• 瀏覽: 6,216
  • 回覆: 68
  • 追帖: 3
家人早兩星期跌親入急症,照xray 見到有肺積水加陰影。一星期覆診仲有,醫院安排留院觀察。上星期二做了CT SCAN ,報告話肺葉塌陷,e生估計肺癌。但其他部分正常,估計早期。但進一步要照氣管鏡才知是那一種,已安排去私家照PET SCAN。。。

一路見他食得,瞓得。抽血報告又正常以為無事。。。

希望結果不太差。。。家人唔好太辛苦🙏🙏

只是想分享下搵同路人支持下

祝大家身體健康

熱賣及精選
引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-8 11:41 PM 發表

家人早兩星期跌親入急症,照xray 見到有肺積水加陰影。一星期覆診仲有,醫院安排留院觀察。上星期二做了CT SCAN ,報告話肺葉塌陷,e生估計肺癌。但其他部分正常,估計早期。但進一步要照氣管鏡才知是那一種,已安排去私家照PET SCAN。。。

一路見他食得,瞓得。抽血報告又正常以為無事。。。

希望結果不太差。。。家人唔好太辛苦🙏🙏

只是想分享下搵同路人支持下

祝大家身體健康
我媽咪一月發燒入院,X ray 發現有陰影,2月中抽針,2月尾證實肺癌EGFR.  尋日照左PET/MRI,星期五拎result,跟手約左個胸肺外科醫生,下星期二見政府胸肺外科,政府腫瘤要4月中先有得見,睇黎我都要搵個私家腫瘤科醫生consult 下先.  

唉,我媽成80, 都係行得走得,我家下都係見步行步, 樓主加油

引用:
原帖由 Gemini_kwok 於 2021-3-10 10:17 PM 發表

我媽咪一月發燒入院,X ray 發現有陰影,2月中抽針,2月尾證實肺癌EGFR.  尋日照左PET/MRI,星期五拎result,跟手約左個胸肺外科醫生,下星期二見政府胸肺外科,政府腫瘤要4月中先有得見,睇黎我都要搵個私家腫瘤科醫生consult 下先.  

唉,我媽成80, 都係行得走得,我家下都係見步行步, 樓主加油
我現在都係見步行步。我未同屋企人講懷疑呢樣野。。。廢事大家一齊憂心。。

現在你媽媽身體如何?

我爸2020年2月確診
一發現已經係四期
都係EGFR
依家食緊標靶
暫時穩定
你都唔好太擔心住
諗定有D咩要問醫生
寫定紙仔到時問

引用:
原帖由 qlitcat 於 2021-3-10 10:32 PM 發表

我爸2020年2月確診
一發現已經係四期
都係EGFR
依家食緊標靶
暫時穩定
你都唔好太擔心住
諗定有D咩要問醫生
寫定紙仔到時問
藥貴唔貴呀?驚負擔唔到🙈🙈🙈

引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-10 10:33 PM 發表

藥貴唔貴呀?驚負擔唔到🙈🙈🙈
食緊的係第一代藥,
政府有資助唔洗錢
不過如果要食第三代就好貴

引用:
原帖由 qlitcat 於 2021-3-10 10:40 PM 發表

食緊的係第一代藥,
政府有資助唔洗錢
不過如果要食第三代就好貴
你爸爸有無擴散?現在情況食得瞓得行得?
當初係點發現架?

引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-10 10:21 PM 發表

我現在都係見步行步。我未同屋企人講懷疑呢樣野。。。廢事大家一齊憂心。。

現在你媽媽身體如何?
其實佢身體無咩吾妥,仍然行得走得,每日都落去公園做運動,有時又做氣功.  不過我見佢夜晚間吾中有幾聲咳,同埋容易濁親.  佢身體比起上年係差左d, 但佢行得走得食得

引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-10 10:43 PM 發表

你爸爸有無擴散?現在情況食得瞓得行得?
當初係點發現架?
佢同Gmini媽媽一樣,仍然行得走得,當初都係因為咳出血先發現
好在冇腦轉同骨轉
但擴散左去淋巴做唔到手術
所以係四期

引用:
原帖由 Gemini_kwok 於 2021-3-10 11:00 PM 發表

其實佢身體無咩吾妥,仍然行得走得,每日都落去公園做運動,有時又做氣功.  不過我見佢夜晚間吾中有幾聲咳,同埋容易濁親.  佢身體比起上年係差左d, 但佢行得走得食得
當一場大感冒同佢打過。祝你媽媽身體健康,早日康復😊

不過我就係怕萬一真係確實,家人不知道點,怕老人家好難接受。

引用:
原帖由 qlitcat 於 2021-3-10 11:04 PM 發表

佢同Gmini媽媽一樣,仍然行得走得,當初都係因為咳出血先發現
好在冇腦轉同骨轉
但擴散左去淋巴做唔到手術
所以係四期
加油💪🏻希望你爸爸平安健康

引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-11 07:40 AM 發表

當一場大感冒同佢打過。祝你媽媽身體健康,早日康復😊

不過我就係怕萬一真係確實,家人不知道點,怕老人家好難接受。
我媽咪睇得好開,佢但求吾好太辛苦就得
可能佢本身係信佛,佢相信好多野都係註定,所以隨遇而安.

引用:
原帖由 秋天大水樽 於 2021-3-11 07:41 AM 發表

加油💪🏻希望你爸爸平安健康
多謝

希望你地最後只係虛驚一場啦

引用:
原帖由 Gemini_kwok 於 2021-3-11 09:34 AM 發表

我媽咪睇得好開,佢但求吾好太辛苦就得
可能佢本身係信佛,佢相信好多野都係註定,所以隨遇而安.
祝你媽媽身體健康

引用:
原帖由 qlitcat 於 2021-3-11 11:16 PM 發表

多謝

希望你地最後只係虛驚一場啦
多謝。我都希望係

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]