• 瀏覽: 20,587
  • 回覆: 322
  • 追帖: 5
公司今日出 EAMIL,要求我哋係限定日期之前打新冠疫苗,話打邊隻我哋自己決定。
如果唔打得或者選擇唔打,就要交醫生證明,證明身體唔適合打針,但係證明咗身體有問題,公司又會約見話呢個「身體問題」會唔會影響公司運作……
簡單一句,想返工想有工開就要自己去打針
BioNTech 又話供應期有限,科興又要啪兩支,又要請兩日假。最大問題係唔知打完會唔會有乜面癱爆血管心臟病……公司有冇權力要求甚至強制員工去打針???

熱賣及精選
引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-4-7 11:23 AM 發表

公司今日出 EAMIL,要求我哋係限定日期之前打新冠疫苗,話打邊隻我哋自己決定。
如果唔打得或者選擇唔打,就要交醫生證明,證明身體唔適合打針,但係證明咗身體有問題,公司又會約見話呢個「身體問題」會唔會影響公司運作……
BioNTech 又話供應期有限,科興又要啪兩支,又要請兩日假。最大問題係唔知打完會唔會有乜面癱爆血管心臟病……公司有冇權力要求甚至強制 ...
係咪BOOK定打復必泰先囉,早打早著,你都係怕打科興之嘛

回覆 引用 TOP

記得叫個護士SHOW下個針標先好打,唔係一陣打錯科興

我打完血壓高左 發燒 你要準備好呢兩樣請假

天網恢恢 疏而不漏 因果報應是必定 若然不報 時晨未到
引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2021-4-7 12:02 PM 發表

呢個真係,我睇電視佢話打完疫苗會有呢啲副作用,即係請假一日打針,又要請多日作病……

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-4-7 11:23 AM 發表

BioNTech 又話供應期有限,科興又要啪兩支,又要請兩日假。最大問題係唔知打完會唔會有乜面癱爆血管心臟病……公司有冇權力要求甚至強制 ...
勞工法身體問題唔炒得,而且唔可以轉做死人部門,只可以轉沒野做部門悶死人

回覆 引用 TOP

引用:

科興同biotech咪一樣要打兩針,暫時副作用除咗香港由於接種人數關係,biotech都仲超過緊科興一倍以上。科興係傳統疫苗,至於biotech我上網搵唔到有無長期副作用,因為第一次大規模使用,無足夠實驗人數去試呢種技術的長期副作用,而mrna技術之前主要係醫癌症,基本上有事都唔會歸入藥物副作用度,健康人士打完會唔會影響器官運作,增加疾病風險就真係要科學統計,有接種同無接種的差別,但真係有統計數字同追蹤研究,基本上係十年之後的事,如果年年都要打一次疫苗,隨時已經打咗十針,至於風險大唔大,就自己估飽佢,不確定性太大,我就唔搏

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2021-4-7 12:02 PM 發表

你反應咁大咩?我打了都冇乜感覺

引用:
原帖由 nicky1983 於 2021-4-7 01:03 PM 發表

科興同biotech咪一樣要打兩針,暫時副作用除咗香港由於接種人數關係,biotech都仲超過緊科興一倍以上。科興係傳統疫苗,至於biotech我上網搵唔到有無長期副作用,因為第一次大規模使用,無足夠實驗人數去試呢種技術的長期副作用,而mrna技術之前主要係醫癌症,基本上有事都唔會歸入藥物副作用度,健康人士打完會唔會影響器官運作,增加疾病風險就真係要科學統計,有接種同無接種的差別,但真係有統計數 ...
biotech唔係打一針??
最驚唔係即時副作用,好似沙士咁,幾年之後先有骨枯……

鋤禾日當午,上課仿真辛苦,一本小破書,一坐一下午
唔好做身體要緊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neva 於 2021-4-7 01:16 PM 發表

biotech唔係打一針??
最驚唔係即時副作用,好似沙士咁,幾年之後先有骨枯……
除咗強生之外,全部都要兩針,但香港無得打,暫時都無引進計劃。老實講我對打大陸廠針都有疑慮,但問題係mrna同阿斯利康都係新技術,無足夠醫學研究證明會唔會有長期副作用,調返轉頭嚟講,如果真係有長期副作用越後生打可能跟你越耐,依家啲專家都係睇呢一年無特別嚴重的副作用。至於有無未知長期的副作用,我諗呢個地球上係呢一刻都無人答到嚟
香港依家照計唔會打阿斯利康,如果有,我一定叫人唔好打,因為用猩猩身上腺體抽出嚟對人無影響的病毒再打入新冠的部分遺傳信息,再打入人體令身體免疫,但我唔肯定係猩猩身上抽出嚟的菌係咪淨係一種,而猩猩同人類基因又太相似,愛滋伊波拉都係猩猩傳染俾人類,若果有未知細菌同病毒存在係疫苗入面,真係無人知會發生咩事。

依家系全民接種疫苗

回覆 引用 TOP

打完有咩事公司係唔係照顧你一世先,如果唔係,你自己諗下啦

等通關囉,通左關就好多人會打
如果通日本關就差不多全民肯打

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]