• 瀏覽: 6,522
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 noelching39 於 2021-4-5 06:32 PM 發表

我 1月5日收到暫配信,好彩中左第一選擇市區新樓,但如果派垃圾房隔離或對面,我想我會拒絕,因為實在好怕小強,同接受唔到,請問我係咪仲有2次機會,如有,係咪派番同村的單位,定係派第二選擇地區的樓給我?謝謝
最多有三次機會,唔係一定有三次機會,你明唔明白點解?

熱賣及精選
引用:
原帖由 noelching39 於 2021-4-6 02:05 PM 發表

我估派晒就無,而且比得我都係人地唔要,都會係唔好的單位
通常第一次派得俾你嘅已經係房署同事認為最好的單位,你試吓諗下,你第一志願唔要,佢哋係白做,你唔要嘅單位佢哋又唔係可以用嚟留番俾自己,咁為乜要派差嘅單位俾你嚟玩自己?仲有最多有三次機會,即係話可以第一次都唔俾你,就算俾咗你第一次,都可能會隨時玩突然死亡!這是一個在房署工作過嘅EO同事同我講嘅!最後這個只是分享我嘅派屋經驗,至於要唔要間屋,你自己決定,他朝唔好懶我!

引用:
原帖由 noelching39 於 2021-4-6 02:30 PM 發表

多謝你,明白晒!你的意思係有好單位好大機會留番比同事,免得翻手做多左工夫,希望係咁啦!我估明日或後日會收到配房信,到時話你知啊!
我當日攞屋嘅心態就係,如果唔係太差就要喇!無謂要啲同事白做,儍下儍下咁攞咗之後先發現原來係「租置」屋,我現在用HPS買埋lu!扣除政府幫我供嗰份,我自己一個月都係貼幾百蚊!仲有幾年就供甩!

引用:
原帖由 soulic 於 2021-4-6 03:16 PM 發表

房署編配組有EO的嗎
我未做過房署,我唔知啊!

引用:
原帖由 真消失了信箱 於 2021-4-6 07:08 PM 發表

你就好啦,有HPS幫你供埋
有啲幸運

引用:
原帖由 soulic 於 2021-4-6 08:08 PM 發表

舊制可以拎完公屋, 又拎HPS嗎
可以,我就是例子!不過次序不可以倒轉!一定要先公屋或綠表居屋,之後才HPS

引用:
原帖由 真消失了信箱 於 2021-4-6 08:31 PM 發表

可先公屋,再用公居抽綠表,有新樓住,之後用HPS
正確

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]