• 瀏覽: 2,623
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
事件: 年僅14歲的姚焯菲Chantal直言自己認到他的樣子,但不知其名,當聽到李克勤自我介紹才記起爸爸經常播李克勤的歌。15歲的詹天文Windy在李克勤走進來的一刻,第一反應是問身邊的16歲參實者炎明熹Gigi:「邊個嚟㗎?」炎明熹回答:「李克勤」。詹天文更直言:「我真係唔識佢,當佢自我介紹完,我先知呢個人係邊個」。

我想補充重點不是唔識李克勤或李克勤的歌而不能參加比賽,而是一位參賽者對樂壇前輩的尊重和對香港樂壇的認知。這是新一代歌手們要有的態度。有些讀者話係上左年紀的人先識李克勤,話要與時並進,不能停留以前美好時光,不能要求現在十幾歲的人認識上一代的歌手,反問我們識唔識三四十年代的歌手。明顯這是格硬來,怎能這樣比喻,李克勤是上一代歌手?他是上一代出道的歌手先啱,好多天王巨星都是,Sam 許,譚校長,哥哥,陳百強,梅姐,四大天王,許志安,鄭伊健,葉倩文,王菲,彭玲,鄭sammi, 陳慧琳,楊千樺,beyond, 草蜢等都是,那麼都可以說唔認識都無所謂啦?要與時並進,識姜濤咪得law, 我夠知佢今期係好hit好靚仔樣似韓星。但我想講我舉例的上一代樂壇前輩都是在香港樂壇有很大貢獻,是樂壇重要枝幹,李克勤就是在樂壇中的其中一位重要枝幹!!如你想要在香港樂壇揾食,不能不認識他們。
而李克勤在80,90,2000,2010年代時期都有在樂壇頒獎典禮上獲獎,2020年代還有出新歌(格林童話), 而他在不同年代都有代表作,這是唯一一個香港歌手能做到的。我個人都是由90年代開始聽他的歌曲 (我不是很大年紀), 從而再聽他在80年代的歌曲,2000年代他再次走紅,而歌曲風格都與時並進,形像亦改變了,可能那些新一代或者唔留意樂壇發展的人仲記住李克勤是8,90年代的,無認清事實便以記定印象來說。不論參賽者是扮唔識李克勤還是電視台要求用來宣傳的技倆,我都覺得唔需要這樣。

個人立場: 首先如果普通一個14,5歲唔聽歌GE女仔唔識李克勤我唔怪佢, 但如果參賽者話唔識李克勤就太離譜, 一係佢扮嘢, 一係佢唔識尊重樂壇前輩和對樂壇無料, 唔係話你好有唱歌天份便來參賽, 係你的參賽目標是你有興趣加入香港樂壇成為一份子, 條件當然基本香港樂壇歷史和知識唔多唔小都知道下, 如果李克勤都唔識, 我唸你只是來表演下你所謂的唱歌而已, 而沒有加入香港樂壇的心, TVB呢個節目便很難看出更有質素, 因為純賣呢班靚仔靚妹表演唱歌有咩好睇? 我唔係好想到時聽到有一個參賽者問李克勤 "回首' 怎唱, "一生不變" 怎唱? 男仔唔好只是識2001年首 "飛花", 克勤再經典D歌不只有呢首, 唱下 "大會堂演奏廳" 先似樣, 仲要話首"飛花" 係在2015年容JOEY克勤演唱會聽過JOEY唱先識, SAM許唱歌我夠未出世, 可以聽返搵返來聽GA MA, 唔該TVB正視一下, 唔識香港樂壇歌手歷史便想成為香港歌手, 香港樂壇怎返生?

https://www.youtube.com/watch?v=-LWyxqd8l28

熱賣及精選
14歲唔識其實唔過份

輸到冇晒自信
一生不變,回首好舊,80年代尾90年代頭,唔識都好合理

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ppp666 於 2021/4/6 14:16 發表

事件: 年僅14歲的姚焯菲Chantal直言自己認到他的樣子,但不知其名,當聽到李克勤自我介紹才記起爸爸經常播李克勤的歌。15歲的詹天文Windy在李克勤走進來的一刻,第一反應是問身邊的16歲參實者炎明熹Gigi:「邊個嚟㗎?」炎明熹回答:「李克勤」。詹天文更直言:「我真係唔識佢,當佢自我介紹完,我先知呢個人係邊個」。

個人立場: 首先如果普通一個14,5歲唔聽歌GE女仔唔識李克勤我唔怪佢, ...
大名鼎鼎既送禮勤都唔識, 真係有D過份_

當命運的齒輪開始轉動之時, 任誰也阻止不了

我已經沒有了清晰的頭腦, 現在的我不過是一個腦殘

我是一條廢中

走下一個又一個, 我愛你們, 但可惜已經太遲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ppp666 於 2021-4-6 02:16 PM 發表

個人立場: 首先如果普通一個14,5歲唔聽歌GE女仔唔識李克勤我唔怪佢, ...
「我真係唔識佢,當佢自我介紹完,我先知呢個人係邊個」。

咁講野語氣好 feel 到佢吾係咁尊重李克勤,
就算真係吾識, 可以吾講野
(P.S : 吾係李克勤 fans)
我諗緊當時李克勤個心暗地會吾會覺得難受

童言無忌

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ppp666 於 2021-4-6 02:16 PM 發表

譚詠麟張國榮梅艷芳80年代嗰班明星,我當時都得幾歲。但我老豆好多黑膠唱片,逢放假就焚機,播到我都識唱 譚 張 梅 嗰班紅歌星嘅歌。係被逼聽入腦嘅😂老豆播乜,我就焗住聽乜。

到我十歲左右啦,李克勤係我第一個儲錢買cassette帶的歌手。當時我又逼我老豆聽克勤,佢都唔鍾意聽😂
所以聽歌真係一代代的。

呢班後生仔女唔識克勤,證明佢哋父母都唔係克勤fans。

ps 第一買是 命運符號 大碟

唔係個個好似我地咁,聽左十幾年以上,我地識,人地細路仔唔識,我覺得可以接受

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-4-6 11:14 PM 發表

「我真係唔識佢,當佢自我介紹完,我先知呢個人係邊個」。

咁講野語氣好 feel 到佢吾係咁尊重李克勤,
就算真係吾識, 可以吾講野
(P.S : 吾係李克勤 fans)
我諗緊當時李克勤個心暗地會吾會覺得難受
李克勤雖然係前輩歌手,但話晒近年都仲幾活躍,又唔係退左休唔出現嗰啲,就算唔熟都未至於唔識卦?

就算真係唔識,但預先知唔知會搵一個叫「李克勤」嘅人做導師?好似連我哋觀眾都知TVB會搵李克勤做導師喎,係咪應該先search下呢個人嘅資料?

我就當臨時先知有個叫李克勤嘅人走出嚟,而當時環境又唔容許用手機上網search佢嘅料,但都十幾歲人,學你所講係咪講嘢尊重下人都唔識先?如果佢講嗰幾句說話冇比記者改動過嘅話,就真係好唔尊重人,同埋顯得自己都幾無知。

唱歌都應該認識認識李

回覆 引用 TOP

唔同年代,好合理

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹下地獄羊 於 2021-4-7 05:11 AM 發表

譚詠麟張國榮梅艷芳80年代嗰班明星,我當時都得幾歲。但我老豆好多黑膠唱片,逢放假就焚機,播到我都識唱 譚 張 梅 嗰班紅歌星嘅歌。係被逼聽入腦嘅😂老豆播乜,我就焗住聽乜。

到我十歲左右啦,李克勤係我第一個儲錢買cassette帶的歌手。當時我又逼我老豆聽克勤,佢都唔鍾意聽😂
所以聽歌真係一代代的。

呢班後生仔女唔識克勤,證明佢哋父母都唔係克勤fans。

ps 第一買是 命運符號 大碟
焚機呢個詞真係好耐冇聽過,80年代啲人中意將屋企嘅音響播到鬼咁大聲,唔止全家人都聽到,連樓上樓下都聽得好清楚,但嗰個年代啲人又唔太介意。

呢個年代追求娛樂個人化,自己中意聽邊個就閂埋門細細聲自己聽,就算一齊住,仔女同父母都未必知道對方聽緊乜,亦冇興趣理。

就算佢父母有聽李克勤,佢唔知都唔奇。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-7 10:56 AM 發表

李克勤雖然係前輩歌手,但話晒近年都仲幾活躍,又唔係退左休唔出現嗰啲,就算唔熟都未至於唔識卦?

就算真係唔識,但預先知唔知會搵一個叫「李克勤」嘅人做導師?好似連我哋觀眾都知TVB會搵李克勤做導師喎,係咪應該先search下呢個人嘅資料?

我就當臨時先知有個叫李克勤嘅人走出嚟,而當時環境又唔容許用手機上網search佢嘅料,但都十幾歲人,學你所講係咪講嘢尊重下人都唔識先?如果佢講嗰幾句說話冇比記 ...
有個我覺得仲撚荒謬,係李克勤面前問周深電話號碼,吹到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-7 10:56 AM 發表

我就當臨時先知有個叫李克勤嘅人走出嚟,而當時環境又唔容許用手機上網search佢嘅料,但都十幾歲人,學你所講係咪講嘢尊重下人都唔識先?如果佢講嗰幾句說話冇比記 ...
近呢六七年,我試過三次 一個十幾歲嘅學生,手拎住個電話,埋嚟問我路,我O哂嘴,上網喎!手機喎!佢地強項,居然唔識用手機睇地圖?

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-7 03:21 PM 發表

焚機呢個詞真係好耐冇聽過,80年代啲人中意將屋企嘅音響播到鬼咁大聲,唔止全家人都聽到,連樓上樓下都聽得好清楚,但嗰個年代啲人又唔太介意。

呢個年代追求娛樂個人化,自己中意聽邊個就閂埋門細細聲自己聽,就算一齊住,仔女同父母都未必知道對方聽緊乜,亦冇興趣理。

就算佢父母有聽李克勤,佢唔知都唔奇。
焚機 係黑膠年代 想當年我都有買幾隻克勤黑膠碟,而家無哂Lu

回覆 引用 TOP

主題標籤 #李克勤
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]