• 瀏覽: 1,644
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
今日行裕民坊見到原來小巴已經恢復正常班次 繁時仲有個位數字一班 一小時一班既74a係咪可以節省埋個幾部車?

附件

IMG_20210407_131729.jpg(148.06 KB)

2021-4-7 02:14 PM

熱賣及精選
74A $10蚊,而且小巴去吾到kitec,megabox
仲有蹅佬上吾到小巴

如何拍攝翻新中的LRT???
先乘輕鐵到輕鐵車廠站,下車後上天橋,進入新屯門中心商埸。然後穿過商場,靠北走,進入停車場,選擇合適的樓層,就可近距離拍攝車廠了。/
支那車@284被河蟹 笑料

回覆 引用 TOP

如果74A加密返20/30分鐘一班,仲有沙田←→大埔雙向分段既話一定做到落去

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-4-7 04:20 PM 發表

如果74A加密返20/30分鐘一班,仲有沙田←→大埔雙向分段既話一定做到落去
可惜沙田大埔比左W3做
遲下仲有B8

如何拍攝翻新中的LRT???
先乘輕鐵到輕鐵車廠站,下車後上天橋,進入新屯門中心商埸。然後穿過商場,靠北走,進入停車場,選擇合適的樓層,就可近距離拍攝車廠了。/
支那車@284被河蟹 笑料

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-4-7 04:20 PM 發表

其實,現時74A係沙田區淨係得返
(新田圍邨/麗豪酒店/富豪花園)
獨市來往大埔,只可惜以上地方
來往大埔既需求唔係好大.

同埋,係(沙角邨/博康邨/乙明邨)
已經有平價72A來往大埔,基本上,
呢班客絕對唔會搭74A.

故此,74A唯有提早收檔仲
可以節省資源呀!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!

回覆 引用 TOP

74A變成名存實亡的路線,衰過72A、73及73A

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 al5432120 於 2021-4-7 02:14 PM 發表

今日行裕民坊見到原來小巴已經恢復正常班次 繁時仲有個位數字一班 一小時一班既74a係咪可以節省埋個幾部車?
繁忙時間埔公會唔會難上車?
九龍灣/彩虹/黃大仙又上唔上到車?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-4-7 16:20 發表

72A非繁客量都麻麻地
唔見得74A加雙向分段會撐得住

回覆 引用 TOP

74A原本係可以取消
但係埔公唔比,
唯有等濾水廠重建做新區,咁74A兜入去一拆二比較好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 al5432120 於 2021-4-7 02:14 PM 發表

74A係全港巴士迷最喜愛嘅遊河路線,九巴點會俾佢死丫??九巴不知幾想賺巴士迷嘅錢

近年啟德區大興土木,添上許多住宅、學校、辦公大樓。若果74A調整一下行車路線,能途經啟德區,諒可仍有作為。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-9 06:54 PM 發表

近年啟德區大興土木,添上許多住宅、學校、辦公大樓。若果74A調整一下行車路線,能途經啟德區,諒可仍有作為。
啟晴德朗行去啟業總站唔遠,加埋依家經商貿區一樣唔討好,不如去返觀塘碼頭,喺74x有排塞嗰陣搭74a可能更快

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-9 06:54 PM 發表

但係啟德區已經可以搭到
港鐵(屯馬線)去新界東分分鐘
仲快過搭巴士.

睇嚟,74A都係時日冇多呀!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SD2 於 2021-4-9 06:46 PM 發表

74A係全港巴士迷最喜愛嘅遊河路線,九巴點會俾佢死丫??九巴不知幾想賺巴士迷嘅錢
以前用熱狗就值得遊河既

回覆 引用 TOP

等沿線補償
當年改線嗰陣睇怕九汽都鋪緊路殺線

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

You'll always be in my heart
Ellen Joyce Loo (1986 Mar 27 - 2018 Aug 5)
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]