• 瀏覽: 19,797
  • 回覆: 133
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 cs2 於 2021-3-3 10:14 AM 發表

壞事,因為人地間公司見到你成日轉都唔想請你。肯請你嘅,可以因為真係請唔到人做,係一份好惡哽嘅工。而且有很多嘢,要長時間先學到嘢
如果真係做到轉工次數多同愈來愈高人工 ,某程度上表現一定好唔錯

其實係好事

熱賣及精選
引用:
原帖由 森姆卡爾 於 2021-3-3 10:34 AM 發表

有好有唔好,固定工作,第時換工都叫做資歷深,成日換工可以睇到有咩分別,睇多啲野,但要搵返固定工種就會比人質疑你做咩成日換工,係唔係人嘅問題之類,最緊要邊樣令你做得開心啫😂
其實如果愈轉愈高人工 ,好少會勁轉工種

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一風堂 於 2021-3-4 09:37 AM 發表

重有第三種:証明你有家底,唔優食,賺錢買花戴。遊戲人間
我曾經係某公司聽過有同事話唔想請D屋企環境較好既同事,怕佢唔捱得......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2021-3-4 12:32 PM 發表

如果真係做到轉工次數多同愈來愈高人工 ,某程度上表現一定好唔錯

其實係好事
起碼interview skills 好好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我條腰好粗 於 2021-3-3 09:28 AM 發表

聽過兩種意見

第一種:成日轉工證明你份人Jumpy,唔穩定,公司唔合你少少心意就劈炮唔做,對公司同事唔忠心,靠唔住。

第二種:成日轉工證明你有價值,因為無論你點轉都有人請,證明你有可取之處,有其他人冇既實力,仲可以不斷跳價。

大家點睇?
看行業跟公司背景。

金融這些我覺得ok

但我做的電子行業。 基本上同行業10年轉4左右次已經是死刑。

回覆 引用 TOP

羨慕你有工可作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我條腰好粗 於 2021-3-3 09:28 AM 發表

聽過兩種意見

第一種:成日轉工證明你份人Jumpy,唔穩定,公司唔合你少少心意就劈炮唔做,對公司同事唔忠心,靠唔住。

第二種:成日轉工證明你有價值,因為無論你點轉都有人請,證明你有可取之處,有其他人冇既實力,仲可以不斷跳價。

大家點睇?
除非嗰行非常之缺人,個市場好難搵到咁樣嘅人材,一出就俾人搶住請,否則睇唔到成日轉工有咩嘢好處。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2021-3-3 10:53 AM 發表

師兄,你所講嘅係嗰啲 Project based 的 Contractors 或者 無需要產品開發的買賣生意

正常的 Startup 先最需要穩定嘅員工,因為 Team Changes 好影響商品的開發速度甚至拖低營銷效益。時間係金錢,Startup 就係要用最少資源(人手和時間)來達到高效果來同其他同行競爭。就算有好的交接程序,唔計培訓,請人時工序的開支和時間對 Startup來説是一個昂貴 ...
認同!
不論什麼公司!都想員工是有心做長嘅!交接工作點好都會對公司有捐失!
我個人請人要有三年以上的人!一個打工仔入一間公司短年資都係掂皮毛野!
一年兩年貨仔嘅打工仔你話處理過好多野,見過乜世面都係假!

回覆 引用 TOP

小弟做基建,一單項目橫跨三至五年!
D人做過一年左右就走!好肯定係有鑊要爆,或揹吾到個責任心!
經驗嘅野係要累積,往往尼班人口講天下無敵,但請左就無能為力!

回覆 引用 TOP

愈轉工人工跟住上調或職級高咗就係好事,
愈轉工人工冇增長甚至下調及不論職級維不變或降級就係壞事。

回覆 引用 TOP

25歲前最好搵定份可以做一世既工. 前面就魚唔過塘唔肥.

回覆 引用 TOP

引用:

聽過兩種意見

大家點睇?
其實成日轉工指幾耐先?一年轉幾次梗係叫jumpy,  咁一年轉一次算唔算jumpy ? 

回覆 引用 TOP

引用:

聽過兩種意見

大家點睇?
由入職到熟練到有成績係要時間的
不停轉公司,重複摸索既階段永遠停留係低LEVEL不利發展

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]