• 瀏覽: 3,073
  • 回覆: 22
  • 追帖: 3
想加返個濾水器喺廚房,因為水壓唔夠 ,所以想加個增壓泵 ,類似呢隻,想知應該駁去冷水定熱水嘅曲尺掣位置?謝謝。

附件

IMG_20210303_215231.jpg(61.46 KB)

2021-3-3 10:00 PM

Screenshot_20210303_212333.jpg(70.97 KB)

2021-3-3 10:00 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-3 10:08 PM 發表

點解唔係駁係入屋主喉位?
因為浴室都可以接受到,又唔想加個咁大嘅泵,所以先咁諗。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-3-3 10:30 PM 發表

你問水喉佬肯唔肯同你做先喇
只係用軟喉駁返入水同出水位置,諗住自己做咋。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-3 11:00 PM 發表

廚房唔夠水壓有乜問題,反而熱水爐唔夠水壓著唔到先要加壓,呢隻野用乜原理加壓?正式加壓要有水泵+加壓缸
駁咗濾水器出唔到水,因水壓唔夠。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-3 11:26 PM 發表

你住頂樓定用鐵喉裡面生晒鏽?
住鳳凰樓 ,全部銅喉。

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2021-3-4 10:25 AM 發表

你個濾水器加在乜位置?加之前正唔正常?
濾水芯係坐檯款 ,接駁水龍頭出水,就係因為冇水壓所以出唔到過濾水。

用緊呢隻.

附件

Screenshot_20210304_111641.jpg(33.54 KB)

2021-3-4 11:17 AM

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-4 11:17 AM 發表

依啲水泵用flow switch 控制,無須加壓缸。
請問師兄知唔知呢隻水泵夠吾夠力畀濾水器用?同埋應該接駁喺冷水or同熱水位, thanks.

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2021-3-4 11:41 AM 發表

不如你搵水喉師父,check 下水錶前隔砂有冇塞實際D。
Check過, 只係舊樓及高層,所以水壓太弱。

引用:
原帖由 鄉下甩毛飛 於 2021-3-4 11:38 AM 發表

唔好意思,唔知你隻泵幾大,答唔到你,不過應該夠,呢隻泵冷熱水都可以,但慮水器一般接冷水。你睇下泵同慮水器說明書。
Thanks 師兄。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-4 11:48 AM 發表

先清吓龍頭咀沙隔再試。
都 check過。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-4 12:35 PM 發表

應該夠比過濾用,一定接駁冷水
你係咪住最頂果三層?如果係一定係天台加壓缸漏氣或內膽穿左,通知管理公司安排更換,不過長遠自己加個加壓泵實際d
如果真係加壓缸內膽穿左,d水會藏係膠膽同生鏽鐵缸中間,我提議飲用水必需過濾及煲滾
保養唔好,加壓缸漏氣又無及時充番,個膽長期黐住鐵缸,一打氣就撕破內膽,一般由保養通知管理公司,好少會立刻更換,經一輪報價,法團開會,隨時半年先更換: ...
係呀,我住頂層對落一層,呢啲50年嘅舊樓未必有咁好嘅設備 ,我估都係用自然水壓流出, 估計唔係你所講嘅問題 街喉直上當然最好,但我估計都係去到十樓八樓左右,好難避免唔係水箱囉。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-4 12:58 PM 發表

明白
50年舊樓9x9無加壓缸,既然無加壓缸不如在入屋總制裝個馬力大些少,全屋所有水喉都加壓仲實用,起碼沖個涼都舒服d
呢個應該大過你果個,都係勁些少
https://www.youtube.com/watch?v=xXdjCS4Wweg
沖涼現時都ok,只係廚房水壓比較弱, 最重要係想用返個濾水器同埋唔使改咁多水喉,簡單啲所以先用呢隻,自己搞都得嘛。

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-4 12:59 PM 發表

唔需要俾水喉佬做..

同屋企 係沖涼熱水爐, 入水前加 "前置過濾器"一樣, 只不過係 "前置過濾器"後再加 "加壓泵" 咁解..

沖涼熱水爐出就 通晒去全屋..

所以先至係 廁所面盤, 同廚房鋅盤, 既鵝頸龍頭, 自己DIY 兩舊水 加 2700W 即熱電水器...

無乜難度可言... 除左要 止水帶唔好漏水咁大把..

"前置過濾器"買番4分喉果隻..

. ...
我用緊高壓儲水式熱水爐畀曬浴室及廚房用,唔係用即熱式嗰隻。

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-3-4 01:24 PM 發表

只係 "搞"
沖涼熱水爐個 4分牆身 出水,

沖涼熱水爐個 右邊4分入水果段,

如果係 全部4分 出入, 只係買多個閘制,  4分 公去公 轉駁頭 幾個, PTFE 止水帶, 567 止水帶白膠水咁大把...

要睇你個加壓泵 係咪 4分喉 出入咁解..  

係至多樣衰衰咁 要掛高呢揪野, 因為你無用硬喉去喉, 全部用沖花灑果隻 4分軟喉去駁.. ...
如果咁搞就要搵水喉佬喇😅,因為現時全部用硬銅喉接駁 ,自己搞唔到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]