• 瀏覽: 3,381
  • 回覆: 44
+9
最近有朋友送咗幾片茶餅,第一次收呢D茶餅,請教各位呢D係靚茶嗎,係咪放得越耐越好飲?

LBL316香討會員你有朋友送茶
今日或者以後有茶喝啦!

引用:
原帖由 R.Man 於 2021-3-21 05:04 PM 發表
LBL316香討會員你有朋友送茶
今日或者以後有茶喝啦!
平時都係間唔中去下茶樓,未試過飲呢D

引用:
原帖由 LBL316 於 2021-3-21 05:16 PM 發表

平時都係間唔中去下茶樓,未試過飲呢D
我舊年、今年少去茶樓酒家喇。

多數出外喝茶,沖泡自己帶的喜歡的茶。

引用:
原帖由 R.Man 於 2021-3-21 05:20 PM 發表

我舊年、今年少去茶樓酒家喇。

多數出外喝茶,沖泡自己帶的喜歡的茶。
版主一定係對茶好專家
朋友叫我試下話比茶樓果D好飲好多,自己未飲過怕浪費,以前成日聽普洱茶餅好貴

引用:
原帖由 LBL316 於 2021-3-21 05:40 PM 發表

版主一定係對茶好專家
朋友叫我試下話比茶樓果D好飲好多,自己未飲過怕浪費,以前成日聽普洱茶餅好貴
你朋友話試吓,咁你就lalalam開茶喇!

如你感覺好飲的就搵個時間教下老弟我呀!

引用:
原帖由 LBL316 於 2021-3-21 04:11 PM 發表
最近有朋友送咗幾片茶餅,第一次收呢D茶餅,請教各位呢D係靚茶嗎,係咪放得越耐越好飲?
從葉面睇,唔差。

引用:
原帖由 LBL316 於 2021-3-21 05:40 PM 發表

版主一定係對茶好專家
好貴好貴個啲茶餅係陳年(30年以上),一般熟茶幾百蚊已經唔錯。但睇你個餅好似係生普。有冇個紙包外套睇下?

睇落都keep 得幾好。

引用:
原帖由 LBL316 於 2021-3-21 04:11 PM 發表
前三幅相係生餅;
第四幅相就係熟餅。

睇到就想飲喇

前三餅似班章,豪峰大葉,
生餅現在泡早了一點,
但係仍可接受,唔介意先苦後甜,
可以泡啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]