• 瀏覽: 7,572
  • 回覆: 73
  • 追帖: 2
我喺某間公司做咗幾年,都升到一個職位,但我唔係唔識交際,以前我好多時要一個人工作,要一腳踢都幾辛苦驚做唔齊啲嘢,近排請咗三個part time,但三個都係串串共,唔易相處嗰類,我通常見係咁會改為工作上合作,私事唔講,佢地都好有個人主義,什至唔會放我呢個組長眼內
其中有一個女仔好醒目,好識埋日間同事嗰堆,但問題來了,嗰新人女仔專搞小圈子,專登唔同我講嘢,以前嗰請開既新人就好聽話,但而家嗰啲新人個個當自己係大家姐,仲指示我做啲唔合公司規矩既事(唔想詳述)大佬呀!有咩事要我負責,我經理從來唔鬧新人,做幾多錯事都唔會

之後仲精彩,我同嗰個女仔同一時間收工,大家都係搭同一架巴士🚌返屋企,但佢要遲我兩個站落車,但我入經理房時,佢聽從早間同事意思,要等我完完全全離開舖頭一段時間先好走,好奇怪,你唔想同人講嘢咪唔講嘢囉!咁都唔使要搞咁多小動作㗎!我收工都會當唔識佢

但嗰女仔同我夜間同事(大家唔同路)就一齊正常收工走人,係係要講到好似你有問題

日間同事點黑人憎我可以唔理,但而家佢地想用是非令新人遠離我,講真,佢哋都唔會返夜間架啦,迫走我,經理都要揾個長工,仲要好似我咁肯一星期有幾日要一個人返夜

熱賣及精選
你唔鐘意人都唔駛cap人圖放上網呀。你自己本身已經好缺德。呢種人善長謊言。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 華陀在世 於 2021-3-7 02:58 AM 發表

我喺某間公司做咗幾年,都升到一個職位,但我唔係唔識交際,以前我好多時要一個人工作,要一腳踢都幾辛苦驚做唔齊啲嘢,近排請咗三個part time,但三個都係串串共,唔易相處嗰類,我通常見係咁會改為工作上合作,私事唔講,佢地都好有個人主義,什至唔會放我呢個組長眼內
其中有一個女仔好醒目,好識埋日間同事嗰堆,但問題來了,嗰新人女仔專搞小圈子,專登唔同我講嘢,以前嗰請開既新人就好聽話,但而家嗰啲新人個個當 ...
你諗多咗了

你同個女仔搭同一架巴士返屋企,佢又唔係同你一齊住,佢遲兩個站落車有咩問題?

再者,你先過佢落車,你又知佢遲你兩個站落車嘅?

辦公室政治,鬥個你死我活。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-7 07:12 AM 發表

你諗多咗了

你同個女仔搭同一架巴士返屋企,佢又唔係同你一齊住,佢遲兩個站落車有咩問題?

再者,你先過佢落車,你又知佢遲你兩個站落車嘅?
初初入嚟佢有同我講過,重點係指佢唔想同一齊收工走,情願等我走先,逗留公司免費做多10零20分鐘先走,想同我有距離,咁離開舖頭之後,佢搭咩車我就唔理佢啦

引用:
原帖由 一片天 於 2021-3-7 08:11 AM 發表

辦公室政治,鬥個你死我活。
個重點係個經理好維護新人同啲後生同事,其實唔啱傾咪唔講嘢淨做嘢,反正大家都係為人工,無問題既人都俾日間同事講是非講到辭職
其其實我真係好鍾意呢份工,但係呢人事真係好複雜,我唔係唔識社交,但係有時對方(有幾個同事)專登唔肯同你講嘢,甚至乎講佢鍾意聽嘅話題,佢都唔想聽,唔通你要逼人講嘢咩?

引用:
原帖由 華陀在世 於 2021-3-7 08:37 AM 發表

個重點係個經理好維護新人同啲後生同事,其實唔啱傾咪唔講嘢淨做嘢,反正大家都係為人工,無問題既人都俾日間同事講是非講到辭職
其其實我真係好鍾意呢份工,但係呢人事真係好複雜,我唔係唔識社交,但係有時對方(有幾個同事)專登唔肯同你講嘢,甚至乎講佢鍾意聽嘅話題,佢都唔想聽,唔通你要逼人講嘢咩?
那個人前不說人,那個背後無人說。
做掂自己野就好了。

天是蔚藍的

回覆 引用 TOP

你要發下火,有d人係咁衰,不論新入職定係做咗十幾年嘅同事 ,都要有規舉,唔係自己鐘意點就點,如有得佢定咁樣,遲早鈔大鑊。

引用:
原帖由 code116 於 2021-3-7 09:03 AM 發表

你要發下火,有d人係咁衰,不論新入職定係做咗十幾年嘅同事 ,都要有規舉,唔係自己鐘意點就點,如有得佢定咁樣,遲早鈔大鑊。
佢就係對住我好有主見,持住有經理撐,有時仲倒轉安排我工作流程,我頂佢個肺!入嚟就嗰幾日,雖然學嘢係好快,但係公司好多規矩佢都唔知道,你地試試吓將心比己,你就明,佢係做啲以下犯上嘅行為

引用:
原帖由 Tanned 於 2021-3-7 06:09 AM 發表

低下階層的鬥爭
X2

回覆 引用 TOP

女人多數心胸狹窄!

引用:
原帖由 華陀在世 於 2021-3-7 09:10 AM 發表

佢就係對住我好有主見,持住有經理撐,有時仲倒轉安排我工作流程,我頂佢個肺!入嚟就嗰幾日,雖然學嘢係好快,但係公司好多規矩佢都唔知道,你地試試吓將心比己,你就明,佢係做啲以下犯上嘅行為
我都係林善嘅人,好多時都鵪鶉,不愛管人,比人自由度,自己做自己事,但如果迫埋身,都會發火,尤其無端端比人篤背脊,火都黎,你揾日同經理講下,唔好比班友亂黎,如果任由佢地,等到佢地助大咗就好難收拾佢地,必要時篤返佢地嘅錯處,以牙還牙。

唔好咁快就識佢地咁多野,有d緊要嘅自己做返,咪放手比佢地。學野梗係快啦,有人教有人答,有乜難度?

引用:
原帖由 code116 於 2021-3-7 09:55 AM 發表

我都係林善嘅人,好多時都鵪鶉,不愛管人,比人自由度,自己做自己事,但如果迫埋身,都會發火,尤其無端端比人篤背脊,火都黎,你揾日同經理講下,唔好比班友亂黎,如果任由佢地,等到佢地助大咗就好難收拾佢地,必要時篤返佢地嘅錯處,以牙還牙。

唔好咁快就識佢地咁多野,有d緊要嘅自己做返,咪放手比佢地。學野梗係快啦,有人教有人答,有乜難度?
你都傻既,針對有傳染病,經理都同佢哋一樣既人,以下經理回應

引用:
原帖由 華陀在世 於 2021-3-7 08:27 AM 發表

初初入嚟佢有同我講過,重點係指佢唔想同一齊收工走,情願等我走先,逗留公司免費做多10零20分鐘先走,想同我有距離,咁離開舖頭之後,佢搭咩車我就唔理佢啦
好多人都係咁,離開了公司門口就唔想和同事有交接包括坐同一班車。你不用想太多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]