• 瀏覽: 2,946
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
想問問大家、一手樓住了16 年、打算全屋裝修、想問問需要全屋電箱更換嗎?謝謝

熱賣及精選
全拆,夠budget換電線/電箱

引用:
原帖由 cantona777 於 2021-3-26 10:30 PM 發表

全拆,夠budget換電線/電箱
師兄、係呀、全拆、所以諗緊是否換、要$5 萬左右

個人意見, 16年樓仲好新, 係我就唔會換電箱, 電線, 樓齡有30年以上先考慮

上次10年樓比裝修佬氹左全爆地台換全屋入水喉, 使多幾皮野好無謂,  揼春揼到而家

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-3-26 11:05 PM 發表

個人意見, 16年樓仲好新, 係我就唔會換電箱, 電線, 樓齡有30年以上先考慮

上次10年樓比裝修佬氹左全爆地台換全屋入水喉, 使多幾皮野好無謂,  揼春揼到而家
師兄、但我今次裝修完未必會再裝修、所以考慮中!😅

引用:
原帖由 KWBOY 於 2021-3-26 11:12 PM 發表

師兄、但我今次裝修完未必會再裝修、所以考慮中!😅
其實你自己心裡已經有答案, 無需再問我意見

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-3-26 11:19 PM 發表

其實你自己心裡已經有答案, 無需再問我意見
其實仲十五十六!

香港電業工程人員(電器佬)註冊發牌規管已超過25年,時至今日,香港大型地盤和工程公司的電工都是正式持牌技工;樓梯底檔口仔也要持牌(經網上約或朋友介紹則不確定);再不是以前阿貓阿狗都可以做電工程亂咁嚟。所以電器安全質素是提升不少的;原裝樓宇電綫電制應該跟足例,反而中間經裝修改裝加加減減有機會出問題。16年原裝樓應該無需全換,真係唔放心就換下廚房廁所呢D高危位。當然堅持要全換梗係最理想最安全啦。

應該寫錯

不是電箱
而是全屋電線

有筆值當然換

無筆直又不是完全不須做野
要檢查全屋電制位和電箱
看看那個電制位要維修

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
引用:
原帖由 KWBOY 於 2021-3-26 10:14 PM 發表

想問問大家、一手樓住了16 年、打算全屋裝修、想問問需要全屋電箱更換嗎?謝謝
等多個16年換都未遲!

有錢咪整下囉

預算夠就換
預算唔夠,就用住先

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-3-27 08:46 AM 發表

等多個16年換都未遲!
噉就睇下樓主會唔會賣樓同埋而家幾多歲,如果十幾年之後都仲係50歲嘅其實就可以唔使而家做。

引用:
原帖由 flyfishs1234 於 2021-3-27 02:00 PM 發表

噉就睇下樓主會唔會賣樓同埋而家幾多歲,如果十幾年之後都仲係50歲嘅其實就可以唔使而家做。
師兄、我一手買入、住了16 年、所以想大裝修、今次裝修完可能不會好似再全屋大裝、因為現在四十中歲了!

引用:
原帖由 KWBOY 於 2021-3-27 05:27 PM 發表

師兄、我一手買入、住了16 年、所以想大裝修、今次裝修完可能不會好似再全屋大裝、因為現在四十中歲了!
大裝修就全爆全換啦

可能插蘇位電燈位都不同了

藏暗線無得裝修完再翻手
如果唔整又咁啱壞咗
比人鵝到你上天又落地咁又何必呢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]