,將電子琴 line out 入 mixer

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-3-2 09:56 AM 發表

吸音綿幇到你

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-3-2 01:31 PM 發表

樓主。
如果係咪迴音大。

1. 換咪(換心型咪,或者靈敏度低啲嘅咪)
2. 改變咪嘅指向方向
3. 調咪嘅 gain
4. 改喇叭方向(但如果係 fixed 咗位就郁唔到)
5. 直情唔用咪,將電子琴 line out 入 mixer
感謝意見

1. 個咪已經係心型,用電容咪就係想靈敏度高,清晰透徹。
2. 電容方向稍為向外斜一啲有改善。
3. Gain調太細後面加大噪音重多,反而Gain大啲用軟件Noise Gate好似好啲。
4. 無出喇叭,開咗會同咪loop back,主要用耳筒監聽。
5. 琴嘅LIne Out已經入Mixer,但係歌聲人聲要用咪入。

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-2 10:11 AM 發表

係時候換屋啦😎
住得舒舒服服唔想搬,裝修又一年半載好痛苦。

回覆 引用 TOP

樓梯底同扶手形成細小半封閉空間,再加埋大片玻璃反射;可試下在樓梯底斜面同玻璃欄杆掛藝術毛氈畫吸音,看看有沒有改善

附件

O1CN01rdSqvm1qjhcE4Pftt_!!2862465532.jpg_400x400.jpg(17.12 KB)

2021-3-2 03:35 PM

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-2 02:40 PM 發表

五條A子 想做網紅  要落多d本 ...
不知不覺間閣下可能已經貢獻唔少,先講聲多謝老細。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-3-2 02:51 PM 發表

感謝意見

1. 個咪已經係心型,用電容咪就係想靈敏度高,清晰透徹。
2. 電容方向稍為向外斜一啲有改善。
3. Gain調太細後面加大噪音重多,反而Gain大啲用軟件Noise Gate好似好啲。
4. 無出喇叭,開咗會同咪loop back,主要用耳筒監聽。
5. 琴嘅LIne Out已經入Mixer,但係歌聲人聲要用咪入。
咁啦,一個室內空間有六個面,包括4面企身及天,地,如果依六個面都係硬身,及反射高的面料,D聲係會彈嚟彈去好鬼嘈。建議在收音位置,揀其中至少2個面加軟性物料,例如垟身加fabric panel, 地台加張rug,睇下有無改善?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]