• 瀏覽: 7,367
  • 回覆: 113
  • 追帖: 2
武林大會里, 樊帥鑫給王戰軍打得落花流水,大敗而回, 有說樊是草包, 也有說樊只是給師兄《餵招》。

那麼, 樊帥鑫, 他真實的一面呈現在觀眾面前(穿白色短褲者), 又會是啥模樣呢?

是草包或是餵招, 請參看以下影片自行分曉

https://youtu.be/70r7zDp_VVU

https://youtu.be/j8_ZJQYboPQ

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
請問從招式上點樣睇到台上兩位是那一門派的功夫?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-3-4 06:03 PM 發表

無論從用力的造詣上大纜都扯吾埋。已經講過好多遍,如果吾切底改革中國拳,結果只會是畫虎變成貓,畫龍變成蛇。

外間的人都是識字的,從文字記載的中國拳一定吾系咁樣。

PS : 以上純屬理論解析,唔代表我好勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-3-4 06:03 PM 發表

詳細D嚟講, 是咁的:

上面條片,武林大會。兩條友刀系玩陳太既, 肥D既系王戰軍,瘦D既系樊帥鑫, 比賽既牌頭自然系太極之戰, 但系影片中, 小弟搵吾到一招半式太極, 睇吾到練過乜野功夫。

下面條片, 先交代一下背景:

樊帥鑫與徐曉東約戰(打左未?) 事前有鬼佬找番樊帥鑫,幾年前既拳賽作參考, 先評一下他的實力。

小弟覺得呢條拳賽片,體現到樊帥鑫真正既食力, 亦刀可以作為參考, 對比番樊帥鑫與王戰軍既賽事, 供大家評評。

講番條片,白褲既系樊帥鑫, 黑褲吾知乜水, 兩個亦刀系太極人。不過兩條粉腸,全程刀玩MMA, 巴柔。片中阿鬼佬系咁小嗰個黑褲,話佢系乜Q太極功夫?又冇用關節技。不過片中樊帥鑫真系好堅。

最后總結:
有心人又梗系話,挑,樊帥鑫玩MMA, 幾堅刀吾可以, 用嚟對武林大會,因為武林大會比既系太極。不過咁,武林大會由頭到尾刀吾Q有見到太極, 所以攞嚟比,冇問題!

冇睇條片,不過估計都係變成散打模式,唔通規矩容許劈喉嚨、跪春袋咩!

回覆 引用 TOP

冇修身肥嘟嘟,如果散打捱吾到幾個回合。
田飛龍體能好d,有誠意

BMI 超哂標, 不過樊帥鑫刀冇去修身, 而且打得好Hea, 工作態度欠佳, 零分!

引用:
原帖由 19372046 於 2021-3-4 07:06 PM 發表

詳細D嚟講, 是咁的:

上面條片,武林大會。兩條友刀系玩陳太既, 肥D既系王戰軍,瘦D既系樊帥鑫, 比賽既牌頭自然系太極之戰, 但系影片中, 小弟搵吾到一招半式太極, 睇吾到練過乜野功夫。

下面條片, 先交代一下背景:

樊帥鑫與徐曉東約戰(打左未?) 事前有鬼佬找番樊帥鑫,幾年前既拳賽作參考, 先評一下他的實力。

小弟覺得呢條拳賽片,體現到樊帥鑫真正既食力, 亦刀可以作為參考, 對比番樊 ...
用得 MMA 規矩就自然打出 MMA 嘅拳,要打出太極拳就要另創太極拳對打的規矩。柔道空手道等都有自己的搏擊規矩。目的係要提升自身功夫在搏擊中的應用。

引用:
原帖由 19372046 於 2021-3-5 01:55 PM 發表

BMI 超哂標, 不過樊帥鑫刀冇去修身, 而且打得好Hea, 工作態度欠佳, 零分!
係個武指唔掂,唔識係打鬥中加入太極招式娛賓。
小時候睇摔角,毒蛇轉呢啲要對手極度配合的招式都可以出場,全靠編導及武指醒。身型唔係問題只會增加娛樂性。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-3-5 10:13 PM 發表

係個武指唔掂,唔識係打鬥中加入太極招式娛賓。
小時候睇摔角,毒蛇轉呢啲要對手極度配合的招式都可以出場,全靠編導及武指醒。身型唔係問題只會增加娛樂性。
理論上太極講求引進落空,後發先至。既然不是主攻型功夫, 先天上很難應用系擂台賽事上。試問兩個麻甩佬, 大家刀敵不動我不動, 咁點打?一系互相玩吓假動作,讓對方露出破綻。 最后你會同佢地講:好悶呀!打得未呀?😆😆

所以坊間既太極擂台賽, 打到落花流水嗰D, 多數刀系呃蝦條🤤🤤

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-3-5 10:10 PM 發表

用得 MMA 規矩就自然打出 MMA 嘅拳,要打出太極拳就要另創太極拳對打的規矩。柔道空手道等都有自己的搏擊規矩。目的係要提升自身功夫在搏擊中的應用。
太極好難走好似空手道咁既道路, 諸君睇番空手道既套路招式,有幾多會應用系擂台賽呢?幾乎冇!因為佢地只是系套路裡面, 抽左直拳順突逆突,蹬腿,側踢,系咁多!雖然技法簡單,混合起來用,千變萬化。

中國功夫包括太極, 可以有樣學樣嗎?例如(又9吹了🤤🤤), 只抽白鶴亮翅, 單鞭, 雲手三式, 你可以將其隨意混合變化 ,應用在擂台賽。得嗎?冇可能的!這是亂搞, 中國功夫博大精深, 不可能這樣搞的,太膚淺了!

引用:
原帖由 19372046 於 2021-3-5 11:03 PM 發表

理論上太極講求引進落空,後發先至。既然不是主攻型功夫, 先天上很難應用系擂台賽事上。試問兩個麻甩佬, 大家刀敵不動我不動, 咁點打?一系互相玩吓假動作,讓對方露出破綻。 最后你會同佢地講:好悶呀!打得未呀?😆😆

所以坊間既太極擂台賽, 打到落花流水嗰D, 多數刀系呃蝦條🤤🤤
可否俾些創意,打籃球都可以改制要在指定時限內進攻,好多球類都玩發球權,太極嘅自家搏擊比賽,可以搞進攻責任方,指定時間內冇有效進攻的話,進攻責任方就要扣分。肯用腦,總會砌到個啱自身拳術特式的搏擊比賽規則。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2021-3-5 11:21 PM 發表

太極好難走好似空手道咁既道路, 諸君睇番空手道既套路招式,有幾多會應用系擂台賽呢?幾乎冇!因為佢地只是系套路裡面, 抽左直拳順突逆突,蹬腿,側踢,系咁多!雖然技法簡單,混合起來用,千變萬化。

中國功夫包括太極, 可以有樣學樣嗎?例如(又9吹了🤤🤤), 只抽白鶴亮翅, 單鞭, 雲手三式, 你可以將其隨意混合變化 ,應用在擂台賽。得嗎?冇可能的!這是亂搞, 中國功夫博大精深, 不可能這樣搞的,太膚 ...
我講嘅係空手道有自己的搏擊比賽規矩,唔係空手道係 MMA 擂台可以點打。

中國武術套路(唔單指太極)講招式,招式多數係攻守嘅連環動作,每個招式要於某指定情況才適用,所以套路中的招式係死嘅。將招式拆開成為個別動作,因應情況需要重新組合成連貫性的制敵招式,這才是活的招式,招式唔應該有派系之分(冇版權)。啱個人用的活的招式需要搏鬥經驗培養出來,以前嘅人有好多生死搏鬥的機會,打唔死就成就了真功夫。現代人只能靠一些規範性的搏擊比賽來磨練功夫,連搏擊比賽的練習機會都冇就只係白日夢高手,國術想唔式微都幾難。如果中國武術重視招式,搏擊比賽中能以連貫性的動作擊中對手就可以考慮特別加分以鼓勵招式的應用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2021-3-5 11:21 PM 發表

中國功夫包括太極, 可以有樣學樣嗎?例如(又9吹了🤤🤤), 只抽白鶴亮翅, 單鞭, 雲手三式, 你可以將其隨意混合變化 ,應用在擂台賽。得嗎?冇可能的!這是亂搞, 中國功夫博大精深, 不可能這樣搞的,太膚 ...
太極套路中嘅招式,沿自陳家長拳,一種戰場上的搏鬥功夫,所以套路中嘅招式,不局限於單打獨鬥的功夫,而係來自四方八面的敵人,攻擊/防守方向經常改變,要練習承傳這些搏鬥功夫,睇黎要搞埋雙打或以一敵二的搏擊比賽。

這些'太極實戰'並不是好事。

中國拳吾打得已經是阿差刀知的事實。吾單只太極,形意八卦意拳,想揾半個打得既都難。

所謂吾打得,系分個層面。第一,堅吾打得,擺你同邊個你都打吾到人。無論你點打都好。
二,是與本拳學不同的東西打。中國拳講整體力虛靈頂勁,一D都睇吾到。

最差的情況已出現。就是推翻所有概念重做,然後生安白造話太極,仲要打得的。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]