• 瀏覽: 4,215
  • 回覆: 43
這幾天大門很難關閉,要用大力按實道門才可,開門也是一樣,要用力拉實門才可以開門,否則只用鎖匙是不可以轉動,請問鎖舌有問題?謝謝!

附件

20210307_150144.jpg(373.99 KB)

2021-3-7 03:16 PM

熱賣及精選
鎖片要移出少少。
見到鎖片下面螺絲係咪鬆咗?上返實D睇睇。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
有可能大門門較螺絲鬆咗,引致大門歪頂到門框,試吓上番緊D螺絲。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-7 03:31 PM 發表

鎖片要移出少少。
見到鎖片下面螺絲係咪鬆咗?上返實D睇睇。
師兄你好!已經沒有位移出少少鎖片了,會否因為潮濕做成呢?

引用:
原帖由 LPRay 於 2021-3-7 03:42 PM 發表

有可能大門門較螺絲鬆咗,引致大門歪頂到門框,試吓上番緊D螺絲。
師兄你好!門教螺絲已經上實都是一樣,又沒有位置移出少少鎖舌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6666 於 2021-3-7 04:04 PM 發表

師兄你好!已經沒有位移出少少鎖片了,會否因為潮濕做成呢?
有時門漲咗都會有機會的,
見到鎖片下面有磨損,試吓上實D塊鎖,同埋檢查吓另一邊門鉸螺絲有冇鬆。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-3-7 04:08 PM 發表

有時門漲咗都會有機會的,
見到鎖片下面有磨損,試吓上實D塊鎖,同埋檢查吓另一邊門鉸螺絲有冇鬆。
謝謝師兄教路

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
你關門後睇睇門鉸罅縫是否上濶下窄,係就是上門鉸鬆咗。

用銼將門鎮片銼少一點

引用:
原帖由 太大星 於 2021-3-7 05:06 PM 發表

你關門後睇睇門鉸罅縫是否上濶下窄,係就是上門鉸鬆咗。
謝謝師兄!門鎖位置上下罅縫一樣,門較罅縫就最底部比較上面窄

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2021-3-7 05:28 PM 發表

用銼將門鎮片銼少一點
師兄你好!請問是否用不繡鋼挫少一點,門鎖舌應該是很厚的不綉鋼。

回覆 引用 TOP

鬆開鏍絲甩出黎易d銼

引用:
原帖由 6666 於 2021-3-7 08:11 PM 發表

謝謝師兄!門鎖位置上下罅縫一樣,門較罅縫就最底部比較上面窄
墮咗,要上返實上面門鉸,可以先用三角門墊頂起門鎖位,至收螺絲就冇咁吃力。

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2021-3-7 08:57 PM 發表

鬆開鏍絲甩出黎易d銼
謝謝師兄教路

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]