• 瀏覽: 21,343
  • 回覆: 212
  • 追帖: 3
北京市防疫中心提示接種科興疫苗的要求 :
1. 惡性腫瘤病者不予接種。
2. 有基礎疾病時如高血壓,糖尿病等藥物控制不好的,不予接種。
3. 精神類疾病者如抑鬱症不予接種。
4. 家族遺傳性疾病如白化病,不予接種。
5. 心腦血管疾病不穩定,不予接種。
6. 做過心臟手術時如心臟搭橋,不予接種。
7. 大手術後恢復期,不予接種。
8. 近三個月內使用過血液製品和免疫抑制者,不予接種。
9. 服用優甲樂的人,不予接種。
10. 被孕期婦女三到六個月,不予接種。
11. 長期服用免疫抑制劑者,不予接種。
12. 有中重度貧血者,不予接種。
13. 三個月內服用過抗病毒藥物抗過敏藥,抗生素的必須停藥,症狀消失,一到二週後方可接種。
14. 乙肝和幽門螺旋桿菌抗病毒期間不予接種。
15. 高血壓控制穩定140/90以下才接種。
16. 流感禁忌的本苗都禁忌接種。
17. 接種流感疫苗至9隔14天後才可接種。

熱賣及精選
引用:
原帖由 undead30 於 2021-3-3 13:12 發表

file:///C:///Users/conklal/Desktop/Software/signal-desktop/resources/app.asar/node_modules/emoji-datasource-apple/img/apple/64/1f538.png1. 惡性腫瘤病者不予接種。
file:///C:///Users/conkla ...
香港無提示

香討80%既 ip都是來自大陸
得啖笑

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
班黑醫點會理

一早講左黑衣照打

基本上咁多長期病患就唔應該幫佢打,可能隱瞞咗

回覆 引用 TOP

政府唔會理 60歳以上係優先群組

引用:
原帖由 undead30 於 2021-3-3 01:12 PM 發表

file:///C:///Users/conklal/Desktop/Software/signal-desktop/resources/app.asar/node_modules/emoji-datasource-apple/img/apple/64/1f538.png1. 惡性腫瘤病者不予接種。
香港班專家無講,靠害。

政府都有提供資料比你睇,你預約個陣無睇聲明?自己有病又去打針?死左賴政府賴醫護?唔通遂個幫你做身體檢查先?

有無醫生駐在打疫苗中心,  為長者即時篩選?

咪係囉,自己先要評估本身嘅情況究竟同該疫苗有冇衝撞先嘛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 undead30 於 2021-3-3 01:12 PM 發表

https://www.covidvaccine.gov.hk/ ... t_CoronaVac_CHI.pdf   其實都有提,打既人有無睇就唔知

阿爺玩暗示啦!
本身阿爺上面打科興都係唔比老人家打架!
最衰香港人又要個個要扮專家,又要有自由又要有得揀,條命自己要自己揀!(比阿爺幫你揀埋,死左都恨死你!)
香港班專家係唔係應該睇一下出廠說明書呢!
再調整一下返去原廠設定59呢?
阿爺又係唔係應該放埋國藥落離呢?因為現在阿爺疫苗在港灣區實在太搶手了!
可能阿爺覺得老人家博唔過,都係留比復星必利太去同你博啦!

引用:
原帖由 keke009 於 2021-3-3 01:59 PM 發表

有無醫生駐在打疫苗中心,  為長者即時篩選?
有  
有新聞講!

各別中心的醫生

查詢后病患后  不建議注射!

記得是4單!

都放棄 注射了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛吃三文魚的貓 於 2021-3-3 01:49 PM 發表

政府都有提供資料比你睇,你預約個陣無睇聲明?自己有病又去打針?死左賴政府賴醫護?唔通遂個幫你做身體檢查先?
好多老人老眼分花睇唔倒,又唔識網上預約,多數都係仔女代勞!

主題標籤 #北京
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]