• 瀏覽: 22,140
  • 回覆: 331
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-4-7 11:23 AM 發表

公司今日出 EAMIL,要求我哋係限定日期之前打新冠疫苗,話打邊隻我哋自己決定。
如果唔打得或者選擇唔打,就要交醫生證明,證明身體唔適合打針,但係證明咗身體有問題,公司又會約見話呢個「身體問題」會唔會影響公司運作……
簡單一句,想返工想有工開就要自己去打針
BioNTech 又話供應期有限,科興又要啪兩支,又要請兩日假。最大問題係唔知打完會唔會有乜面癱爆血管心臟病……公司有冇權力要求甚至強制 ...
公司冇權一定要你打,不過公司有權同用你

熱賣及精選
引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-4-7 02:53 PM 發表

你妖言惑眾
林鄭都打,你唔係唔打下話?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-4-7 02:53 PM 發表

唔打科興=唔想死
為國家犧牲有咩問題?靠你打仗就死啦,你唔係驚死下話?

打唔打係自由
如果唔打被炒
建議你去勞工處投訴

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-4-7 11:23 AM 發表

公司今日出 EAMIL,要求我哋係限定日期之前打新冠疫苗,話打邊隻我哋自己決定。
如果唔打得或者選擇唔打,就要交醫生證明,證明身體唔適合打針,但係證明咗身體有問題,公司又會約見話呢個「身體問題」會唔會影響公司運作……
BioNTech 又話供應期有限,科興又要啪兩支,又要請兩日假。最大問題係唔知打完會唔會有乜面癱爆血管心臟病……公司有冇權力要求甚至強制 ...
係無權啊

如果係正苦每14日驗1次果d行業
打完可以少左行政工作囉

如果工作性質係要對客既話
保障自己都係打疫苗啦
講緊50萬人打完 12人死 (係有長期病)
即係0.0024%

全港750萬人 有確診1萬1 
即係0.15%
確診1萬1 203人死 (有後生/長期病患)
即係1.8%
咁計係確診後死亡率高好多啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky1983 於 2021-4-7 01:03 PM 發表

科興同biotech咪一樣要打兩針,暫時副作用除咗香港由於接種人數關係,biotech都仲超過緊科興一倍以上。科興係傳統疫苗,至於biotech我上網搵唔到有無長期副作用,因為第一次大規模使用,無足夠實驗人數去試呢種技術的長期副作用,而mrna技術之前主要係醫癌症,基本上有事都唔會歸入藥物副作用度,健康人士打完會唔會影響器官運作,增加疾病風險就真係要科學統計,有接種同無接種的差別,但真係有統計數 ...
我知道有寨卡疫苗係用呢種技術 
(2016年已經做緊開發)
但目前仍未有認可疫苗

我就係因為呢樣野而揀科興
最多都只係抗唔到變種或者保護力比較弱
睇晒係香港有得用而最安全既疫苗

引用:
原帖由 Neva 於 2021-4-7 01:16 PM 發表

biotech唔係打一針??
最驚唔係即時副作用,好似沙士咁,幾年之後先有骨枯……
骨枯係利巴韋林既副作用
食親都會有100%的
基本上係香港醫重症都係呢種藥

打疫苗會出副作用既概率低過確診新冠概率囉
如果係有特別健康問題的確唔建議打
我室友之前剝智慧齒整親神經線搞到歪咀
再轉介去菲臘牙科睇左幾次
佢話知道有機會影響神經線既 就睇定d遲d先去打

或者你都可以試吓去剝牙叫醫生特登整到神經線
然後同公司申請豁免?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-4-7 05:55 PM 發表

我知道有寨卡疫苗係用呢種技術 
(2016年已經做緊開發)
但目前仍未有認可疫苗

我就係因為呢樣野而揀科興
最多都只係抗唔到變種或者保護力比較弱
睇晒係香港有得用而最安全既疫苗
未必係最安全,但可以封咗蝕本門,我最近幾年都有打流感針,啲副作用就算因為大陸工藝未到最高等級,副作用放大幾倍我都接受到,最多辛苦多幾日。但如果係mRna會唔會有未知的長期副作用,假設我仲有三十年命,我唔肯定會唔會要揹副作用三十年

回覆 引用 TOP

科興星期日可打已打完兩枝

好自然,避免你受感染,公司叫你種疫苗係為公司亦為社會大衆,免你傳染俾同事和其他人!

引用:

揀星期日打唔得?做咩到請假,依家biotech仲有得預約喎,其實唔想打覺得公司無理咪唔好做,掉轉角度睇公司都要保障自己員工,如果要對外更加有需要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-4-7 02:46 PM 發表

咪玩啦,依家邊有公司敢要求員工打疫苗呀,發生咗事公司點賠償呀,吹水去青山醫院啦
btw,係email呀,你冇工作失業就咪扮有工返啦
又唔係咁講,如果做服務業好似話(真係好似,唔肯定)打完先俾正常開,其實咁做真係對疫情有幫助,健身果單如果員工有打就冇傳咁快啦

香討個個話科興好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 少洛 於 2021-4-7 06:32 PM 發表

又唔係咁講,如果做服務業好似話(真係好似,唔肯定)打完先俾正常開,其實咁做真係對疫情有幫助,健身果單如果員工有打就冇傳咁快啦
當然唔係啦,餐飲業啲樓面都只係每兩個星期要去檢驗一次咋,今日睇新聞話學校啲老師都只需要定期檢查就可以開學上堂啦

明知道打咗有機會出事,都仲會考慮去打
樓主你真係好熱愛你份工...

比着其他人?
打死都唔打啦,仲要考慮
都係嗰句,打完死咗無人可憐你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]