• 瀏覽: 18,293
  • 回覆: 260
  • 追帖: 7
本主題由 泉船 於 2021-3-9 03:37 AM 移動
有個住戶行過問我幾多歲。我話:62囉

佢話佢諗住55就退休。佢只係一個做藥房的唔知乜師。怎可以咁快搵夠?唔通賣禁藥?

其實幾多錢才退得休呢?我有三手滙豐㗎

熱賣及精選
引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-3-4 05:19 AM 發表

佢話佢諗住55就退休。佢只係一個做藥房的唔知乜師。怎可以咁快搵夠?唔通賣禁藥?

藥劑師

可以

回覆 引用 TOP

夠自己食就可退

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-3-4 05:19 AM 發表

可能係年輕是就搵到

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-3-4 06:09 AM 發表

可能係年輕是就搵到
55歲就退休會唔會好悶

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-3-4 10:11 AM 發表

55歲就退休會唔會好悶
每個人都唔同性格,我呢種人就會覺得悶,我有錢都會繼續工作!

我媽都61歲,佢錢足夠退休到85歲,但佢唔願意退休,佢話79歲都年輕,佢得60出頭.....

引用:

做到死果日

其實點定義退休?係全身而退,唔再打工?

如果唔積極咁炒散或freelance,即係有就做、無就唔做,隨緣啦,咁當唔當退休?

又或者quit 咗原本份全職,目標係做自己想做嘅嘢,包括有可能係賺到或賺唔到錢嘅嘢,但冇plan話一定要做揾錢嘢,咁算唔算退休?

引用:

重點係退休後每個月有幾多固定備動收入。

三手滙豐......夠去旅行昨陰公.

引用:
原帖由 ww4565555 於 2021-3-4 04:53 PM 發表

重點係退休後每個月有幾多固定備動收入。
是不是應該預算冇被動收入?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-3-4 01:01 PM 發表

其實點定義退休?係全身而退,唔再打工?

如果唔積極咁炒散或freelance,即係有就做、無就唔做,隨緣啦,咁當唔當退休?

又或者quit 咗原本份全職,目標係做自己想做嘅嘢,包括有可能係賺到或賺唔到錢嘅嘢,但冇plan話一定要做揾錢嘢,咁算唔算退休?
我就覺得應該預$0 收入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-3-4 12:28 PM 發表

做到死果日
你冇諗過早些退休?

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-3-4 10:20 AM 發表

每個人都唔同性格,我呢種人就會覺得悶,我有錢都會繼續工作!

我媽都61歲,佢錢足夠退休到85歲,但佢唔願意退休,佢話79歲都年輕,佢得60出頭.....
咁會做到好大年紀,冇諗住休息下?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]