• 瀏覽: 975
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
工傷醫咗1年幾,一直有政府醫院骨科假紙,而家又未判得傷又冇糧出又返唔到工,前2個月僱主開始停糧(只出勞工假錢),問完律師話停糧都冇佢辦法,只有到時疏忽去追…有冇C兄俾人突然停糧?

熱賣及精選
引用:
原帖由 cyril8098 於 2021-3-6 04:28 PM 發表

工傷醫咗1年幾,一直有政府醫院骨科假紙,而家又未判得傷又冇糧出又返唔到工,前2個月僱主開始停糧(只出勞工假錢),問完律師話停糧都冇佢辦法,只有到時疏忽去追…有冇C兄俾人突然停糧?
停糧就僱傭補償條例都追到,不過當然可以連疏忽同時搞,我都搞緊,而且我年半以來一直無工傷病假錢收過。

引用:
原帖由 phoenix198 於 2021-3-6 04:55 PM 發表

停糧就僱傭補償條例都追到,不過當然可以連疏忽同時搞,我都搞緊,而且我年半以來一直無工傷病假錢收過。
哎,勞工處就係只冇牙老虎,唔出糧佢哋都冇辦法,僱傭補償追到最好,不然疏忽我唔知等到何年何月

引用:
原帖由 cyril8098 於 2021-3-6 06:45 PM 發表

哎,勞工處就係只冇牙老虎,唔出糧佢哋都冇辦法,僱傭補償追到最好,不然疏忽我唔知等到何年何月
勞工處都算叫做肯做野架啦,咁政府唔比權佢哋都無辦法,況且有啲個案真係要用法律角度去睇,所以佢哋都會幫手轉介去法援,算唔錯啦

當然停你糧,你可以民事訴訟追賠償追
出住糧你一定慢慢休養,等於比子彈你開戰,所以先斷你糧,等你盡快傾

引用:
原帖由 cyril8098 於 2021-3-6 04:28 PM 發表

停糧是指沒有了"五分四"吧?

病假是有最高累積的, 你已「1年幾」, 應該過額用晒.

//問完律師話停糧都冇佢辦法//
所以上面帖子都不正確, 是追唔到的.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-3-8 05:12 PM 發表

停糧是指沒有了"五分四"吧?

病假是有最高累積的, 你已「1年幾」, 應該過額用晒.

//問完律師話停糧都冇佢辦法//
所以上面帖子都不正確, 是追唔到的.
係呀停4/5,之前保險公司用16A叫我去檢查,今日勞仔通知我話保險公司單方面話佢哋個醫生覺得我治療及假期過長,所以勞仔亦攞佢哋冇辦法,只有法院解決

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]