• 瀏覽: 3,739
  • 回覆: 90
求片-黃大仙蒲崗村道交通意外 2021年2月6日
如題 :請客位C兄幫手找片 - 以下長文及感受,各位比下意見。

蒲崗村上慈雲山,準備左轉去鳳凰新村。當時情況,雙左線轉左往鳳凰新村,我係右線,前面紅燈,停左4部私家車,我見左線前後無車,cut定線出去,因為我最終都係要去竹園,再講清楚睇足左鏡及後鏡,加有回頭睇,無車。

一cut線,左面有電單車從後撞我左車尾(我見到電單連私機飛出車外),我極快速判斷,不想有人命意外,再立即回軚轉右。現在警方要告我不少心駕駛,但我正部車已入線最少一半,因要閃避飛出來私機才回軚(如果唔係佢已經係我車底)
我很不甘心,為何還要告我不小心駕駛。
Remark :
1. 我當時第一時間報警call白車。
2.個電單車私機仲叫我搬起佢部車,話擔心溜油(我當然唔理佢)因為我都懷疑佢超速。
3. 左轉2條線都只能轉左,不能直去。
4. 前面轉左極短距離,佢電單車手炳撞到我benz後側凹左。
驚方一直話我唔cut線,就不會有意外,話我有盲點,無睇清交通情況。
求各方好友,如有車cam 提供,薄酬。

成兩個月先黎搵車cam?

回覆 引用 TOP

大部分車 cam 應該自動 overwrite, 冇留底。你個 case 保險點講?啲 26 穿穿插插好難避

回覆 引用 TOP

扣分罰錢換回一條人命,濕濕碎啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterBat 於 6-4-2021 14:09 發表

如題 :請客位C兄幫手找片 - 以下長文及感受,各位比下意見。

蒲崗村上慈雲山,準備左轉去鳳凰新村。當時情況,雙左線轉左往鳳凰新村,我係右線,前面紅燈,停左4部私家車,我見左線前後無車,cut定線出去,因為我最終都係要去竹園,再講清楚睇足左鏡及後鏡,加有回頭睇,無車。

一cut線,左面有電單車從後撞我左車尾(我見到電單連私機飛 ...
C hing
請個知名度高些的律師不用兩堂必甩.

睇足左鏡及後鏡,加有回頭睇、咁電單車响邊處黎?

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-6 04:06 PM 發表

X2

回覆 引用 TOP

其實你講得好明顯,你一咳線已隊低電單車,又或者電單車行自己線收唔切隊你屎忽,咁就最低都入硬老不,個司機如果有傷,老危都未必走得甩!

其實轉線由開始到部車過左一半有多、全程都係要望住鏡

回覆 引用 TOP

個燈位第1,2線左轉鳳德道,3線直上蒲崗村道,4線可直上蒲崗村道及右轉鳳德道,5線右轉鳳德道,前面有車塞住就想抽去左1線避塞車,其實這些壞習慣就一早要改,今次當交學費啦!切線無睇清楚仲要係部電單車,你講到做左幾多動作都係無用,撞左就係撞左。

唔知點解依家好多司機係一塞車就喜歡扭左扭右避塞車,好多時候一秒時間唔夠思考意外就好易發生,有次在港灣道有條仆街一見前面有位就攝去左線,啱啱我比油行,唔小心撞到我塊鏡,仲聲大大叫我賠錢,我話睇片呀,睇吓你邊到攝入嚟,條仆街即係笠水收皮,我部車就無咩事,佢塊鏡跟車身顏色就留下一條流星軌跡。

師傅教落:有頭髮就自然有辦法
引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-4-6 03:54 PM 發表

C hing
請個知名度高些的律師不用兩堂必甩.
我接上句
如果唔甩,恕你鳩噏

kwailo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-6 04:06 PM 發表

我懷疑佢係再後一部車cut 線,同一時間或係我之後cut, 太快就撞。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-4-6 10:44 PM 發表

其實你講得好明顯,你一咳線已隊低電單車,又或者電單車行自己線收唔切隊你屎忽,咁就最低都入硬老不,個司機如果有傷,老危都未必走得甩!
我一cut線,佢撞我尾,如果係我硬cut,或明知左線有電單車,我照cut, 我唔會係度9up, 一定我錯。
但事實係佢硬cut線,比油過唔到。

引用:
原帖由 alx604725 於 2021-4-6 11:40 PM 發表

個燈位第1,2線左轉鳳德道,3線直上蒲崗村道,4線可直上蒲崗村道及右轉鳳德道,5線右轉鳳德道,前面有車塞住就想抽去左1線避塞車,其實這些壞習慣就一早要改,今次當交學費啦!切線無睇清楚仲要係部電單車,你講到做左幾多動作都係無用,撞左就係撞左。

唔知點解依家好多司機係一塞車就喜歡扭左扭右避塞車,好多時候一秒時間唔夠思考意外就好易發生,有次在港灣道有條仆街一見前面有位就攝去左線,啱啱我比油行,唔小心撞 ...
你有無睇重點,我要去竹園,cut線都睇動機,我轉左灣都要cut線,和是否合情況和合理。
唔好將你自己個人觀感套入哩件事。你講到每個私機都好似鐘意亂cut線咁。
請你再睇埋2線都轉左,咁短時間和距離,唯何不是後車準備收油停紅燈或準備轉左,以係硬cut線要抽頭?

引用:
原帖由 peterBat 於 2021-4-6 02:09 PM 發表

一cut線,左面有電單車從後撞我左車尾(我見到電單連私機飛 ...
點解係告樓主,交警果邊都講得好明白啦,唔服就可以上法庭抗辯。要搵片就撞車時候盡快搵,咁遲先話搵片,乜片都洗哂啦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]