• 瀏覽: 4,023
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
心想移民,但未決定日期同地點,不過會開始先將部分資金調離香港﹐我睇左好多YOUTUBE講各間唔同外國銀行嘅唔同戶口,我揀左匯豐銀行嘅離岸戶口。
首先講講點解會揀呢個戶口:
1.有多種外幣可以存入,連港幣都可以存,唔駛一定要兌換外幣先存得。
2.有美元同英磅實體扣帳卡,可以係用美元同英磅網站買野直接扣數,唔蝕匯價同手續費。
3.完全網上申請,唔駛預約去銀行辦手續。
4.我有香港匯豐卓越理財戶口,過帳去唔駛手續費。

首先我係係 21 MAR 2021 經 www.expat.hsbc.com 去申請,入面都係填寫一啲個人資料,講下你啲錢係點黎(即係係人工、投資定家人俾),會入幾多錢入戶口等等,重要提交你護照同地址證明﹐重會用鏡頭SCAN你個樣。
到左24 MAR 2021我就收到封E  MAIL話已經收到我申請,重俾左個參考編號我。
26 MAR 2021收到封E MAIL寫住warm welcome,入面有哂我開果各種外幣戶口號碼,而其他文件同ATM卡會十個工作天寄俾我。
有咩會再UPDATE。

PS.我呢個叫HSBC Expat唔係HSBC UK,兩者最大分別在於Expat啲錢係放喺澤西島,澤西島係英國皇室屬地,有自己政府同法律,但國防同外交由英國負責。
UK就係啲錢放係英國。
用途上就Expat大啲,因為佢有多種外幣戶口,幾乎你係香港銀行有嘅外幣(同港幣)都可以直接轉帳過去,而且佢個英鎊戶口,可以直接係英國匯豐提存轉帳。
UK就暫時只能開英鎊戶口,香港啲錢一定要兌成英鎊先轉到去。

我是中國病毒
熱賣及精選
引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-4-2 01:06 PM 發表

心想移民,但未決定日期同地點,不過會開始先將部分資金調離香港﹐我睇左好多YOUTUBE講各間唔同外國銀行嘅唔同戶口,我揀左匯豐銀行嘅離岸戶口。
首先講講點解會揀呢個戶口:
1.有多種外幣可以存入,連港幣都可以存,唔駛一定要兌換外幣先存得。
2.有美元同英磅實體扣帳卡,可以係用美元同英磅網站買野直接扣數,唔蝕匯價同手續費。
3.完全網上申請,唔駛預約去銀行辦手續。
4.我有香港匯豐卓越理財 ...
獅子好似只須其中一地夠當地卓越資格,其他地便可免卓越服務收費。英國嘅要求只須戶口有5萬鎊等值資產。

不過依家好多地方(包括大陸)有居藉都會全球收入徵稅,這方面離港前要了解清楚並準備好。
英國情況如下:
https://www.discuss.com.hk/viewt ... page=1#pid533591999

引用:
原帖由 hoyh 於 2021-4-3 11:32 發表

獅子好似只須其中一地夠當地卓越資格,其他地便可免卓越服務收費。英國嘅要求只須戶口有5萬鎊等值資產。

不過依家好多地方(包括大陸)有居藉都會全球收入徵稅,這方面離港前要了解清楚並準備好。
英國情況如下:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29395871&page=1#pid533591999
無錯,只要其一中地區係合資格卓越戶口,其他地區唔駛﹐我自己未計離岸,都有三個地方卓越戶口,但只有香港係放夠錢。
稅制方面都有初步研究過,都知道係全球徵稅,呢樣早有心理準備。

我是中國病毒
5 APR 2021 收到封「Welcome to HSBC Expat」 E mail,內容無咩特別,只係介紹一下有網上、手機、同電話理財。

我是中國病毒
更新,8 Apr 2021,收到由澤西島寄出掛號信,入面係保安編碼器。

我是中國病毒
更新,9 Apr 2021,再收到由澤西島寄出掛號信,今次係PIN密碼,夜啲得閒就可以開通個網上理財。

我是中國病毒
啱啱係電腦開左網上理財,轉頭會連結埋香港戶口,就可以將香港資金轉過去。
而家只差兩張英磅同美元扣帳卡同密碼未到手,到左手就齊哂。

我是中國病毒
哪個國家?我也想呢!

引用:
原帖由 井底一理想 於 2021-4-11 11:06 AM 發表

哪個國家?我也想呢!
自己細心考慮
https://hk.news.yahoo.com/topic/immigration

引用:
原帖由 井底一理想 於 2021-4-11 11:06 發表

哪個國家?我也想呢!
澤西島,英國皇室領地,有自己法律同貨幣,但英磅通用。

我是中國病毒
你平時收英磅美金?,將港紙對換都係要手續費,
錢唔多,如無人事到個邊要靠揾工生活相信不容易,

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2021-4-15 07:39 發表

你平時收英磅美金?,將港紙對換都係要手續費,
錢唔多,如無人事到個邊要靠揾工生活相信不容易,
兌換外幣當然有差價喇,但俾左差價換黎就係資金相對安全,同租保險箱差不多理念。
搵工/做生意呢啲就另外話題,唔係呢個帖討論。

我是中國病毒
更新,12 Apr 2021,再收到一封E mail,係介紹Relationship,無乜特別,而家等埋兩張ATM卡到就齊哂。

我是中國病毒
更新,17 Apr 2021
收到封平郵信,入面係張美元扣帳卡,食埋飯會經香港熱線接駁去Jersey熱線activate張卡。
補充,結果係利用網上理財入面嘅LiveChat去activate張卡。

我是中國病毒
更新 19 Apr 2021
再收一封E mail,都係介紹一下有咩服務。

我是中國病毒
主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]