• 瀏覽: 3,357
  • 回覆: 47
引用:
原帖由 MATCHER 於 2021-4-7 01:47 PM 發表

盲灣位,見到已剎唔切
係law,但報道又話司機已全力剎掣,救全車人。

精選汽車
引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-4-7 04:17 PM 發表

意外係可以避免,只要有多啲防患意識,唔好話有乜電子監測系統先,跌車個位置有人影倒半年前已經冇圍欄,喺香港根本冇可能發生呢啲事!負責鐵路安全嘅人根本難辭其咎!X佳龍唔單止要辭職,仲應該要負上刑事責任!而家淨係識話個司機冇落去救人將個責任推晒比佢想了事,喺台灣或者得!
啱啱睇電視新聞,蔡總統話:「無論怎樣改革鐵路系統,都無法滿足社會的期望」....... 這就是你們的民選總統

引用:
原帖由 大佬 於 2021-4-7 06:52 PM 發表

為保聲譽同責任問題

引用:
原帖由 大佬 於 2021-4-7 06:52 PM 發表

跟本就係路線設計問題
就算今次唔係撞工程車
難保他日山泥傾卸,完全睇唔到有擋土牆或其他防護措施

如果火車係用歐洲車唔用日本車,鋼水會好一D

本人在鐵路迷版建議台灣全面採用機輛或動集行走,保障乘客安全

rip.

引用:
原帖由 jay2yeung 於 2021-4-7 02:40 PM 發表

乜野電子感應,感應D乜?
火車軋加防撞欄? 你咩鄉下,來自星星的你?

台灣唔算落後吧,唔係咩位咩舊設施都會用新科技啦
阿星星人,睇下香港鐵路既管理啦,你哩種柒頭生係天堂都唔知咩叫福氣,80年代既台灣就唔算落後,今日既台灣免強可以同馬尼拉比較,如果要同大陸比較既話,就等同大西北既4線城市水平,

引用:
原帖由 KPT 於 2021-4-7 04:21 PM 發表

防撞欄只能擋私家車,泥頭車冇用
高速撞埋去就私家車都死得,但而家架工程車只係近距離慢溜先再跌落路軌,如果有條防撞欄擋一擋,應該唔會溜到落路軌!

引用:
原帖由 juniorcow 於 2021-4-7 06:53 PM 發表

啱啱睇電視新聞,蔡總統話:「無論怎樣改革鐵路系統,都無法滿足社會的期望」....... 這就是你們的民選總統
咁即係唔洗改革,慳番,各位去台灣唔該自求多福!阿門!

呆灣公共設施似大陸八十年代香港六十年代真落後,
從今次意外暴露了呆灣貪污腐敗十分嚴重.

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-4-7 02:21 PM 發表

如果有足夠距離,司機係有機會減到速,可以煞停或者慢啲撞埋去,傷亡可大大減輕,但可惜呢個係盲彎位,台灣又落後冇啲電子感應系統輔助,加上安全意識低連條防撞欄都冇,加上個粗心大意嘅地盤司機,再加事發到撞只有一分鐘,種種因素加埋,冇得好怨!RIP!不過以台灣安全意識咁低,如果發生香港黑暴事件,要人為製造重大傷亡事故真係話都冇咁易!
係無得減,撞硬。
因為:
1.一出隧道係彎位,根本睇唔到架車碌咗落嚟。
2.架列車成百二公里,得幾秒時間反應,(報道百二公里速度要最少26秒彈以煞停架車,加上人的反應最少要30秒。)
3一出隧道雙眼已適應唔切,更加令情況雪上加霜。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-4-7 09:27 PM 發表

高速撞埋去就私家車都死得,但而家架工程車只係近距離慢溜先再跌落路軌,如果有條防撞欄擋一擋,應該唔會溜到落路軌!
防撞攔加警報器有無得諗?
有車撞到條攔,再向隧道閃紅燈,預告前面有事。得唔得?

好多曱甴鍾意偷渡到呆娃,因呆娃多賊,同聲同氣

引用:
原帖由 短棍 於 2021-4-7 21:24 發表

阿星星人,睇下香港鐵路既管理啦,你哩種柒頭生係天堂都唔知咩叫福氣,80年代既台灣就唔算落後,今日既台灣免強可以同馬尼拉比較,如果要同大陸比較既話,就等同大西北既4線城市水平,
你咪就係攞10年代嘅野同88年代去比,咁都唔好呀,天才

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]