• 瀏覽: 2,001
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
突然收到信件要調查五年前收入來源,因為當時大陸做生意賺咗2,000,000 ,喺香港買樓,這些收入並沒有在香港公司申報。所以而家稅務局要調查資金來源解釋。但當時生意並沒有任何單據,可以點樣解釋。

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkideaonline 於 2021-3-3 10:00 PM 發表

突然收到信件要調查五年前收入來源,因為當時大陸做生意賺咗2,000,000 ,喺香港買樓,這些收入並沒有在香港公司申報。所以而家稅務局要調查資金來源解釋。但當時生意並沒有任何單據,可以點樣解釋。
喺香港買樓以香港公司名買?
乜都冇咪俾稅局用 asset betterment 幫你秤身家來評核。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkideaonline 於 2021-3-3 10:00 PM 發表

自己心中有數啦, 無單無據, 你想稅局信你收入來源源自國內,定係想稅局唔信你,直接罰你呢?
唔係話無單據就會當入了黑洞無人會知. 仲要係香港買了磚頭,你真係當香港係洗錢天堂嗎?

回覆 引用 TOP

引用:

勸你正正經經搵做開稅務調查的會計師去傾下
呢d錢一定要跌

我地做開都知去得第4組就手尾好長
佢地從來無寶不落,郁得手就實見血

更何況你乜單據都無,仲好可能係瞞稅斷正,監就未必,但罰款少不了
輸少當贏

回覆 引用 TOP

俾U4捉到正好難打得甩,交易無單據好難令人信服係合法得益,學樓上講搵專業諮詢係無可避免

前人話齊,就算幾有錢都唔好玩私人一炮過買樓,稅局咬硬你,跌啲錢做按揭免卻一啲麻煩

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-3-4 08:46 PM 發表

俾U4捉到正好難打得甩,交易無單據好難令人信服係合法得益,學樓上講搵專業諮詢係無可避免

前人話齊,就算幾有錢都唔好玩私人一炮過買樓,稅局咬硬你,跌啲錢做按揭免卻一啲麻煩
好多做左好多年會計既其實都無同稅局交手經驗
唔知第4組咩料

要明白樓主一開波不是普通assesser出信
而是即掉個file去第4組調查科
佢地肯定有唔止咁少料係手

你大陸有冇匯款2,000,000去香港記錄?
邊有人咁傻去用買樓洗錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanwind 於 2021-3-5 02:12 AM 發表

好多做左好多年會計既其實都無同稅局交手經驗
唔知第4組咩料

要明白樓主一開波不是普通assesser出信
而是即掉個file去第4組調查科
佢地肯定有唔止咁少料係手
U4從來都係好神秘,無人知點會查到
以前有人話係翻開報紙睇廣告去捉(但無從稽考)

要問樓主工作/生意有無得罪過人,而走去稅局舉報佢

寇鴻萍嗰單應該都係有人舉報,先會開file查佢而take action

今鋪樓主點都要整理足資料,再唔係走入上水約楊生睇吓有無得指點迷津

回覆 引用 TOP

你最好快D搞掂佢,拖得愈耐,罰得愈金~本身暪稅已經會罰,利息再count 8%~~
你星期一問下assessor 話唔識呢D野,要時間搵番以前D資料~想買左儲稅劵先,咁個罰款同利息會少ddd

回覆 引用 TOP

試過一次咁多話開錯file無事,其餘全部中蕉

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]