• 瀏覽: 3,516
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
各位ching,  想請教下如果架MTB groupset本身行shimano 2x10, 想換sram eagle 1x12入門groupset, 除左wheelsets要換xdr膽,其他野frameset會唔會support 唔到的?如crankset裝到嗎? BB會唔會無adaptor support到? 我本身架野都算舊款 merida big seven 500 2017, d朋友叫我買過架好過,但因為我細粒,其他牌子無xs咁細的車架,麻煩哂

熱賣及精選
美記sram都係鵬鵬代理,可直接問鵬鵬。

回覆 引用 TOP

點解要2X10換1X12
包後悔

引用:
原帖由 伏喱哩 於 2021-3-29 07:00 PM 發表

點解要2X10換1X12
包後悔
同意.

單餅(32t+50t)係呃錢之作, 除非你全部行XC 路,否則行平路(腳頻100) 都只係37km/h 左右.
吾夠快.    [ 不過, 係假日吐公飛呢個速度, 足夠啦 ]

Shimano 換SRam, 應該要換好多野. 都係買過新車好過.
, 直接減體重最好

鏡花水月

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevin0021 於 2021-3-29 06:28 PM 發表

各位ching,  想請教下如果架MTB groupset本身行shimano 2x10, 想換sram eagle 1x12入門groupset, 除左wheelsets要換xdr膽,其他野frameset會唔會support 唔到的?如crankset裝到嗎? BB會唔會無adaptor support到? 我本身架野都算舊款 merida big seven 500 2017, d朋友叫我買 ...
返去代理睇下,佢有一個 Big nine X T 件,有1×12嘅! 好似標價一萬八千幾。

回覆 引用 TOP

SRAM話換NX可以直接裝唔使換膽,嗱!我未試過架。crank set買番直徑一樣嘅便可。話就回來,其實27.5換1 x 12真係無晒高速,除非你完全放棄快踩,上斜都不能賺到盡。當然1 x 12個腦唔使諗咁多,保養又少樣嘢。我建議去淘寶買啲平價嘢試吓鐘唔鐘意先。我剛買咗套11速,最大飛輪都有50T,指撥飛輪波腳都係幾百蚊。

完成了所謂的理想,放縱了情緒的泛濫,汗都流乾,天都微亮,然後怎樣?擁有了旅行的空檔,卻遺失流浪的背囊,沿著軌道,一直瀏覽,然後怎樣?

回覆 引用 TOP

Thx 各位,之前問完車鋪好積極叫我改,最好個點可能真係唔洗諗前餅都後變點夾,好彩係到問下ching,咁改好似真係弊多於利,咁我要再諗諗

係XD 唔係XDR,XDR係俾公路用。sram新既規格係dub中軸,除左trek bb90外,所有中軸都有專用既bb cup,而且價格便宜,無需擔心。

回覆 引用 TOP

29就改得過.

超入門的生活 用MAC中文 Video 教學 .
http://wisetask.blogspot.hk/
單車新手升級購物指南.
http://weirdjun.blogspot.hk/
引用:
原帖由 hohohea 於 2021-3-30 01:37 AM 發表

29就改得過.
真心想學野,請教下點解29" 改1x12會好d,  呢個組合效益大d? 定係專踩XC比賽用, 有時join 街團踩鹿頸,見同行踩山車29"個個都1x12

引用:
原帖由 kevin0021 於 2021-3-30 09:14 AM 發表

真心想學野,請教下點解29" 改1x12會好d,  呢個組合效益大d? 定係專踩XC比賽用, 有時join 街團踩鹿頸,見同行踩山車29"個個都1x12
單餅不能改太大, 一般都係35左右
27.5 用3XT X10T 平路真係慢左D.

而家D MTB 好似完全唔預你會踩街錦._

超入門的生活 用MAC中文 Video 教學 .
http://wisetask.blogspot.hk/
單車新手升級購物指南.
http://weirdjun.blogspot.hk/
引用:
原帖由 hohohea 於 2021-3-30 11:38 AM 發表

單餅不能改太大, 一般都係35左右
27.5 用3XT X10T 平路真係慢左D.

而家D MTB 好似完全唔預你會踩街錦._
數字會說話

一般 RB 前 50/34 後 11/34T,
最快齒比係 4.54,  最大力齒比係 1

玩 MTB 1X12, 前 38 後 9-50T,
最快齒比係 4.22, 最大力齒比係 0.76

玩 1X12 都可以又快又大力.

我是不支持單車坐港鐵要拆轆的.
支持汽車牌費加一倍, 全港汽車數量降至 50 萬架以下.
你啲朋友講得冇錯
搞一大輪 都係古靈精怪,
直接 放 舊車 算數

回覆 引用 TOP

小第架26吋都改到,去淘仔揾sunrace 12速飛輪.前面用緊42t,其他用shimano7100,真係好用.未甩過鍊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-3-30 12:30 PM 發表

數字會說話

一般 RB 前 50/34 後 11/34T,
最快齒比係 4.54,  最大力齒比係 1

玩 MTB 1X12, 前 38 後 9-50T,
最快齒比係 4.22, 最大力齒比係 0.76

玩 1X12 都可以又快又大力.
前面搞少一餅輕埋都唔夠後餅重翻果D重量.上次大山就明.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]