• 瀏覽: 2,250
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
佛經冇 "冤親債主" 呢個 term 亦冇 因果不空 仙吹下前姐....

以下古計推蒜 不喜可以唔睇....  (發表一個主題 +2 金幣 架 )

從聖義諦 了義來講 佛陀于後面開示 如來實無怨 親之分;  (大般涅盤經卷第五)

另外 除左 大乘無量壽莊嚴清凈平等覺經/佛說菩薩內戒經/大寶積經 有出現 "怨家債主"  
邊本經文出現 "怨親債主" ?    好似冇

FUN 色下...
無量壽經 有雲.... "水火盜賊。怨家債主。焚漂劫奪...."

冇冤親債主 咁咩係.. 怨家債主 呀........

怨家債主 咁要係個 講起...... 唔係... 係講

《大智度論》說道:「富貴雖樂,一切無常,五家所共,令人心散,輕躁不定。
《大莊嚴論經》 : 五家共有者 今悉在家中 ...

所謂私財也。五家分者:一水,二火,三賊,四官,五為命盡。 (五家,即王、賊、火、水、惡子)

財為五家共有
第一家是國王/政府
第二家是水災
第三家是火災
第四家是盜賊
第五家就是怨家,敗家子

咁...怨家係人唔係鬼啦..........

(申: 我冇話唔信有鬼同追債的鬼 只係分番開 攪清楚)

熱賣及精選
.

引用:
原帖由 novo0704 於 2021-3-18 08:17 AM 發表

佛經冇 "冤親債主" 呢個 term 亦冇 因果不空 仙吹下前姐....

以下古計推蒜 不喜可以唔睇....  (發表一個主題 +2 金幣 架 )

從聖義諦 了義來講 佛陀于後面開示 如來實無怨 親之分;  (大般涅盤經卷第五)

另外 除左 大乘無量壽莊嚴清凈平等覺經/佛說菩薩內戒經/大寶積經 有出現 "怨家債主"  
邊本經文 ...
最衰係撞鬼!親身經歷。好鬼煩既

鬼有咩好驚人咪仲可怕

引用:
原帖由 novo0704 於 2021-3-18 08:17 AM 發表

.
冤親債主?其實係D神棍搞出黎搞錢架,根本就

還吾哂架,我地一呼一吸就殺死左八萬四千眾生

啦,仲點可能還得曬呢?還吾曬?一直話要還既

就一直要昆錢啦,心安,係佛所講既,還吾完架

心之所安,就還番哂啦

引用:
原帖由 巴飛雪 於 2021-3-24 12:38 PM 發表

最衰係撞鬼!親身經歷。好鬼煩既
我甘講我背後個靈好吾妥呀,因為人地吾還係人

地既事吾到你理既,你理翻自己先啦,你好好咩?

仲去教人?所以就係甘先啦,講?先講過要心

安會搞你除非佢死得好冤啦,吾講喇,我自己

又係百鬼纏身甘,在此謝過喇

引用:
原帖由 進擊的pk 於 2021-3-25 07:37 AM 發表

冤親債主?其實係D神棍搞出黎搞錢架,根本就

還吾哂架,我地一呼一吸就殺死左八萬四千眾生

啦,仲點可能還得曬呢?還吾曬?一直話要還既

就一直要昆錢啦,心安,係佛所講既,還吾完架

心之所安,就還番哂啦
對: 心安了 路就開了 - 佛說四十二章經

出DUCK來行 預阻要環....... 真欠債當然要環 你借我野 追李9條SKY ...

本文主要係去否定D人亂改 佛學 字句..... (不立文字 真係叻叻 有軟見)

借定唔借 還得到先好借
借錢梗要還 咪俾錢中介
其他宗教有冇呢類野仙唔平輪住 有雞會仙吹....

引用:
原帖由 進擊的pk 於 2021-3-25 07:57 AM 發表

我甘講我背後個靈好吾妥呀,因為人地吾還係人

地既事吾到你理既,你理翻自己先啦,你好好咩?

仲去教人?所以就係甘先啦,講?先講過要心

安會搞你除非佢死得好冤啦,吾講喇,我自己

又係百鬼纏身甘,在此謝過喇
係好煩,由整唔走佢

同意 冤親債主只係神棍籍口呃9傻仔, 陰靈 搞9人同冤親債主豪無關係,即使在過去世 豪毛瓜割 今生都可以搞9你 。 點解俾人搞?因為人俾機會 陰靈搞,如亂拜廟 亂莊香,晌廟做冥想 如台灣廟會 製造大量陰靈 接觸 人機會,從而發生大量卡陰事件

引用:

邊本經文 ...
係樓主分返開咁叻?債無彊……宗教或學說都不宜涉而妄……地上存僧。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-3-30 02:02 AM 發表

係樓主分返開咁叻?債無彊……宗教或學說都不宜涉而妄……地上存僧。
當然不是 在下不才 只見人人 quote 佢當係佛教所言

係樹取炭而放走氧 而唔係吸炭製做氧
葉是綠色因為唔要而反射出嚟

唔一定啱  只係吹下水

引用:
原帖由 novo0704 於 2021-3-30 08:53 AM 發表

當然不是 在下不才 只見人人 quote 佢當係佛教所言

係樹取炭而放走氧 而唔係吸炭製做氧
葉是綠色因為唔要而反射出嚟

唔一定啱  只係吹下水
不宜「涉而妄」

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
同你講冤親債主果啲神棍咪你嘅冤親債主囉!

腳踏破芒鞋  搖曳蒲葵扇  雪泥鴻爪遍三千  隨時普渡償宏願
似醉又如顛  點醒痴迷覺岸回頭轉  寶筏慈航撐定候  來來來搭我船
人生同轉瞬  娑婆苦海  如何值得久流連
引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-3-30 10:26 AM 發表

不宜「涉而妄」
可為不宜  因可不宜?
請指教。。。

引用:
原帖由 novo0704 於 2021-3-30 07:06 PM 發表

可為不宜  因可不宜?
請指教。。。
出去碰到化緣嘅先有得問

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]