• 瀏覽: 117,179
  • 回覆: 1,310
  • 追帖: 7
本主題由 yycrab 於 2021-4-7 06:43 PM 置頂
此帖子為《尋人記》節目的集中討論帖,歡迎會員們一齊討論~

《尋人記》和大家一起穿越時空,展開「地氈式」搜尋。目標人物是八、九十年代新聞小故事的主角。茫茫人海,如何找到隱身多時的被訪者呢?團隊發掘線索,運用直覺,尋找那些年,這些人。 採訪隊千辛萬苦找到他們,當年的小童已經長大,大好青年如今兩鬢斑白,當事人回味舊事,會否有另一番體會,不一樣的答案呢?消失的記憶再次浮現,觀眾尋回「人‧ 情‧味」之餘,又能否從中得到生活的啟示呢?

https://www.youtube.com/watch?v=ZWjTpSXZHZU

播出日期: 2020年4月5日起
播出時間: 逢星期一至五 22:30-23:00

熱賣及精選
新一代要「贏在起跑線」,生活離不開讀書、考試、興趣班。七、八十年代的「細路哥」除了忙學業,還要「當家作主」。想當年不少父母外出工作,孩子獨留家中,「小當家」煮飯洗衣、照顧弟妹,一腳踢。第一集先尋一位「大家姐」,她受訪時只有11歲,相隔三十多年近況如何?當年片段沒有被訪者全名和地址,也不知道她就讀的學校,正頭痛從何尋起,忽然發現台灣方面可能有線索......

《尋人記》和大家一起穿越時空,展開「地氈式」搜尋。目標人物是八、九十年代新聞小故事的主角。茫茫人海,如何找到隱身多時的被訪者呢?團隊發掘線索,運用直覺,尋找那些年,這些人。 採訪隊千辛萬苦找到他們,當年的小童已經長大,大好青年如今兩鬢斑白,當事人回味舊事,會否有另一番體會,不一樣的答案呢?消失的記憶再次浮現,觀眾尋回「人‧ 情‧味」之餘,又能否從中得到生活的啟示呢?

回覆 引用 TOP

呢啲螢幕小人物, 有鬼觀眾記得?仲要係三十年前的一個過客, 觀眾有興趣知佢哋近況咩??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
幾鐘意睇金句王方東昇但對呢個節目無乜興趣
"世界零距離", "長命百二歲", "這麼遠,那麼近"都係有娛樂性資訊節目
唔明白尋人有咩好睇?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cckits 於 2021-4-5 03:46 PM 發表

幾鐘意睇金句王方東昇但對呢個節目無乜興趣
"世界零距離", "長命百二歲", "這麼遠,那麼近"都係有娛樂性資訊節目
唔明白尋人有咩好睇?!
汪阿姐話齋:“配音有咩好睇??”

回覆 引用 TOP

waiting for it 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-4-5 03:49 PM 發表

汪阿姐話齋:“配音有咩好睇??”
矮仔男扮聲就叻, 做創作就真係.......
"你咪理,我愛你!"呢d電影都敢拍出來!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cckits 於 2021-4-5 03:59 PM 發表

矮仔男扮聲就叻, 做創作就真係.......
"你咪理,我愛你!"呢d電影都敢拍出來!
套戲收唔收得??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-4-5 04:01 PM 發表

套戲收唔收得??
幾百萬票房唔知叫唔叫收得?
同樣係大量串星既"72家租客"收幾千萬票房, 仲要係十年八載前!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cckits 於 2021-4-5 04:10 PM 發表

幾百萬票房唔知叫唔叫收得?
同樣係大量串星既"72家租客"收幾千萬票房, 仲要係十年八載前!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-4-5 03:38 PM 發表

呢啲螢幕小人物, 有鬼觀眾記得?仲要係三十年前的一個過客, 觀眾有興趣知佢哋近況咩??
唔係喎,我又有d興趣

回覆 引用 TOP

雖覺冇乜興趣,但仍會睇,希望會拍得有趣

回覆 引用 TOP

有興趣看

回覆 引用 TOP

主題標籤 #尋人記
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]