• 瀏覽: 1,646
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
想改動下屋企d擺設, 點知一搬開個架先見到牆身有好多黑色一點點, 抹極都唔乾淨咁, 咩來?

熱賣及精選
引用:
原帖由 banana25 於 2021-3-6 11:43 PM 發表

想改動下屋企d擺設, 點知一搬開個架先見到牆身有好多黑色一點點, 抹極都唔乾淨咁, 咩來?
應該係發咗毛入晒肉,要返油至可以冚得住。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
噴啲去霉水或者漂白水試試

回覆 引用 TOP

香港地方潮濕,牆身好易發毛,特別係櫃身後,先用威猛先生去霉水抹,睇下有冇辦法去除,冇就要重油乳膠漆解決。

回覆 引用 TOP

係咪咁?

附件

9E5CCEAC-846A-4DF0-9CE3-60945DACC7C9.png(156.66 KB)

2021-3-7 10:43 AM

引用:
原帖由 banana25 於 2021-3-6 11:43 PM 發表

油灰水  最 basic  
不用技術。全白色。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaming_w 於 2021-3-7 10:43 AM 發表

係咪咁?
似呀! 不過冇咁多咁密, 咁要點先抹得走?

引用:
原帖由 banana25 於 2021-3-7 06:29 PM 發表

似呀! 不過冇咁多咁密, 咁要點先抹得走?
漂白水 1:4左右 擦下佢 之後開抽濕機一晚 試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-7 09:34 AM 發表

應該係發咗毛入晒肉,要返油至可以冚得住。
文兄有咩方法清左入左肉既菌最work

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-3-7 08:13 PM 發表

文兄有咩方法清左入左肉既菌最work
入咗肉已經唔可以响面抹走,要清除只有剷咗去。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-7 08:14 PM 發表

入咗肉已經唔可以响面抹走,要清除只有剷咗去。
用漂白水有用嗎?

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-3-7 08:16 PM 發表

用漂白水有用嗎?
漂白水有用,但只可以清理表層,食咗入去嗰D就洗唔到。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-7 08:40 PM 發表

漂白水有用,但只可以清理表層,食咗入去嗰D就洗唔到。
有時用完漂水霉點仲係到,大力刷又怕甩油漆 可以點好

引用:
原帖由 kaming_w 於 2021-3-7 10:43 AM 發表

係咪咁?
黴菌,噴去黴水或噴稀釋漂白水試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-3-7 08:43 PM 發表

有時用完漂水霉點仲係到,大力刷又怕甩油漆 可以點好
冇偈,要甩埋油漆至清到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]