• 瀏覽: 11,321
  • 回覆: 44
本主題由 呆頭鳥 於 2021-3-31 09:03 PM 打開
https://www.bangkokpost.com/thai ... -eased-from-april-1

隨住愈來愈多香港人打咗疫苗, 連第二針也開始打, 抗體已有, 帶病過去播毒的機會, 已大大降低, 呢類人應該可以憑針紙免隔離~

熱賣及精選
引用:
原帖由 有系得贏咩 於 2021-3-21 11:54 PM 發表

點放鬆?可唔可以講下?
分階段鬆, 連結有講~

但好多香港人講澳門好串封香港關,比埋車票船票都唔過澳門呀
咁澳門點解要做野

引用:
原帖由 yeahyeahpeople 於 2021-3-22 02:34 PM 發表

但好多香港人講澳門好串封香港關,比埋車票船票都唔過澳門呀
咁澳門點解要做野
可以, 除非澳門唔稀罕港客, 將港客送俾泰國囉, 你睇吓泰國點做嘢:

泰國疫情管理中心亦同意放寬旅客隔離期的活動:由4月1日到6月30日,隔離人士可在酒店內指定區域游泳、運動及購物;7月1日至9月30日則可於酒店內按摩及酒店餐廳用膳。此外,當局打算10月1日及之後,旅客若有接種疫苗或未曾感染證明則入境免隔離,現階段會將抗疫緊急狀態法延長至5月31日,群眾仍可慶祝4月中的潑水節,但不可有大規模潑水及泡沫活動,所以免隔離方案仍有待觀察情況。

其實好老實講,澳門好多人真係唔鐘意香港人
首先購物來講,基本上香港人唔會去澳門買衫褲鞋襪,澳門有既野香港基本都有
香港人去到最多都係食下野,賭下錢,住下酒店,所洗既錢遠不夠大陸人多
而且澳門人眼中,好多香港人態度高高在上,根本唔想服務港客
所以澳門人覺得香港人去到澳門洗錢少,態度差既時候,點會想要港客
而我相信就算泰國放寬旅遊限制,香港都未必會放寬比泰國:
由泰國返香港如果要隔離14日,應該都冇咩人會去泰國玩;就算有旅遊氣泡,應該都唔會係短時間有
我相信中港澳互通時,香港和泰國都未必會互通

等刑新加坡開放大家去金炒之後,或者澳門會開返咯

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
喱個帖被封又開番,異數😹

1/4 金巴新時間表

引用:
原帖由 yeahyeahpeople 於 2021-3-23 09:32 AM 發表

其實好老實講,澳門好多人真係唔鐘意香港人
首先購物來講,基本上香港人唔會去澳門買衫褲鞋襪,澳門有既野香港基本都有
香港人去到最多都係食下野,賭下錢,住下酒店,所洗既錢遠不夠大陸人多
而且澳門人眼中,好多香港人態度高高在上,根本唔想服務港客
所以澳門人覺得香港人去到澳門洗錢少,態度差既時候,點會想要港客
而我相信就算泰國放寬旅遊限制,香港都未必會放寬比泰國:
由泰國返香港如果要隔離14日 ...
如果唔係因爲疫苗大陸有份,香港可能連接種疫苗都無。
更加唔好講放寬隔離,就算打完9成人,一樣唔會放鬆,佢有特別考慮。

澳門就無咩所謂,反正有儲備可以頂下。

澳門成千億儲備,成個澳門先得7x幾萬人,就算佢每個人派1億,都有大把儲備
香港多澳門十倍人,繼續要封關其實都好大獲

引用:
原帖由 yeahyeahpeople 於 2021-3-24 09:42 AM 發表

澳門成千億儲備,成個澳門先得7x幾萬人,就算佢每個人派1億,都有大把儲備
香港多澳門十倍人,繼續要封關其實都好大獲
香港不繼續封的話先大獲。
現在起碼可以大條道理中斷一切往來而不受非議。
如果開左,要阻止外國學者入境又要解釋一大輪,又會比外國傳媒唱。
到時就要不斷去宣傳學術自由,言論自由無受到限制。
所以點會想解封?

主題標籤 #泰國 #澳門
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]