• 瀏覽: 2,383
  • 回覆: 72
我有個外國親戚話香港人好難搞得好英語重音,因為你唔咪母語使用者,佢地唔會學重音,佢地講英文係憑直角。佢話香港人只要搞好有d英文字既重音係邊度就一樣可以同外國人溝涌。舉個例子,好似contain這個字,因為這個是動詞,所以重音在第二音節,頭音節要讀kən。

其實香港d老師可能未必完全掌握到每個字英語重音係邊到,大家點樣睇??

熱賣及精選
論讀音,首推 IELTS 老師 估估

Hope he will come and teach you something.

直角 -> right angle ?

直覺 => instinct

引用:
原帖由 吹水浸死理 於 2021-3-13 02:06 PM 發表

論讀音,首推 IELTS 老師 估估

Hope he will come and teach you something.
嘩!又黎料啦!

引用:
原帖由 maymaychu 於 2021-3-13 03:02 PM 發表

嘩!又黎料啦!
Wow! You come again !

Auntie Zyu-sai

Please don't come here!
Come inside your room

引用:
原帖由 吹水浸死理 於 2021-3-13 03:07 PM 發表

Wow! You come again !
本欄是大家討論英文的地方,這不要在此處理個人私怨!

引用:
原帖由 maymaychu 於 2021-3-13 03:10 PM 發表

本欄是大家討論英文的地方,這不要在此處理個人私怨!
Your are right!

又攪事?

引用:
原帖由 吹水浸死理 於 2021-3-13 03:11 PM 發表

Your are right!

又攪事?
有唔妥,pm對方出去隻揪

引用:
原帖由 maymaychu 於 2021-3-13 03:12 PM 發表

有唔妥,pm對方出去隻揪
One on one?

引用:
原帖由 C語言 於 2021-3-13 02:02 PM 發表

我有個外國親戚話香港人好難搞得好英語重音,因為你唔咪母語使用者,佢地唔會學重音,佢地講英文係憑直角。佢話香港人只要搞好有d英文字既重音係邊度就一樣可以同外國人溝涌。舉個例子,好似contain這個字,因為這個是動詞,所以重音在第二音節,頭音節要讀kən。

其實香港d老師可能未必完全掌握到每個字英語重音係邊到,大家點樣睇??
https://www.youtube.com/watch?v=cwHmKduH-jE&t=362s

https://www.youtube.com/watch?v=9cBeT5vYeiY&t=55s

引用:
原帖由 C語言 於 2021-3-13 02:02 PM 發表

真係咁咩?
Follow, offer, happen, carry, open , listen, handle, travel, argue, suffer, notice, mention, finish,copy......
以上為兩音節動詞,請問重音在第幾節?
你再睇埋呢頁嘅

https://www.wordexample.com/list/verbs-stress-1st-syllable

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-3-14 02:18 AM 發表

真係咁咩?
Follow, offer, happen, carry, open , listen, handle, travel, argue, suffer, notice, mention, finish,copy......
以上為兩音節動詞,請問重音在第幾節?
你再睇埋呢頁嘅

https://www.wordexample.com/list/verbs-stress-1st-syllable
以上既字係動詞,兩個音節,重音當然在第二音節。

如果三個音節動詞,重音通常是由尾倒數第三個音節。

引用:
原帖由 C語言 於 2021-3-14 11:05 AM 發表

人地send埋條link你有冇睇?

引用:
原帖由 C語言 於 2021-3-14 11:05 AM 發表

以上嘅字重音在第二節?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]