• 瀏覽: 3,032
  • 回覆: 49
  • 追帖: 3
bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
熱賣及精選
有冇諗過爆喉會浸左樓下?

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-4 01:31 PM 發表

咁即係  牆身出水, 同去 高壓儲水式熱水爐 果段,

4分喉 玩前置過濾, 同加壓泵之嘛,  有幾多野好搞,

又唔係叫你拎 水喉牌,走去加牆身硬銅水喉.. 又唔駛熔萬能焊絲去駁銅喉..

{後加, 加壓泵, 俾電要買個 廿蚊16A 防漏電轉駁制, 我係買雙重 防漏電 駁上駁, 都係4草野 )
我估自己搞唔到 ,一定要改銅喉先得呀,簡單D都係用返呢隻算喇。

引用:
原帖由 我愛茶煲 於 2021-3-4 01:36 PM 發表

有冇諗過爆喉會浸左樓下?
如果用大泵可能都會㗎,但係呢啲咁細嘅應該冇問題, 況且全屋都換晒新銅喉。

引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 01:15 PM 發表

沖涼現時都ok,只係廚房水壓比較弱, 最重要係想用返個濾水器同埋唔使改咁多水喉,簡單啲所以先用呢隻,自己搞都得嘛。
照睇好易攪,一般自己喜歡動手都應該裝到,師兄只係想對證下是否裝冷水位

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-4 01:52 PM 發表

照睇好易攪,一般自己喜歡動手都應該裝到,師兄只係想對證下是否裝冷水位
全中👍

引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 02:30 PM 發表

全中👍
等你報告好消息

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
我係用新塡地街買的 kikawa kq400 $1700
個膽係不銹鋼, 係加壓晒全屋水喉果種
你呢隻百幾蚊個膽用全銅定鐵既呢?
======
仲有樣唔明
我都係用呢隻濾水器, 每次出水前, 要先關左水泵先得,
否則出水太猛, 驚濾唔到的水喎,
但你果邊居然要加壓?
======
我之前都睇過那youtube片,
都想過用,
都係等你試左先
不過想起要廚房,浴室都裝一部, 都幾煩

引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 02:30 PM 發表

全中👍
等你好消息👍

唔建議加增壓泵,你是否表位入屋一段仲係鉛水鐵喉,係就換銅喉啦,水壓低既元兇就是鐵喉生鏽水路變慢,加泵無補於事,仲多樣野壞!

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-3-4 03:15 PM 發表

我係用新塡地街買的 kikawa kq400 $1700
個膽係不銹鋼, 係加壓晒全屋水喉果種
你呢隻百幾蚊個膽用全銅定鐵既呢?
======
仲有樣唔明
我都係用呢隻濾水器, 每次出水前, 要先關左水泵先得,
否則出水太猛, 驚濾唔到的水喎,
但你果邊居然要加壓?
======
我之前都睇過那youtube片,
都想過用,
都係等你試左先
不過想起要廚房,浴室都 ...
係呀,真係一滴一滴咁出嚟咁先攞你命, 我都會去新填地街睇睇有冇類似產品,或好啲嘅牌子,未必一定用呢隻。

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-4 06:29 PM 發表

唔建議加增壓泵,你是否表位入屋一段仲係鉛水鐵喉,係就換銅喉啦,水壓低既元兇就是鐵喉生鏽水路變慢,加泵無補於事,仲多樣野壞!
全部都係新銅喉了。

引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 06:32 PM 發表

全部都係新銅喉了。
你可以試試甩開表位條喉,開制睇下水壓和流速夠唔夠,如果夠,就是你家水路有問題!有可能銅喉裡面有物件阻塞,喉太細,曲位太多
因為水務署水錶出口位水壓和流量有個標准,唔到既你可要求水務署來維修

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 06:31 PM 發表

係呀,真係一滴一滴咁出嚟咁先攞你命, 我都會去新填地街睇睇有冇類似產品,或好啲嘅牌子,未必一定用呢隻。
咁照計你唔止有呢個問題喎,
咁樣煤氣熱水爐都用唔到啦
可以考慮安裝新塡地街那種加壓全屋水喉的泵

引用:
原帖由 kk217 於 2021-3-4 06:31 PM 發表

如果熱水爐都撻得着就未必關入屋水壓事,可以集中檢查廚房來水路,例如曲尺掣或龍頭有冇塞到。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]