• 瀏覽: 10,801
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
打波傷左條十字韌帶, 上年年假又用曬,
專科覆診只有到診紙, 比唔到病假紙, 變左淨係可以扣AL

我另一個同事又係, 隻手有網球肘, 明明係職業勞損
但去睇專科醫生都話開唔到病假, 只可以係到診紙

其實唔係想呃病假, 點解診所唔可以開夜少少,
好似D GYM / 按摩院 / Salon D時間咪幾好,
係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯,
所以要收6點....

我啲假, 半日半日用黎覆診
好快就會用晒, 到時NPL , 扣埋人工
又唔係搵好多, 我又唔係專登病, 如果專科可以開夜少少, 你話幾好呢

熱賣及精選
所以香港急症室咁受歡迎 呢個係惡性循環
遇著公司唔夠人 請假覆診好似有罪咁
因為佢見你有手有腳無事啦,覆乜鬼診
啲同事又覺得其實你去見工就見工 扮覆診

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-3-31 10:15 AM 發表

係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯 ...
呢個就係政府醫療制度的弊病
不過醫生都係人,都想返朝九晚五,好難話邊個對錯
如果你想放工覆診,去私家醫院吧,不過貴好多囉...

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 彩色的無常 於 2021-3-31 10:39 AM 發表

所以香港急症室咁受歡迎 呢個係惡性循環
遇著公司唔夠人 請假覆診好似有罪咁
因為佢見你有手有腳無事啦,覆乜鬼診
啲同事又覺得其實你去見工就見工 扮覆診
你講中左我依家公司就係咁睇我
搞到我行路唔係拐下拐下,
點都要比佢地感受到行動不便
佢地先會體諒我

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-31 11:58 AM 發表

呢個就係政府醫療制度的弊病
不過醫生都係人,都想返朝九晚五,好難話邊個對錯
如果你想放工覆診,去私家醫院吧,不過貴好多囉...
唔係要求要24小時,
可以的話,分早/午更都好

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-3-31 10:15 AM 發表

係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯 ...
勞損又唔納入工傷,明明係工作做得多用得多!其實香港真係顧主大晒!比你係人情唔比你係道理,用大假都要黑口黑面?!咁你就唔鬼有月薪又比一年幾多日年假福利啦!又要扮有福利又要扮有良心!成日請假都唔得,到甚麼清假時期,請又黑面又話清假都係你哋打工仔責任!公司唔夠人手又係打工仔責任!唔夠人手就請人囉!又要加班無錢,啲人遲職工唔請人就加落未死嘅人身上,但係人加就唔見加!工人加班因為日薪工人有OT錢就問點解,但係加班無錢嘅級別加班就從來唔問點解?顧主唔係唔鍾意啲人加班,係唔鍾意啲人加班有錢啫!

到診紙唔可以當病假要扣年假,我公司都係咁😒

人生第一次駕駛電單車在2013.12.26...
香港嘅醫療制度一直以來都有問題, 政府高官+忠誠廢物又要做嘅唔做, 唔做嘅就double, 無計架嘞

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-31 01:39 PM 發表

香港嘅醫療制度一直以來都有問題, 政府高官+忠誠廢物又要做嘅唔做, 唔做嘅就double, 無計架嘞
政府一早攪引入海外醫護同攪中醫院診所,係你哋同泛x同西醫聯手攪到唔夠醫生用,醫護大晒。

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-3-31 01:05 PM 發表

勞損又唔納入工傷,明明係工作做得多用得多!其實香港真係顧主大晒!比你係人情唔比你係道理,用大假都要黑口黑面?!咁你就唔鬼有月薪又比一年幾多日年假福利啦!又要扮有福利又要扮有良心!成日請假都唔得,到甚麼清假時期,請又黑面又話清工都係你哋打工仔責任!公司唔夠人手又係打工仔責任!唔夠人手就請人囉!又要加班無錢,啲人職工唔請人就加落未死嘅人身上,但係人加就唔見加!工人加班因為日薪工人有OT錢就問點解,但 ...
唔好自我代入先,呢個係人地的 Case,同你個魔鬼老闆無關。

想同老闆講身體勞損係工傷,解釋責任係咪在己先?人人年紀大都有勞損,你要老闆全包,重邊有人請中年或以上的人呢~

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-31 01:39 PM 發表

醫療制度全世界都不完美,咁有限資源你想改咩先?

公司唔認到診紙唔係政府問題喎~ 要公家醫院全部專科開24,要多 2-3倍醫+護,已經長年人手不足,係邊度搵先?收貴返又得唔得先?

引用:
原帖由 peterwongmy 於 2021-3-31 02:25 PM 發表

政府一早攪引入海外醫護同攪中醫院診所,係你哋同泛x同西醫聯手攪到唔夠醫生用,醫護大晒。
讀咁多書,考個醫生,就係想準時返工準時收工,固定9小時準時!同你班螞民返10至12小時,咁我醫生咪唔值租?仲要係專科收得貴先至叫專業象徵!藥物另計!你估阿豬阿狗可以做吖?醫德算乜,賺錢最實際!

尋日先請完半日AL 去睇專科  

我一年大約有3次去家庭醫學專科睇高血壓,每次都要攞大假去覆診(每次都是星期五),而抽血一年一次,都是要請星期五上午,下午返工

公司問題,到診紙可以扣病假

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]