• 瀏覽: 11,771
  • 回覆: 42
明午12時起曾到過香港人士只須接受14天醫學觀察及7天自我健康管理的措施

【新型冠狀病毒感染應變協調中心消息】 新型冠狀病毒感染應變協調中心宣佈,因應香港的疫情變化,根據第2/2004號法律《傳染病防治法》第14條的規定,修改第47/A/SS/2020號及23/A/SS/2021號公告,自2021年3月20日中午12時起,入境前14天內曾經到過香港的人士,須接受14天醫學觀察及7天自我健康管理的措施。該項修改亦適用於因曾到過香港而正在接受醫學觀察或自我健康管理的人士,其自我健康管理期間最早可在入境後21天結束。

自我健康管理期間人士的澳門健康碼會轉為黃色。因曾到過香港而接受自我健康管理的人士,仍須最早在自我健康管理結束前一天接受一次新冠病毒核酸檢測結果為陰性後,其澳門健康碼才可以轉成綠色。此外,因曾去過台灣或外國的各項措施不變。

熱賣及精選
而家隔離第11日,唔知係咪仲有3日係酒店走得

引用:
原帖由 光光明仔 於 2021-3-19 06:51 PM 發表

我第十日,真係巨大好消息,希望關我哋事

引用:
原帖由 光光明仔 於 2021-3-19 06:51 PM 發表

是的。。。恭喜

但好似澳康碼唔係綠色嘅話好多地方都唔去得

引用:
原帖由 smithhehehaha 於 2021-3-19 07:19 PM 發表

但好似澳康碼唔係綠色嘅話好多地方都唔去得
賭場同政府部門入唔到

引用:
原帖由 凍檬茶 於 2021-3-19 06:58 PM 發表

恭喜

引用:
原帖由 abcd5566 於 2021-3-19 07:45 PM 發表

恭喜
我問左酒店,酒店話要等政府通知,但係個前台姐姐話好大機會係20號入境後計算,未必關我哋隔離緊既人事...🥲

引用:
原帖由 凍檬茶 於 2021-3-19 09:20 PM 發表

我問左酒店,酒店話要等政府通知,但係個前台姐姐話好大機會係20號入境後計算,未必關我哋隔離緊既人事...🥲
師兄住緊邊間?

引用:
原帖由 光光明仔 於 2021-3-19 10:23 PM 發表

師兄住緊邊間?
葡京人,你有冇消息?

引用:
原帖由 凍檬茶 於 2021-3-19 06:58 PM 發表

真是好消息
師兄可以提早幾日放監
但係師兄知否第十五至廿一日的 7天自我健康管理要如何過日子?
個澳康碼只是黃色,可否租住酒店?

要隔離咁多日,好奇想知上面啲Ching去澳門做乜?

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-3-20 12:27 AM 發表

要隔離咁多日,好奇想知上面啲Ching去澳門做乜?
好多澳門人住香港的...
我身邊都識好多件...

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-3-20 12:46 AM 發表

好多澳門人住香港的...
我身邊都識好多件...
真係,好多人有兩邊身份證

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]