• 瀏覽: 6,566
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
恭喜ching
請教多少年資中暫配信?

哪個年度?
2019/20的話, 全部新樓都屬於市區呢

熱賣及精選
引用:
原帖由 110879 於 2021-4-5 07:21 PM 發表

三次同一條邨,你放心,你有運中新樓,單位應不會對住垃圾房,祝安居樂業
按樓主描述, 如三次都派同一條屋邨
又二人單位都是鄰近垃圾房的話

豈非是揀無可揀嗎

引用:
原帖由 T_Y!N 於 2021-4-5 10:57 PM 發表

想知3次都唔要會點?
(如尚未到達最後申請年度的話)
停賽一個年度
隔年可以再申請

引用:
原帖由 老納 於 2021-4-6 02:15 PM 發表

通常第一次派得俾你嘅已經係房署同事認為最好的單位,你試吓諗下,你第一志願唔要,佢哋係白做,你唔要嘅單位佢哋又唔係可以用嚟留番俾自己,咁為乜要派差嘅單位俾你嚟玩自己?仲有最多有三次機會,即係話可以第一次都唔俾你,就算俾咗你第一次,都可能會隨時玩突然死亡!這是一個在房署工作過嘅EO同事同我講嘅!最後這個只是分享我嘅派屋經驗,至於要唔要間屋,你自己決定,他朝唔好懶我!
房署編配組有EO的嗎

引用:
原帖由 wakatoki 於 2021-4-6 06:21 PM 發表

做9年就有資歷公屋編配,樓主的確西尻利😅
MOS  隊, 做唔夠三年都派到新樓了

引用:
原帖由 wakatoki 於 2021-4-6 07:32 PM 發表

咩部門咁勁
每年排年資, 地區志願等等
, 唔關部門事

睇circular 都睇到2年多派新樓
時有出現

引用:
原帖由 老納 於 2021-4-6 07:37 PM 發表

有啲幸運
舊制可以拎完公屋, 又拎HPS嗎

引用:
原帖由 evo65 於 2021-4-6 09:15 PM 發表

想問如自己公屋已有戶籍 (戶主係我媽媽) 咁我可再自行申請嗎? 本人已婚有1個小朋友,加埋媽媽4個人已唔夠住,申請換大D既單位申請咗3年都冇聲氣。
你們一家三口可以另行申請CSPHQ

如只是租戶的話, 可以派到樓才申請除名

但如屬租置 (已買) /居屋戶籍的話
就要先除名才能成功登記

引用:
原帖由 evo65 於 2021-4-7 09:35 AM 發表

明白,請問每年大約甚麼月份申請?
一般都係十月底十一月初開始

截止日期就睇返每年O既CIRCULAR
未必次次一樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]