• 瀏覽: 1,739
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
請教各位師兄
我有部10年嘅 BMW X5。本人由於疫情滯留大陸半年幾,返來部車冇嗮電沓唔著。
今次返黎大概一個月又要返去做野,加上牌薄燕梳停車位就黎到期,唔打算keep部車啦。

想請教各位師兄,劏定賣好

一換一

引用:
原帖由 井底蛙聲一片 於 2021-3-17 12:32 AM 發表

請教各位師兄
我有部10年嘅 BMW X5。本人由於疫情滯留大陸半年幾,返來部車冇嗮電沓唔著。
今次返黎大概一個月又要返去做野,加上牌薄燕梳停車位就黎到期,唔打算keep部車啦。

你賣到咪賣,賣唔到咪劏

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-3-17 01:48 AM 發表

你賣到咪賣,賣唔到咪劏
如果要賣,係唔係要續咗牌薄同燕梳先,定係可以唔理留俾買家搞。

引用:
原帖由 井底蛙聲一片 於 2021-3-17 12:32 AM 發表

請教各位師兄

如果你架車冇中港牌,又用得比較少,賣又賣唔到乜嘢價錢,咪劏咗佢囉 !

政府加完牌費後而家大cc車好難賣, 你返香港得一個月時間, 都係劏唔使煩

10年X5都仲值幾皮野喎 必要時賣俾車行好過劏.

唔想煩 + 無時間, 就賣俾車行

什麼續牌、保險, 全部唔使搞
價錢唔會高, 但應該仍然比劏車好些少.

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2021-3-17 11:58 AM 發表

唔想煩 + 無時間, 就賣俾車行

什麼續牌、保險, 全部唔使搞
價錢唔會高, 但應該仍然比劏車好些少.
賣俾車行,係唔係佢賣咗出去先轉名,要唔要俾嗮牌薄行車紙滴文件佢。唔好意思,都係第一次搞,問題多多。。

引用:
原帖由 gayroadhardwalk 於 2021-3-17 10:00 AM 發表

10年X5都仲值幾皮野喎 必要時賣俾車行好過劏.
都有唸過賣俾車行,唔係好識個流程

引用:
原帖由 井底蛙聲一片 於 2021-3-17 12:23 PM 發表

賣俾車行,係唔係佢賣咗出去先轉名,要唔要俾嗮牌薄行車紙滴文件佢。唔好意思,都係第一次搞,問題多多。。
yes, 放低牌簿正本, 身份證副本, 全部車匙, 簽定過戶紙, 車交比車行, 有客先轉名, 有2種俾錢方法-

1)車行墊錢即付現金給你, 但價錢偏低

2)有客買, 轉名, 車行收到錢先再俾返你

引用:
原帖由 mugqq 於 2021-3-17 12:31 PM 發表

yes, 放低牌簿正本, 身份證副本, 全部車匙, 簽定過戶紙, 車交比車行, 有客先轉名, 有2種俾錢方法-

1)車行墊錢即付現金給你, 但價錢偏低

2)有客買, 轉名, 車行收到錢先再俾返你
唔該嗮。。。
仲有個問題,車行賣出部車前,如過部車出咗咩事故,係埋有機會穩到我負責

引用:

請教各位師兄

賣啦, 一年車位租金都不少...

引用:
原帖由 井底蛙聲一片 於 2021-3-17 12:43 PM 發表

唔該嗮。。。
仲有個問題,車行賣出部車前,如過部車出咗咩事故,係埋有機會穩到我負責
你會同車行簽張買賣/寄賣協議, 寫明時間日期幾時車交車行, 之前法律責任由你負責, 之後由車行負責, 信唔信得過呢張紙, 有無法律效力, 請自行判斷

引用:
原帖由 mugqq 於 2021-3-17 12:55 PM 發表

你會同車行簽張買賣/寄賣協議, 寫明時間日期幾時車交車行, 之前法律責任由你負責, 之後由車行負責, 信唔信得過呢張紙, 有無法律效力, 請自行判斷
明白,多謝嗮

主題標籤 #bmw #寶馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]