• 瀏覽: 7,957
  • 回覆: 127
  • 追帖: 3
本主題由 jiero 於 2021-3-7 07:47 AM 分割
請教安全問題
熱水爐是單相3kW, MCB 是20A, 曲架制是13A 有fuse. 是否安全, 因用時曲架制會有d熱

熱賣及精選
引用:
原帖由 alexgod 於 2021-3-5 10:18 AM 發表

請教安全問題
熱水爐是單相3kW, MCB 是20A, 曲架制是13A 有fuse. 是否安全, 因用時曲架制會有d熱
曲架正路起碼用20A。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-5 11:01 AM 發表

曲架正路起碼用20A。
咁係咪會有危險呀, 我冷氣機個曲架都係13A woo

引用:
原帖由 alexgod 於 2021-3-5 11:08 AM 發表

咁係咪會有危險呀, 我冷氣機個曲架都係13A woo
摸到有D熱已經嗌緊救命…
冷氣機1疋唔過1KW,2疋唔過2KW
你隻爐3KW

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-5 11:10 AM 發表

摸到有D熱已經嗌緊救命…
冷氣機1疋唔過1KW,2疋唔過2KW
你隻爐3KW
如果用20A咪同MCB一樣, 會吾會MCB跳, 曲架都未跳. 真心請教

引用:
原帖由 alexgod 於 2021-3-5 11:19 AM 發表

如果用20A咪同MCB一樣, 會吾會MCB跳, 曲架都未跳. 真心請教
唔使擔心,出現唔正常問題至會跳,如果真係有問題,30A都一樣跳,
話時話曲架掣唔使一定有fuse的,因為有MCB已經足夠。

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
用中學物理Power=Voltage*Current
3000W=220V*I
l=13.7A
唔知AC要唔要乘多個factor...

13A曲架制唔掂

記得啲接線蘇要用25A嘅

搵到就搵啦
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
咁用左13A會點, 煲水耐d, 定曲架過熱著火, 因為發現用左成年

回覆 引用 TOP

樓主要分清楚有D人成日攞D自己唔識嘅嘢出黎教人,要好小心唔好受錯誤引導 !

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-5 12:00 PM 發表

樓主要分清楚有D人成日攞D自己唔識嘅嘢出黎教人,要好小心唔好受錯誤引導 !
又或者我咁問
如果曲架制A數吾夠大會有乜嘢結果
1. 曲架過熱
2. 吾夠火著個電熱水爐
3. 煲水耐d
4. 其他

引用:
原帖由 alexgod 於 2021-3-5 12:10 PM 發表

又或者我咁問
如果曲架制A數吾夠大會有乜嘢結果
1. 曲架過熱
2. 吾夠火著個電熱水爐
3. 煲水耐d
4. 其他
電流係阻止唔到的,耗電唔會少到,個爐一樣咁熱,最後,只有燒了曲架掣

搵到就搵啦
最大耐壓耐流嘅意思都唔知
成日攞D自己唔識嘅嘢出黎拗…
好心唔好誤導人 !

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]