• 瀏覽: 8,391
  • 回覆: 66
最近公司好似黎左個呢種人
唔識同佢溝通
奇撚怪怪

熱賣及精選
有,以前個老闆。跟左佢三年,份人其實冇嘢,但稍細心觀察有以下特徵:
1)我行我素,唔想改變亦唔想學新野,自我封閉
2)唔多鐘意social交際,好多時唔理人感受,因小事同上司下屬有磨擦,令其它人以為佢霸道(實質唔係)
3)做野重覆又重覆,不接納意見,講極都唔明
4)表達能力低,容易反台得罪人

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-4-5 12:45 AM 發表

唔識同佢溝通
奇撚怪怪
沒有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-4-5 12:45 AM 發表

唔識同佢溝通
奇撚怪怪
我公司冇.....

引用:
原帖由 望見大OL 於 2021-4-5 01:28 AM 發表

有,以前個老闆。跟左佢三年,份人其實冇嘢,但稍細心觀察有以下特徵:
2)唔多鐘意social交際,好多時唔理人感受,因小事同上司下屬有磨擦,令其它人以為佢霸道(實質唔係)
同個咁嘅人一齊做嘢咪好慘?

引用:
原帖由 望見大OL 於 2021-4-5 01:28 發表

咁我想知依家呢個老闆有咩去向呀😁其實好多人都有呢啲嘢㗎喎

~~我思故我在~~
據聞愛因斯坦都係亞氏保加

引用:
原帖由 niceyes 於 2021-4-5 01:39 AM 發表

同個咁嘅人一齊做嘢咪好慘?
當然會唔開心啦,不過又唔算好慘。只係有時明明講好左嘅野,佢又依然故我,成日幫佢執手尾。佢個男助理就慘D,所以成日換人。總之唔好嘗試改變佢習慣,佢話要去「啟德機場」搭飛機,你幫佢call 的士就得。最多準備好打去改班次。

引用:
原帖由 seiya_po 於 2021-4-5 02:03 AM 發表

咁我想知依家呢個老闆有咩去向呀😁其實好多人都有呢啲嘢㗎喎
依然係大粒野。

佢哋有一個強項,就係專注力極極極強。佢專注起嚟,咩家庭情感朋友全部distract 唔倒佢(唔disclose太多)。甚至自己身體有事,佢仲可以撐落去。

因為佢有客,加上對上面冇威脅,所以大老細可以話吹佢唔漲。佢個部門就係一個小王國。

引用:
原帖由 望見大OL 於 2021-4-5 03:26 AM 發表

當然會唔開心啦,不過又唔算好慘。只係有時明明講好左嘅野,佢又依然故我,成日幫佢執手尾。佢個男助理就慘D,所以成日換人。總之唔好嘗試改變佢習慣,佢話要去「啟德機場」搭飛機,你幫佢call 的士就得。最多準備好打去改班次。
要人執手尾即係多咗功夫做....

都話細個要俾心機讀書啦,做醫生幾好,e樣又話係病,果樣又話係病

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-4-5 12:47 PM 發表

都話細個要俾心機讀書啦,做醫生幾好,e樣又話係病,果樣又話係病
講得啱,如果話係病嘅話,好多人都有。不過程度唔同敢解。輕D就話係性格偏執。

引用:
原帖由 niceyes 於 2021-4-5 11:10 AM 發表

要人執手尾即係多咗功夫做....
係,不過佢份人唔古惑又meet 到target, 跟佢都有著數。盡量保持距離。

引用:
原帖由 望見大OL 於 2021-4-5 01:04 PM 發表

係,不過佢份人唔古惑又meet 到target, 跟佢都有著數。盡量保持距離。
都好有啲優點搭夠....

回覆 引用 TOP

個個曱甴受把嗰陣 都話自己有亞氏保加症嫁啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]