• 瀏覽: 18,235
  • 回覆: 195
  • 追帖: 5
自己,同身邊認識嘅朋友都係惡做位,有忙到廁所都唔得閒去,有個做搬搬抬抬,有做counter 都係忙碌。

熱賣及精選
引用:
原帖由 venus040911 於 2021-3-2 08:39 PM 發表

自己,同身邊認識嘅朋友都係惡做位,有忙到廁所都唔得閒去,有個做搬搬抬抬,有做counter 都係忙碌。
無嘢做嘅話,個位一早就俾老細斬左。

如果諗住,日日返去掃下手機又一日,
咁都係唔好埋位好啲。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-3-2 08:50 PM 發表

無嘢做嘅話,個位一早就俾老細斬左。

如果諗住,日日返去掃下手機又一日,
咁都係唔好埋位好啲。
請問係咪CA位9成都要坐counter呀?

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2021-3-2 09:42 PM 發表

請問係咪CA位9成都要坐counter呀?
康文 CA 就係。
其他部門嘅 CA,就未必。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

係新入會坐counter,你唔頂左坐shift 收錢對客,D前輩點走去坐 9 5位做backoffice

引用:
原帖由 3dpro 於 2021-3-2 09:48 PM 發表

係新入會坐counter,你唔頂左坐shift 收錢對客,D前輩點走去坐 9 5位做backoffice
咁幾耐先算old pat 坐backoffice

引用:
原帖由 3dpro 於 2021-3-2 09:48 PM 發表

我自己係新仔,不過坐office,唔洗對外。

引用:
原帖由 venus040911 於 2021-3-2 08:39 PM 發表

忙啲好呀,總好過得閒無嘢做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真灰大樹 於 2021-3-2 10:02 PM 發表

咁幾耐先算old pat 坐backoffice
CA,2009 已經做招聘,
無長俸,十年年資左右嘅 CA,人數已經過千。
問題係,呢啲 CA 小前輩,年紀最大,都只係 40歲左右,
俾佢地填補左退休潮嘅 office 位,
佢地要到 2045 年左右,先開始退休,
咁先會「放」返個 office 位出黎。

即係呢,如果依家入職,
去左康文場地,真係有機會做到 2047。

與其求調,不如去買返個 degree、補返足 DSE,
去考 ACO,內部又好,公開亦可。
康文署 CA,如果考到 ACO,近年嘅做法,就係驅逐出康文署,
ACO 黎講,會輪班嘅九成九都係康文署,
即係呢,康文 CA 考到 ACO,就好有機會做 office 位!
當然啦,如果掟左去運輸署勞工署,都係要座 counter 架喇,
但係呢,至少唔洗輪班先啦。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 無名ABC 於 2021-3-2 10:15 PM 發表

我自己係新仔,不過坐office,唔洗對外。
座左好位,就講風涼話。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-3-2 10:17 PM 發表

座左好位,就講風涼話。
陳述現況啫。
唔好處係要返港島區,仲要返得早。

引用:
原帖由 無名ABC 於 2021-3-2 10:24 PM 發表

陳述現況啫。
唔好處係要返港島區,仲要返得早。
運動場、泳池果啲,返 0645 喎。

康記 CA,又俾你摑多一巴了。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

如果派我去康文坐counter即係迫我resign😭

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-3-2 10:16 PM 發表

CA,2009 已經做招聘,
無長俸,十年年資左右嘅 CA,人數已經過千。
問題係,呢啲 CA 小前輩,年紀最大,都只係 40歲左右,
俾佢地填補左退休潮嘅 office 位,
佢地要到 2045 年左右,先開始退休,
咁先會「放」返個 office 位出黎。

即係呢,如果依家入職,
去左康文場地,真係有機會做到 2047。:smile ...
你分析得好好。咁aco 情況會唔會都類似?aco洗唔洗坐counter ? 係唔係aco會多好多back office 位?

引用:
原帖由 venus040911 於 2021-3-2 11:07 PM 發表

你分析得好好。咁aco 情況會唔會都類似?aco洗唔洗坐counter ? 係唔係aco會多好多back office 位?
我只係熟悉康文署,康文署只佔整個政府 5% 左右人手。
即係呢,圖書館 ACO 果種情況,無乜代表性。
反而係警務署,有三萬幾人,但係去左警務署嘅 ACO,又無乜喺度吹水。
但係呢,你去差館報案,座 counter 果位係阿 sir / madam 黎。
Counter 呢樣嘢,好多部門都有,
ACO 數一數二最細,只要唔涉及乜嘢專業。
呢啲位唔係我地座,又邊個會去座?

老實講,近年入職嘅,望「調個好位」,根本就好困難,原因三個:
1. 前輩啱啱座左落去,佢 2045 先退休
2. 乜嘢係「好位」?未做過 back office,就唔知人地辛苦。
3. 2020 WFH 左咁多個月,你又諗下,最爽係邊啲人?有時啲嘢,好難講。

都係果句,做文員,座係櫃枱,吹吹水,填填表,入入電腦,仲想點?
收工就收工,無嘢要第二日跟,對好多人黎講,咁先係筍。

派位,講運,俾佢 70% office 位,派位就係派果 30% counter 位俾你都得架。
無他,前輩夠期要調,要升職丫嘛,你唔替佢位,佢又點走?

最後,都係果句啦,
派左個位未如理想,真係唔好猶䂊,
即刻遞信,甚至掟低一個月人工,馬上走人。

我都想搵返張新圖⋯⋯
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]