• 瀏覽: 21,511
  • 回覆: 415
  • 追帖: 7
本主題由 YanNessIsMe 於 2021-3-21 08:35 PM 移動
理性討論
民生時事
吹下火爐
打下邊爐
識我既入黎吹二句
唔識既都可以講番二咀
只要係討論
大家都開心

橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛
熱賣及精選
咁留個位先

點解改做圍爐取暖呢?
春天都到啦

引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-7 09:13 PM 發表

咁留個位先
上黎玩都只係尋下開心,同埋搵下一D自己唔識的事,減下壓咁姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-7 09:16 PM 發表

點解改做圍爐取暖呢?
春天都到啦
是旦改既姐,唔通改春暖花開

回覆 引用 TOP

我真係當吹水,無當過係咩討論。
而且成日會吾見人影

引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-7 09:19 PM 發表

我真係當吹水,無當過係咩討論。
而且成日會吾見人影
無乜所謂喎,最緊要大家開心,唔好下下好似葉問咁,一個打19幾個

回覆 引用 TOP

支持梁振英
我在上一則帖文提到希望警方多加執法,票控在公眾地方聚集而違反限聚令的人士。帖文引來不少人士不滿,指「而家乜都要警察做晒?其他部門去晒邊?」。我希望在此作出統一回應。防疫工作當然要由不同部門合作,而各部門應該負責自己管轄的範圍。例如:公屋範圍由房屋署負責、食肆由食環署負責、康樂設施由康文署負責。有人說其他部門沒有強硬執法,我是絕對同意的;但一事還一事,今次事件的主角是商場門外的公眾地方,理應由警方負責,其他部門是沒有能力干預。正如今天下午在高等法院門外有大批黃絲聚集,警方已前往票控。我明白各位藍友非常支持警察,本人亦如是;但遇到有做得不足的情況,我仍會毫不猶豫指出來。亦請各位藍友謹記「是其是非其非」,我們是不會像黃絲一般「盲撐」,我們看到有不對的事情就應該說出來。抗疫必需由全港同心合力,方能打勝仗。

我吾認同分黃呀藍呀咁,因為一咁樣分左就立場行先,就好難講事。
當然你可以話個社會就係咁環境,要分派別。 咁我都知。

不過警方多做事是好事,警方其實就是特區的軍事部分,本來就應好好利用。 過去是因為警方立場不清,特區都吾敢用。 現在警方只有緊靠政府依條活路。 所以你見政府很多時現在都係警方行頭先咁行動

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-7 22:17 發表

我吾認同分黃呀藍呀咁,因為一咁樣分左就立場行先,就好難講事。

不過警方多做事是好事,警方其實就是特區的軍事部分,本來就應好好利用。 過去是因為警方立場不清,特區都吾敢用。 現在警方只有緊靠政府依條活路。 所以你見政府很多時現在都係警方行頭先咁行動
實際一直以來警察都不清楚自己角色
警察實際係維持政府施政的武裝力量,由成立一開始,就無政治中立一回事,邊個政府上場就得聽誰

作為政府應該對警察講清楚自己角色,好好利用,將所有對警察綁手綁腳的組織清除

另外警察自己都要夠硬,該入的地方就要入,遇有阻路擋門的,就直接根據法例打破門窗直接進入,好似之前保安擋門的,就應該果斷地即時將門打爛

引用:
原帖由 neverdear 於 2021-3-7 10:17 PM 發表

有D野唔係唔認同就唔存在,由其是政治,但無奈地有一立場就必定立場先行

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-7 11:27 PM 發表

有D野唔係唔認同就唔存在,由其是政治,但無奈地有一立場就必定立場先行
我當然明,所以先話我吾認同姐。
大環境就係講立場。 所以就更難做所謂討論。
本身討論就係成本高,效益低的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-7 11:22 PM 發表

實際一直以來警察都不清楚自己角色
警察實際係維持政府施政的武裝力量,由成立一開始,就無政治中立一回事,邊個政府上場就得聽誰

作為政府應該對警察講清楚自己角色,好好利用,將所有對警察綁手綁腳的組織清除

另外警察自己都要夠硬,該入的地方就要入,遇有阻路擋門的,就直接根據法例打破門窗直接進入,好似之前保安擋門的,就應該果斷地即時將門打爛
而家的一哥,就係用緊你呢套講法

引用:
原帖由 上環 於 2021-3-7 09:05 PM 發表

理性討論
民生時事
吹下火爐
打下邊爐
識我既入黎吹二句
唔識既都可以講番二咀
只要係討論
大家都開心