• 瀏覽: 20,329
  • 回覆: 152
  • 追帖: 7
已失業年多。
3字頭,非大學生,文職,本身人工2萬尾,發現自己陷在高不成低不就景況之中。
搵工期間曾經有過offer,但因疫情來襲而取消。
而家咁多人失業,公司大把求職者選擇,通街廿零歲大學生。
失落。
有無師兄師姐都有相類近情況?

熱賣及精選
兩萬幾唔洗上來呻, 知你叻

引用:
原帖由 明日上班的小劉 於 2021-3-17 09:49 PM 發表

兩萬幾唔洗上來呻, 知你叻
失業年幾啦⋯
真心灰

引用:
原帖由 littlepeggy 於 2021-3-17 04:22 PM 發表

已失業年多。
3字頭,非大學生,文職,本身人工2萬尾,發現自己陷在高不成低不就景況之中。
失落。
你應該識人定做果行好專?
文職兩萬尾算係咁

產業單一,學歷已經眨值
你依家緊係唔夠大學生爭啦
FG出黎壓價一皮鬆啲請到個人啦

引用:
原帖由 littlepeggy 於 2021-3-17 16:22 發表

已失業年多。
失落。
而家文職價位都係萬鬆D

有間會計師行夠擔開到7000-9000請學徒 仲寫明歡迎新移民

樓主,

你之前個份咁高人工...文職兩萬尾算係咁
請問你之前做咩工作?  咩title?

失業年多, 咁可否減下價? 咁人工如減至20K, 可考慮?

你30頭好後生呀...

回覆 引用 TOP

唔會塭反之前個數,死心吧…

回覆 引用 TOP

HORSE DEAD, MAN WALK。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-3-17 10:57 PM 發表

你應該識人定做果行好專?
文職兩萬尾算係咁

產業單一,學歷已經眨值
你依家緊係唔夠大學生爭啦
FG出黎壓價一皮鬆啲請到個人啦
唔係識人,行頭窄,疫情亦有受影響。
所以而家唔知點好,學歷一般,又無咩特別achivement, 唔知點同2幾歲的人fight

引用:
原帖由 littlepeggy 於 2021-3-18 12:59 AM 發表

唔係識人,行頭窄,疫情亦有受影響。
所以而家唔知點好,學歷一般,又無咩特別achivement, 唔知點同2幾歲的人fight
無嫁啦,接受現實
睇下你肯唔肯放低身段騎牛搵馬囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlepeggy 於 2021-3-17 16:22 發表

已失業年多。
失落。
快啲什麼工都做住先⋯⋯
7.2 殺到埋身

Thomas Alva EDISON,
An American great entrepreneur ,  died 1931
引用:
原帖由 littlepeggy 於 2021-3-17 04:22 PM 發表

已失業年多。
失落。
可以考慮做地盤工人,10多年前的科大高材生,金融計量學學士乙等1級榮譽畢業,A Level成績3A2B,會考8A2B,都係入行做地盤紥鐵工人到現在,你可以考慮。

如果體力唔夠,可以做其他行頭的地盤工人,例如燒焊、油漆,我10幾年前理大碩士畢業,都係做地盤工人,大工牌也考到了,在理大證書右上角。

再唔係轉做保安員,這位師兄20年前科技大學畢業都係咁做,藍色那張保安證都申請了,在科大證書中間。

你仲後生,放下身段揾份低d人工嘅工,做住先,等疫情好d出面市況好d再揾,e家好多人係咁,加油!天無絕人之路。

回覆 引用 TOP

失業中
但又高不成,低不就?

正視自己嘅文聘,與及自己嘅能力同水平。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]