• 瀏覽: 8,848
  • 回覆: 97
  • 追帖: 6
如果單身仲好d,如果結咗婚,仲'要有細路,就真是人生悲劇!

返屋企見到得意細路,真是眼淚在心裡流。工作上如何不開心也要咬牙切齒捱下去,比人屌都硬食。唔做又唔得。人到中年,零bargaining power.

大家如何調整心態?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-2 11:35 PM 發表

返屋企見到得意細路,真是眼淚在心裡流。工作上如何不開心也要咬牙切齒捱下去,比人屌都硬食。唔做又唔得。人到中年,零bargaining power.

大家如何調整心態?
要跑數?做邊行啊

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-3-2 11:35 PM 發表

大家如何調整心態?
結婚不應該有責任啦,應該更努力呀,妳是壹家之主,應該幸福呀,為什麽會煩惱

搵過份工

由月光族變中光族
換著系我,邊個屌我,我整到巨扑系地下企唔到身

引用:

大家如何調整心態?
細路望完佢得意,就要走㗎啦

引用:

大家如何調整心態?
我無結婚,無兒無女。我就係知道會有閣下嘅人生,一個人錢,同幾個所謂親人瓜分,老婆如有做嘢,又要請印傭,又係錢,仔女越大,要求及洗錢越多。我都係中年人,俾父母家用,足夠,自己起碼每月剩一萬,人到中年,食嘢清淡,防三高,做運動,自由自在。結婚的中年人,被瓜分都乜都無剩,長話短說,老咗,結婚者,就可以靠現今,有為青年,養你一世?

引用:
原帖由 京都花見 於 2021-3-2 11:52 PM 發表

換著系我,邊個屌我,我整到巨扑系地下企唔到身
威猛嘅有為青年,呢個時勢,港青男女,最受歡迎,百幾份工,打上門叫年青人上班,月薪無十萬八萬,都睇少而家啲有為青年,真威風八面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生捉樓主 於 2021-3-2 11:46 PM 發表

結婚不應該有責任啦,應該更努力呀,妳是壹家之主,應該幸福呀,為什麽會煩惱
係呀!閣下應該係未結婚,或新手結婚,你咁有為青年,個個爭住請你,人工起跳十萬,繼續努力,好快年薪千萬,真幸福。中年人身體衰退,無力。有為青年嘅港男港女,已經不會生老病死了,所以年青人,永遠無樓主嘅情況發生,大可放心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-3-2 11:42 PM 發表

要跑數?做邊行啊
你哋青年個個博士學位,邊可能知咩係跑數。青年人繼續享受十萬八萬嘅月薪,就得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Better. 於 2021-3-2 11:55 PM 發表

細路望完佢得意,就要走㗎啦
細路望吓就要走啦,衣食住行,供書教學,自有天父供應。中年人,邊會有煩惱。係咪呀二星會員

回覆 引用 TOP

引用:

大家如何調整心態?
婚-定要結仔可以生可以唔生。

回覆 引用 TOP

引用:

大家如何調整心態?
出黎社會做野,比閙已常態

回覆 引用 TOP

引用:

大家如何調整心態?
做嘢係辛苦㗎啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 revengeson 於 2021-3-2 11:50 PM 發表

搵過份工
份份工都係難做㗎啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]