• 瀏覽: 9,443
  • 回覆: 137
  • 追帖: 8
本主題由 幸運如意☆ 於 2021-4-19 05:45 PM 設置高亮
疫情未完,不知何時可出外旅遊;回想3年前的今日,正在日本同老婆一齊踩車環琵琶湖賞櫻,好不寫意,現在唯有往事只能回味,諗下都開心。
琵琶湖不算大,但已是日本第一大湖,在京都附近,環繞一週約160km(不計下面一個小圈)。4月初時正櫻花盛開,難得的是遊人稀少,完全不用和人擠迫。分開三天踩,每日50多公里,輕鬆寫意。
後續會貼好多櫻花相
同場加影更多行程嘅相
環雲南洱海
環浙江東錢湖
首爾-釜山縱騎......

附件

Screenshot_2021-04-06 京都市.png(544.74 KB)

2021-4-6 12:20 AM

Screenshot_2021-04-06 京都市.png

Screenshot_2021-03-29 琵琶湖.png(609.25 KB)

2021-4-6 12:20 AM

Screenshot_2021-03-29 琵琶湖.png

熱賣及精選
在守山市琵琶湖大橋側的萬豪酒店有Giant shop租車並出發, 逆時針環湖

回覆 引用 TOP

開始一截湖邊未有櫻花, 但景色仍然不錯, 路邊也有其他鮮花

踩咗冇耐就滿眼都是櫻花了, 堪稱爆棚

回覆 引用 TOP

第一日會踩去八幡堀, 有D歷史, 有條小河, 兩岸盡是櫻花, 好靚

今日到呢度, 明日再講

回覆 引用 TOP

多謝樓主資訊,諗唔到日本旅遊版外都有機會睇到咁詳盡嘅日本旅遊分享。

回覆 引用 TOP

好靚!疫情後,我又去!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-4-6 12:20 AM 發表

疫情未完,不知何時可出外旅遊;回想3年前的今日,正在日本同老婆一齊踩車環琵琶湖賞櫻,好不寫意,現在唯有往事只能回味,諗下都開心。
琵琶湖不算大,但已是日本第一大湖,在京都附近,環繞一週約160km(不計下面一個小圈)。4月初時正櫻花盛開,難得的是遊人稀少,完全不用和人擠迫。分開三天踩,每日50多公里,輕鬆寫意。
其實由高島市, 開始返大津
沿途開始都是繁忙馬路, 亦有好多紅綠燈
而且日本人開車絕對唔慢 (可能因為每條路都好鋪得好)
無馬路經驗絕對唔適合踩

如果再有機會還琵琶湖
我會考慮由高島市轉上367國道返京都

我是不支持單車坐港鐵要拆轆的.
支持汽車牌費加一倍, 全港汽車數量降至 50 萬架以下.

回覆 引用 TOP

我是直接坐JR到守山市出發的,就是避開京都至大津的一段路,不單多車,而且斜路亦多,老婆頂唔順。而由守山市向北大半個琵琶湖週邊不是國道;人車稀少,非常安全寫意;只有高島市白鬚神社附近要踩國道161才較多車。而且基本是平路,只有最北端有點上斜。
沒有運自己車過去,守山市有Giant Shop,租車方便。在日本踩車一係自己車,一係租Giant車;萬萬不可租本地車,短途還可,長途踩死你。

回覆 引用 TOP

嚟到近江八幡堀, 午餐梗係近江牛啦, 食完上路, 踩返出湖邊,  向今日目的地彥根市出發, 沿路依然無處不櫻花, 難得嘅係搵個人睇下都冇

回覆 引用 TOP

其實除咗櫻花之外, 湖邊也有好多靚景

回覆 引用 TOP

夜宿彥根市, 早上吃個早餐出發, 梗要去彥根城打下咭

回覆 引用 TOP

另一個角度

回覆 引用 TOP

櫻木花道

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]